Nak buat kuih seri muka sebenarnya senang. Tapi nak dapatkan kuih seri muka yang cantik dan sedap tu agak mencabar. Kali ini rasa kongsikan resipi kuih seri muka daripada seorang guru di Batu Pahat yang membuat seri muka dengan cara mudah tapi tetap sedap. Melalui facebook, Izwahani Zainal berkongsi resipi yang dia amalkan.

KUIH SERI MUKA


.

BAHAN PULUT
2 cawan beras pulut (direndam 2 jam)
200 ml santan
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam

CARA MEMBUAT PULUT
1. Gaul semua bahan.
2. Kukus sehingga masak.
3. Setelaps masak, masukkan ke dalam bekas loyang. Tekan pulut dalam loyang sehingga mampat.
4. Jangan lupa alas loyang dengan plastik supaya senang nak potong. Nak basuh loyang pun senang.

IKLAN

BAHAN LAPISAN ATAS
2 biji telur ayam kacau je sebati
3/4 cawan gula pasir
400 ml santan
5 helai daun pandan (kisar dengan 1/2 cawan air, tapis amik jus sahaja)
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
Esen hijau

CARA MEMBUAT LAPISAN ATAS
1. Pecahkan telur ayam. Masukkan dalam bekas gula. Kacau sebati.
2. Masukkan santan, jus daun pandan, tepung gandum, garam dan esen hijau.
3. Kacau semua sehingga sebati.
4. Selepas masak, tapiskan. Kemudian tuang atas lapisan pulut tadi.
4. Kukus dengan api sederhana sehingga masak.


.

Selamat mencuba.

Kredit: FB Izwahani Zainal

 

Korang! Ada tak rasa nak shoping online? Cubalah tengok link kat sini. Macam banyak je barang-barang yang best. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru. Kan? Jom, shoping kat link di bawah ni.

https://invol.co/cloqny