
Pemanis mulut tradisional yang cukup memikat hati salah satunya adalah sagu gula merah. Sedapnya dimakan sama ada panas ataupun sejuk. Rasanya manis dan kenyal-kenyal apabila digigit.
Bulan Ramadan nanti, lepas selesai solat tarawih, bolehlah nikmati sagu gula melaka. Sambil berehat bersama keluarga tersayang, kan? Nah, RASA berikan resipinya.
SAGU GULA MERAH
Bahan-bahan
• 1 mangkuk sagu
• 1 tin susu cair (boleh ganti dengan 1 1/2 cawan santan)
• 1 cawan gula merah (boleh guna 1 ketul gula melaka)
• Pewarna merah
• Daun pandan
• Air
Cara Penyediaan Sagu
1. Panaskan air dalam periuk sehingga didih.
2. Masukkan sagu, pewarna merah dan daun pandan.
3. Biarkan sehingga sagu kembang dan masak. Kena selalu kacau untuk elak sagu hangit di bahagian bawah.
4. Selepas sagu masak, angkat dan tapis. Masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian dan biarkan sejuk.
Penyediaan Air Gula Merah
1. Masukkan air dan gula merah ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Selepas masak, tapis air gula tadi masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian dan biarkan sejuk.
Penyediaan Susu
1. Masukkan susu ke dalam periuk bersama sedikit air.
2. Panaskan sehingga mendidih.
3. Selepas mendidik, tutup api. Masukkan dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.
4. Kalau guna santan, ikut cara yang sama juga dari nombor 1 hingga 3. Bezanya santan perah tidak perlu tambah air. Santan kotak perlu tambah air.
Cara Menghidang
1. Masukkan sagu terlebih dahulu ke dalam mangkuk.
2. Tuang gula merah dan susu.
3. Sedia dimakan.
Selamat mencuba!
Resipi Oleh Amy Anuar dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Greek Butter Cookies, Makan Sekali Pasti Nak Lagi

Isi Kandungan
ToggleGreek Butter Cookies merupakan salah satu biskut yang boleh dihidangkan kepada para tetamu Hari Raya nanti. Menggunakan badam yang dicincang kasar dan dibakar serta taburan gula icing menambahkan lagi rasa lemak pada biskut ini.
Rahsia biskut yang sedap tentuanya dengan menggunakan Mentega Anchor, 100% mentega tulen New Zealand dan diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar. Ringkas dan mudah je. Jom cuba nanti.
GREEK BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 225gram Anchor Butter Salted – sejuk
- 75gram gula aising
- 380gram tepung gandum
- 150gram badam – cincang kasar, panggang & sejukkan
- 50gram serbuk badam
- 1 sudu makan rose water
- 1 sudu makan baking powder
- ½ sudu teh esen vanilla
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Gula aising secukupnya – untuk menyalut biskut
- Rose water – untuk di spray atas biskut
CARA MEMASAK:
- Di dalam food processor, satukan Anchor Butter Salted sejuk bersama gula aising, rose water dan esen vanilla lalu kacau sebati.
- Masukkan tepung gandum, tepung badam, baking powder lalu kaup-balikkan.
- Tuang adunan ke dalam mangkuk besar. Masukkan cincangan badam panggang ke dalam adunan lalu gaul menggunakan tangan hingga menjadi doh.
- Ambil sedikit doh lalu bulat-bulatkan dan susun ke dalam dulang pembakar yang telah disapu mentega. Tekan bahagian tengah doh dengan jadi untuk membentuk sedikit lekuk. Rehatkan dulang berisi doh ini ke dalam peti sejuk selama 5 minit.
- Bakar biskut di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-20 minit atau hingga keperang-perangan.
- Sejukkan biskut sebentar. Setelah sejuk spray kan rose water ke atas biskut lalu salutkan dengan gula aising secukupnya.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
https://www.rasa.my/dumpling-soup-homemade-halal-modal-bawah-rm10-boleh-dapat-40-biji/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Jom Cuba! Aneka Resipi Kek Gulung Homemade Sedap & Mudah

Kek Gulung memang enak dan mempunyai rupa yang menarik. Andai ke bakeri, pasti mata tertumpu pada aneka Kek Gulung comel yang berwarna warni dan pelbagai perisa.
Ramai yang tak berani nak cuba buat kek ini kerana khuatir akan prosesnya yang sukar. ‘Baking’ kek mungkin mudah. Tapi proses untuk menggulung, ramai yang gagal. Antara masalah yang dihadapi adalah kek terlalu tebal, kek keras, bila gulung kek patah dan pecah serta bermacam-macam lagi.
Janganlah susah hati. Meh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Semuanya ‘simple’. Malah untuk menyediakannya juga tidaklah sukar seperti yang dibayangkan. Bagi anda yang gemar membuat kek, bolehlah cuba aneka resipi kek gulung ni. Pasti puas hati.
1. KEK GULUNG SUPER LEMBUT
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji kuning telur
- 1 biji telur
- 60gm gula pasir – beli online disini
- 30gm tepung gandum – beli online disini
- 75gm mentega – dicairkan – beli online disini
BAHAN INTI:
- Jem nanas, strawberi atau buttercream – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 190-200C. Oles loyang bersaiz 20x20cm atau 22x22cm dengan marjerin kemudian alaskan dengan baking paper. Sapu lagi marjerin di keseluruhan kertas. Ketepikan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan tepung gandum. Kaup balikkan menggunakan spatula.
3. Masukkan mentega. Adun lagi hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas. Bakar dalam ketuhar selama 15 minit ( 8 minit menggunakan api atas & 7 minit menggunakan api bawah) hingga kek masak. Masa mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar masing-masing. Jangan terlebih masak kerana kek akan kering dan mudah patah apabila digulung. Angkat kek dan keluarkan dari loyang.
5. Biar kek sejuk barulah disapukan inti yang bersesuaian. Gulung dengan padat. Kemudian bolehlah dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Sukmawati_rs
2. KEK GULUNG KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 6 biji telur segar
- 90gm gula kastor – beli online disini
- 1 sudu makan ovalette – beli online disini
- 70gm tepung gandum
- 10gm tepung jagung – beli online disini
- 10gm susu tepung – beli online disini
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- 125gm mentega – dicairkan & disejukkan
- Pewarna ungu secukupnya – beli online disini
BAHAN INTI:
- Buttercream secukupnya
- Keju Cheddar secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Oles loyang bersaiz 30×30 dengan menggunakan marjerin. Letak baking paper dan oles sekali lagi menggunakan marjerin. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Kemudian campurkan dengan semua bahan lain kecuali mentega cair. Pukul guna kelajuan tinggi hingga kembang dan adunan menjadi kental.
3. Tambahkan mentega cair. Kaup balikkan menggunakan spatula hingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan permukaannya. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 200C hingga masak, permukaan berkulit kecoklatan dan terasa kering bila disentuh.
5. Keluarkan kek dari loyang dan sejukkan. Sapukan buttercream dan gulung dengan sempurna. Sapukan lagi krim dan parut keju dengan secukupnya hingga rata.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: @ rickeindriani_ordinarykitchen ( sumber) & dicuba oleh @icha.irawan
3. BOLU GULUNG
BAHAN- BAHAN:
- 4 biji telur
- 60gm gula kastor – beli online disini
- 1 sudu teh ovalette – beli online disini
- 48gm tepung gandum – beli online disini
- 8gm susu tepung – beli online disini
- 1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
- 80gm mentega – dicairkan
- Sedikit pewarna biru – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung. Ayak.
2. Dalam bekas bersesuaian, campur semua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang dan kental.
3. Tambahkan mentega cair dan kaup balikkan menggunakan spatula hingga rata.
4. Asingkan sedikit adunan asal dan campurkan pewarna biru dalam adunan adunan asal.
5. Ambil loyang bersaiz 20×20 yang telah dioles dengan marjerin dan baking paper. Tuang adunan warna putih dan bentukkan bulat. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 minit. Keluarkan.
6. Tuang adunan biru diatasnya. Ratakan dan hentak perlahan-lahan supaya tiada gelembung udara.
7. Bakar kek sekali lagi pada suhu 170C selama 15 minit.
8. Angkat dan gulung kek ( tanpa sapu buttercream). Biarkan hingga sejuk. Boleh juga simpan dalam peti sejuk selama 10 minit)
9. Setelah sejuk, buka gulungan kek dan sapukan buttercream. Gulung sekali lagi dan simpan dalam peti sejuk selama 15 minit.
10. Boleh dipoting dan sedia untuk dinikmati.
Kredit: @tintinrayner ( sumber) & dicuba oleh @aniktriwina
4. BASIC JAPANESE ROLL CAKE
BAHAN A ( UNTUK MEMBUAT CORAK):
- 2 biji putih telur
- 20gm gula
- 20gm tepung jagung – beli online disini
- 20gm tepung gandum – beli online disini
BAHAN B:
- 6 biji kuning telur
- 60gm gula
- 65ml minyak – beli online disini
- 100ml susu cair – beli online disini
- 125gm tepung gandum – beli online disini
- 1/2 sudu teh esen vanilla
BAHAN C:
- 4 biji putih telur
- 40gm gula
- 25gm tepung jagung
INTI:
- Jem strawberi atau apa-apa inti yang menjadi kegemaran – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. BAHAN A (Corak): Pukul putih telur hingga kembang lalu masukkan gula pasir. Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Adun sebati. Tambahkan pewarna ikut corak yang anda nak hasilkan.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan lukiskan corak yang diingini diatas loyang yang telah dialas dengan baking paper bersaiz 35 x 25cm. Bakar guna api bawah menggunakan suhu 180C selama 4 minit. Angkat.
4. BAHAN B: Pukul kuning telur dan gula sampai putih dan kental lalu masukkan minyak dan susu cair sedikit demi sedikit. Pukul guna lajuan rendah dan masukkan tepung gandum. Adun rata
5. BAHAN C: Pukul putih telur hingga mengembang lalu masukkan gula sedikit demi sedikit.
6. Masukkan tepung jagung. Pukul hingga sebati.
7. Masukkan adunan bahan B ke dalam bahan C. Adun rata.
8. Tuang adunan perlahan-lahan ke dalam loyang yang mengangungi corak yang telah dibakar tadi. Ketuk loyang agar udara keluar.
9. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 20 minit.
10. Isikan inti, gulung pelahan-lahan dan padatkan. Sedia untuk dinikmati.
Kredit: Fatmah Bahalwan
5. CHOCOLATE SWISS ROLLS
BAHAN A:
- 6 biji kuning telur
- 60gm minyak masak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 60ml susu cair – beli online disini
- 120gm tepung gandum – beli online disini
- 1 1/2 sudu makan serbuk koko – beli online disini
BAHAN B:
- 1 sudu teh jus lemon atau cuka – beli online disini
- 120gm gula pasir
- 6 biji putih telur
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan A dan adun sebati sehingga tidak berketul.
2. Seterusnya untuk bahan B, pukul putih telur dan jus lemon hingga berbuih. Kemudian masukkan gula. Pukul hingga kembang dan kental.
3. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam adunan bahan A. Kaup balikkan perlahan-lahan hingga sebati.
4. Ambil loyang dan alaskan dengan baking paper. Tuang adunan dan hentakkan sedikit bagi membuang gelembung udara.
5. Bakar kek dalam ketuhar pada suhu 120C selama 20 minit. Kemudian naikkan suhu 150C dan bakar selama 8 minit. Masa mungkin berubah bergantung pada saiz dan jenis ketuhar. Pastikan juga sebelum dimasukkan, ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu.
6. Keluarkan kek dari ketuhar dan biarkan sebentar di dalam loyang sebelum dikeluarkan.
7. Bila kek telah sejuk, barulah disapu buttercream dan digulung menggunakan baking paper. Biarkan kek selama 20 minit supaya gulungannya melekat sempurna.
Kredit: michael lim (sumber) & dicuba oleh Jessica Putri
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Kuih Keria Montel, Budak-Budak Gerenti Suka!

Salah satu kuih tradisi Melayu ialah kuih keria. Bentuknya seperti donat iaitu kuih bulat yang berlubang pada bahagian tengah. Namun ada juga yang membuat kuih keria bentul bebola dan ianya kelihatan menarik!
Jom kita tengok resipinya.
KUIH KERIA MONTEL
BAHAN-BAHAN
2 biji keledek putih (saiz besar)
3 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1/2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng
4 sudu besar gula
CARA MEMBUAT KUIH KERIA
1. Rebus keledek putih sehingga empuk dan lenyek ketika masih panas.
2. Kemudian satukan keledek yang telah dilenyek bersama tepung gandum dan garam. Sebelum mengadun keledek bersama tepung, tunggu keledek sejuk sedikit.
3. Uli adunan sehingga menjadi doh.
4. Bentukkan menjadi bulat-bulat kecil. Sapukan tepung pada tapak tangan supaya semasa membentuk, adunan tidak melekat.
5. Letak atas lapik yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat.
6. Setelah siap, panaskan minyak masak dan goreng menggunakan api sederhana panasnya sehingga kuih keria kuning keemasan.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Biarkan sejuk.

CARA MENYALUT KUIH KERIA
1. Masukkan gula pasir dan air dalam kuali dan kacau sehingga gula pekat. Guna api sederhana.
2. Kemudian, masukkan keria dan gaul rata sehingga adunan gula tadi melekat sempurna.
3.Tutup api apabila gula hampir kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih.
4. Hidang dan kuih keria sedia untuk dinikmati.


TIP: Kalau guna keledek oren, sila lebihkan kuantiti tepung gandum sebab keledek oren sangat lembut. Gula juga boleh digantikan dengan gula melaka.
KREDIT: Instagram Syira Lokman
ENTRI MENARIK SETERUSNYA UNTUK ANDA!
SAMBAL TANPA BELACAN
https://www.rasa.my/sambal-tanpa-belacan-tetap-sedap-dinikmati-orang-ada-resdung-pun-boleh-makan/
KARIPAP REMPAH GILING FREE UNTUK IBU HAMIL
https://www.rasa.my/bos-sendiri-turun-padang-pemilik-karipap-rempah-giling-buktikan-jual-rm2-50-sebiji-tetap-diserbu-pembeli/
OKU INI JUMPA APA DALAM SEMAK?
https://www.rasa.my/oku-bersihkan-semak-jumpa-buah-letup-rupa-rupanya-banyak-khasiat-buah-ini/
ASBAB PKP, IBU ANAK 5 NI JADI BAKER
https://www.rasa.my/pkp-punya-pasal-ibu-anak-5-ini-jadi-baker-selepas-setahun-belajar-buat-roti-secara-pjj/
RESIPI IKAN SIAKAP SOS THAI SENANG NAK BUAT
https://www.rasa.my/ikan-siakap-sos-thai-paling-senang-nak-buat-tapi-power-makan-dengan-nasi-panas-perghhhh/
CAFE DIMSUM @ PARIT SULONG, BATU PAHAT, JOHOR
https://www.rasa.my/cafe-dimsum-tawar-dimsum-halal-di-parit-sulong-kekal-konsep-tempat-lepak-santai-seisi-keluarga/