
Isi Kandungan
ToggleSedapny Roti Kukus! Bila tengok ada makanan yang viral di media sosial, pasti kita teringin nak merasanya kan. Tapi kadang-kadang faktor lokasi yang jauh, boleh membantut hasrat tersebut. Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri saja roti kukus yang viral di Bangi. Menerusi perkongsian daripada Juliana Jue Cullen ini, dia mencari sendiri resipi roti kukus di Youtube. Manakala untuk fillingnya, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
RESIPI ROTI KUKUS VIRAL
BAHAN-BAHAN:
425gm tepung pau/tepung gandum
75gm tepung tang mien (optional) | boleh cari di kedai bakeri, kalau tak ada boleh guna sepenuhnya tepung pau/gandum ye
125gm gula halus
5gm yis
5gm baking powder
50gm shortening (lemak sayur)
+-225gm-240gm air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Adun bahan dengan menggunakan mixer. Masa lebih kurang 30 min low speed
2. Adunan akan dapat 4 bekas kod 4573, setiap timbangan doh 225gm-228gm.
3. Proofing lebih kurang 1 jam-1 jam 30 min bergantung kepada cuaca.
4. Kukus selama 25 minit ke 30 minit. Pastikan balut tutup pengukus dengan kain.
5. Roti yang siap dikukus, sejukkan dulu baru potong. Gunakan pisau yang bergigi halus. Boleh dapatkan di kedai bakeri, pelbagai size ada.
6. Lebihan roti yang belum diisi filling, boleh simpan dalam peti beku. Nak guna, kena kukus semula bagi dia lembut balik.
7. Filling boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing.
8. Nak jimat, bancuh guna tepung gandum dulu. Dah mahir sikit, baru cuba tepung pau.
Kredit resipi: Juliana Jue Cullen
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Lebih Puas Makan & Jimat, Buat Sendiri Hot & Roll Crispy Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Pandan Gula Melaka Viral , Ini Cara Buatnya

Sana sini orang bercakap tentang roti yang satu ini. Roti Pandan gula melaka yang dikeluarkan oleh syarikat Gardenia. Buat anda yang belum lagi mendapatnya dan suka nak membuatnya sendiri, jom tiruvasi gaya Ritz the BAKER pula.Roti mengikut resipi ini sedikit tawar dan siapa yang sukakan manis, boleh tambah kuantiti gula kepada 20% (100g). Jom kita mulakan.
Roti Pandan Gula Melaka (2 pax)
Bahan-Bahan:
500g tepung roti
15g tepung susu
15g tepung ubi
14g kelapa parut
8g garam
50g gula kastor
11g yis kering
5g bread improver *optional
10g pes pandan
40g shortening
330g air tapis
30g gula Melaka
Cara membuat:
1. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mixer (kecuali gula melaka). Seterusnya masukkan air dan pandan paste dan uli pada kelajuan perlahan.
2. Selepas doh terbentuk, masukkan shortening dan uli pada kelajuan sederhana sehingga doh “fully developed”
3. Pindahkan doh ke atas meja dan bahagikan doh kepada 2 biji. Anggaran 480g sebiji.
4. Gelek doh dan taburkan gula Melaka di atasnya. Anggaran 15g setiap doh.
5. Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas
6. Pindahkan doh ke dalam loyang pembakar. Saya pakai saiz 20cm x 10cm x 10cm
7. Kembangkan doh sehingga 3/4 ketinggian doh. *tadi saya biarkan kembang lebih sikit.
8. Bakar pada suhu 180-200 darjah selsius selama 30-40 minit. (Bergantung kepada oven masing-masing)
Selamat mencuba.
Kredit: Ritz the BAKER
Beli disini: [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/samu-giken-choriki-series-bread-maker-with-stainless-steel-body-bm20ss-20171275?utm_source=rasa&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” style=”soft” background=”#efbb2d” color=”#190e0e” size=”6″ icon_color=”#db1616″]Samu Giken Choriki Series Bread Maker[/su_button]
Sesuai Untuk Anak Ramai, Cara Buat Burger Kukus Sedap, Ringkas & Cepat
Resipi Lengkap Roti Naan Cheese, Ayam Tandoori & Keema Daging
Aroma Kopi Bau Semerbak, Lembut & Gebu Mexican Coffee Buns Ini

Siapa di sini suka kopi dan juga roti bun? Kombinasi terbaik buat pencinta kopi dan juga roti.
Menerusi perkongsian daripada saudara Shuqor Haron, ketika membuat Mexican Coffee Buns ini, bau semerbak kopi harum di ruang dapurnya.
Wahh, mesti sedap kan. Jom kita buat.
RESIPI CARA BUAT MEXICAN COFFEE BUNS
BAHAN DOH:
7g yis – beli online DI SINI
110g air suam
60g gula – beli online DI SINI
350gm tepung roti (boleh guna tepung biasa, tetapi hasilnya agak berbeza nanti) – beli online DI SINI
2 sudu teh tepung susu
Secubit garam – beli online DI SINI
100gm susu segar
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Pintal Kurma
TONTON Makan Di Mana Eps 14: Malas Nak Masak? Order Je Makan Dari Daporoy_
CARA-CARA:
1.Satukan bahan yis, air suam dan gula. Kacau dan biarkan yis aktif.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Sementara itu, campur semua bahan dan uli dengan senduk hingga tiada lagi cecair.
3.Sambung uli sedikit dengan tangan hingga tiada tepung-tepung kelihatan. Bubuh dalam mangkuk, disapu sedikit minyak dan biarkan 15 minit.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BAHAN COFFEE TOPPING
1 paket instant Nescafe (perisa kosong atau berperisa terserah)
2 sudu air suam
60gm mentega lembut – beli online DI SINI
30gm gula pasir – beli online DI SINI
30gm gula merah – beli online DI SINI
1 biji telur
100gm tepung gandum – beli online DI SINI
TONTON Dapur Rasa Live Bersama Che Ila: Tilapia Garing Bersos Limau
TONTON Dapur Rasa Live Bersama Chef Dave Vegan Journey: Medhu Vadai (Vadai Bebentuk Donut)
CARA-CARA:
1.Cairkan nescafe dengan air suam. Kacau rata.
2. Gaul gula dengan telur. Guna kuning dahulu, gaul hingga gula larut. Kemudian, masukkan putihnya pula. Kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum. Kacau rata hingga sebati (jika terlalu cair, masukkan 1-2 sudu tepung).
4. Kemudian, masukkan dalam piping beg. Ketepikan. (pes mesti dalam keadaan pekat)
5. Ambil doh yang sudah disiapkan tadi. Uli hingga lembut. Tabur sedikit tepung jika doh melekat di papan menguli.
6. Leperkan doh dan letak mentega. Bila uli, doh memang akan menjadi lembut. Jangan risau dan jangan bubuh tepung.
7. Teruskan uli hingga lembut dan biarkan mentega meresap pada doh. Bubuh dalam bekas besar dan tutup dengan plastik. Biarkan doh naik 2-3 kali ganda. (lebih kurang dalam 45 minit)
8. Bahagikan doh kepada 8 atau lebih, ikut suka citarasa masing-masing. Bulat-bulatkan dan biarkan naik lagi selama 20 minit.
9. Tekan doh dan bubuh sesudu mentega (guna butter salted untuk rasa masin). Tutup rapat dan bulatkan. Buat hingga habis. Rehatkan 20 minit atau hingga 2 kali ganda saiz asal.
10. Piping pes coffee di atasnya (lihat gambar) tapi jangan sampai paras bawah kerana pes akan turun ketika dibakar.
11. Bakar selama 18 minit. Buka ketuhar dan pusingkan dulang (positional sahaja). Dah siap dibakar, boleh dikeluarkan dari ketuhar. Sejukkan.
12. Nikmati bersama teh tarik. Sedap makan suam atau suhu bilik.
Kredit resipi: Shuqor Haron
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Rasa Tak Puas Makan Burger Prosperity Di Mekdi? Jom Buat Sendiri
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
6 Pilihan Roti Pelbagai Rasa Yang Enak Gebu

Roti bun panas gebu gabas dari oven memang nikmat bila dimakan. Nak roti gebu ni teknik uli kena betul, dan kena dibiarkan rehat untuk naik sempurna. Yis pula kena segar, barulah roti naik mengembang.
Ni 6 idea bun diperbuat daripada serunding ayam, kacang merah, butterscotch, hirisan ayam, keju dan sose. Perrgh memang terbaiklah koleksi roti bun ni.
1. ROTI SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
- 300gm chicken floss (bahan inti)
BAHAN SAPUAN PADA ROTI:
- 1 sudu makan susu cair
- 1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali chicken floss. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Taburkan chicken floss di atas doh. Gulung doh dan potong sepanjang 3 inci.
5. Ambil loyang dan oleskan sedikit mentega. Susun doh-doh yang telah dipotong tadi. Biarkan seketika hingga roti tadi mengembang.
6. Untuk membuat sapuan di atas roti; satukan susu cair dan kuning telur dan kacau sekata. Sebelum bakar, sapu sedikit campuran kuning telur dan susu cair tadi pada bahagian atas roti.
7. Bakar selama 15 minit pada suhu 170C (bergantung pada oven masing-masing).
8. Keluarkan dan sedia dinikmati panas-panas.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Lemak roti dan chicken floss yang seimbang
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM14
Info chef: Sapuan pada roti adalah untuk mencantikkan roti setelah dibakar nanti.
2. ROTI KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
BAHAN-BAHAN (INTI):
- 150gm kacang merah | direndam
- 100gm gula pasir
- 20ml minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Rebus kacang merah yang telah direndam tadi sehingga hancur (lembut)
2. Masukkan gula dan minyak masak. Tutup api dan sejukkan. Ketepikan.
3. Campurkan kesemua bahan untuk roti. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
5. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
6. Bulatkan inti kacang merah tadi sekitar 40gm setiap satu.
7. Ambil doh roti kira-kira 50gm setiap satu dan masukkan inti kacang merah ke dalam doh roti. Canai memanjang dan toreh memanjang pada doh tadi.
8. Kemudian gulung dan letakkan di atas loyang. Ulangi langkah hingga selesai.
9. Biarkan seketika sehingga doh mengembang sekata.
10. Sapukan kuning telur di atas permukaan roti dan tabur bijan sebagai hiasan jika mahu.
11. Bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
12. .Angkat dan sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan: Keenakan inti kacang merah
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Rebus dan bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Jika mahu inti kacang merah lebih manis, boleh tambah lebih gula.
3. ROTI BUTTERSCOTCH DWI WARNA
BAHAN-BAHAN:
Bahan roti :
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
Sedikit pewarna ungu
BAHAN UNTUK BUTTERSCOTCH:
- 200ml krim putar
- 150gm gula perang
- 10gm mentega
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Bahagikan doh roti kepada dua bahagian. Warnakan ungu pada satu bahagian.
5. Masukkan adunan berwarna ke dalam adunan tanpa warna. Leperkan setebal 1 inci. Kemudian gunting tetapi jangan sampai putus untuk mendapatkan bentuk roti.
6. Setelah doh roti kembang, bakar roti selama 10 minit pada suhu 170C.
7. Angkat dan keluarkan. Sapukan mentega pada bahagian atas roti yang panas. Ketepikan.
8. Untuk membuat sos butterscotch; cairkan gula perang, perlahankan api. Masukkan krim putar ke dalam gula perang tadi. Kacau sebati, dan tutup api. Kemudian masukkan mentega.
9. Sedia dihidangkan bersama roti.
Saiz hidangan: 3–5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Sos butterscotch yang sedap
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Reneh dan bakar
Anggaran kos: RM15
Info chef: Anda boleh gunakan pewarna yang anda sukai.
4. ROTI KEJU
BAHAN-BAHAN
(ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
- 4 keping keju
- 1 biji kuning telur | sapu di atas roti
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Bahagikan doh kepada 50gram setiap satu.
5. Setelah itu, lipat kepingan keju kepada empat. Masukkan keju ke tengah-tengah roti.
6.Leperkan setebal ½ inci dan letakkan ke dalam acuan yang telah dilapik kertas kek cawan. Ulangi langkah hingga doh selesai.
7. Biarkan doh mengembang. Sapu kuning telur pada doh roti dan bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
8. Keluarkan dan sedia dihidangkan panas.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Lemak keju
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM10
Info chef: Boleh tambah lebih keju jika suka.
5. CHICKEN SLICE ROSE
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
- Kepingan ayam secukupnya | potong bentuk tiga segi
- Sedikit mentega
- 1 biji kuning telur | sapu di atas roti
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Bahagikan adunan kepada 30gram setiap satu.
5. Gentel doh tadi jadi memanjang dan lebar 1 inci. Susun lima kepingan kecil kepingan ayam tadi di atas doh.
6. Lipat doh dan susun di dalam loyang yang telah dioles sedikit mentega.
7. Ulangi langkah hingga selesai.
8. Biarkan doh mengembang dan sapu kuning telur dan bakar selama 10 minit dalam suhu 170C.
9. Keluarkan dan sedia dihidangkan.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Kepingan ayam tambah kesedapan roti
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Enak dimakan bersama sos cili atau sos tomato.
6. BAN SOSEJ
BAHAN-BAHAN (ROTI):
- 250gm tepung high protein
- 7gm yis
- 10gm shortening
- 10gm bread softener
- 5gm garam
- 10gm gula
- 80ml air
- 10gm susu tepung
UNTUK ANYAMAN:
2 batang sosej | belah tiga
UNTUK SAPUAN DI ATAS ROTI:
- 1 biji kuning telur
- Sedikit mentega
- Sedikit serbuk oregano
CARA MEMASAK:
1. Campurkan kesemua bahan untuk roti kecuali kepingan keju. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Rehatkan doh roti selama 10 minit. Tutup dengan kain lembap.
3. Setelah doh kembang, uli semula dan canai doh tadi.
4. Toreh doh kepada tujuh bahagian. Sulam sosej seperti membuat anyaman.
5. Biarkan doh mengembang. Sapukan kuning telur di atasnya dan tabur sedikit serbuk oregano di atasnya.
6. Bakar selama 15 minit dengan suhu 170C.
7. Keluarkan dari oven dan sapukan sedikit mentega. Sedia dinikmati.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Rasa lemak roti dan keenakan sosej
Jenis masakan : Roti
Cara memasak : Bakar
Anggaran kos: RM13
Info chef: Anda boleh sosej ayam atau roti mengikut kesukaan masing-masing.
Resipi: Terima kasih Nor Azizah Ghazali, Shah Alam Selangor.