
Kalau selalu buat roti jala kuning dengan kuah kari ayam, sekali sekali kita tukar pula resipi. Cuba buat pula roti jala pandan dengan seri kaya. Memang sedap, boleh dihidangkan untuk makan petang atau pun sarapan. Sekali makan memang nak lagi.
Resipi roti jala dengan sos manis
Bahan untuk roti jala
3 cawan tepung
1 cawan air pandan
1 cawan air biasa
1/2 cawan susu cair/santan
1 biji telur
Esen vanilla (jika suka)
Garam
2 sudu minyak
Bahan untuk seri kaya
1 cawan air pandan
1 cawan susu cair
1 kotak santan kara
1 cawan gula (boleh kurangkan)
1 biji telur
2 sudu tepung jagung
2 sudu susu pekat

Cara memasak
1. Masukkan semua bahan roti jala dalam blender dan kisar sebati.
2. Kemudian boleh kirai adunan atas kuali non stick hingga selesai.
3. Bagi membuat kuah manis atau seri kaya, satukan semua bahan di dalam periuk dan masak menggunakan api perlahan.
4. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Bila sudah mendidih atau meletup-letup itu tandanya kuah manis sudah masak. Tutup api dan boleh dihidangkan bersama roti jala tadi.
Kredit resipi & foto: Fiza Desa
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Miliki Hobi Suka Buat Kuih Tradisional, CEO Ini Kongsi Resipi Karipap Daging Yang Gerenti Wow!

Memasak adalah satu skill yang unik. Apatah lagi skill memasak kuih-muih tradisional yang memerlukan ketelitian dan kesabaran. Walau nampak mudah, tidak semua yang memasak kuih tradisional boleh berpuas hati dengan kualiti rupa dan rasanya.
Bagi CEO Fadeco Group Sdn Bhd merangkap Pengarah Rekaan (Design) di Fabello Interior, Fara Mustapa, minat memasak yang dimiliki membuatkan beliau kerap memasak terutama kuih tradisional.
“Saya suka buat kuih tradisional sebab saya rasa kuih Melayu ni sebenarnya sangat mudah cuma perlukan kesabaran dan teknik yang betul untuk dapatkan hasil kuih yang cantik. Selain karipap, kuih lain yang saya suka buat adalah kuih seri muka, kuih lapis, donat, kuih keria, kuih bingka pandan, apam nasi sejuk dan bingka ubi. Tapi kuih seri muka antara kuih yang saya sangat suka buat sebab mencabar. Berkali-kali saya buat try and error untuk dapatkan tekstur yang cantik dan sempurna serta rasa yang sedap,” katanya memulakan bicara.
Walaupun pada hari ini menyaksikan banyak resipi kuih tradisional yang dimodenkan, Fara mempunyai pendapatnya yang tersendiri. Misalnya kuih karipap yang diletakkan keju sebagai intinya.
“Pada pandangan saya, saya lebih suka mengekalkan rasa asli resipi tradisional itu sendiri tetapi boleh dimodenkan dari segi rupa bentuk ataupun warna. Jika rasa kuih itu telah dimodenkan, ianya tidak lagi menjadi kuih tradisional.
Jom kita lihat resipi karipap yang dikongsikan oleh Fara.
KARIPAP DAGING RANGUP

BAHAN INTI KARIPAP
Minyak masak untuk menumis
1 tangkai daun kari
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili (tidak perlu jika tidak mahu pedas)
1 cawan daging (dipotong dadu/kisar)
1 cawan ubi kentang (dipotong dadu)
2 cawan ubi keledek oren (dipotong dadu)
Garam dan gula secukup rasa
2 tangkai daun sup dan daun bawang (dihiris)
BAHAN KISAR
3 sudu besar udang kering (rendam sekejap supaya lembut)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MEMBUAT INTI KARIPAP
1. Panaskan minyak masak dalam kuali.
2. Tumis bahan kisar dan daun kari hingga naik bau.
3. Masukkan rempah kari dan serbuk cili yang telah dicampurkan dengan sedikit air (sehingga menjadi pes). Masak pes kari sekejap sehingga sedikit garing.
4. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.
5. Masukkan ubi kentang, ubi keledek dan air sedikit. Masak sehingga ubi kentang dan ubi keledek empuk.
6. Masukkan sedikit garam, gula, daun sup dan daun bawang. Kemudian masak sehingga kering.
7. Ketepikan dahulu dan sementara tunggu sejuk boleh sediakan doh untuk kulit karipap pula.
BAHAN KULIT KARIPAP
160 ml minyak jagung
500 gram tepung gandum
1 sudu kecil garam halus
1 biji jus limau kasturi (perah dan buang biji)
200 ml air sejuk dari peti ais
CARA MEMBUAT KULIT KARIPAP
1. Panaskan minyak jagung hingga betul-betul panas.
2. Tuang tepung gandum ke dalam bekas adunan.
3. Tuang minyak jagung panas tadi ke dalam adunan tepung.
4. Gaul sebati guna senduk kayu perlahan-lahan kerana minyak masih panas. Kacau adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti.
5. Masukkan sedikit garam dan perahan limau kasturi ke dalam air sejuk dari peti ais dan tuang sikit demi sedikit.
6. Uli adunan sehingga lembut dan adunan tidak melekat di tangan. Boleh taburkan sedikit tepung dan sambung uli jika adunan lembik atau tambahkan sedikit air jika rasa adunan keras.
7. Kemudian masukkan doh ke dalam beg plastik yang bersih atau boleh balut dengan wrapping plastic. Bungkus kedap dan perap doh selama 15-30minit.
8. Biar sehingga doh berpeluh dan menjadi doh yang lembut serta elastik.
CARA PENYEDIAAN KARIPAP
1. Apabila doh telah lembut dan elastik, keluarkan dari plastik dan canai.
2. Boleh terap adunan yang dicanai tadi menggunakan acuan bulat atau cawan. Boleh juga ketipkan karipap menggunakan acuan karipap.

3. Susun karipap yang telah diletakkan inti tadi ke atas dulang yang telah disapukan sedikit minyak masak atau ditabur tepung agar kulit karipap tadi tidak rosak atau terkoyak ketika diangkat untuk digoreng.

4. Panaskan minyak masak yang banyak dalam kuali. Kemudian bolehlah mula menggoreng karipap sehingga kekuningan.

TIP PENTING KETIKA MENGGORENG
1. Panaskan minyak masak kemudian perlahan semula api sebelum masukkan karipap.
2. Minyak masak tidak boleh terlalu panas bagi mengelakkan kulit karipap menggerutu atau berbonjol.
3. Kulit karipap juga jangan dicanai terlalu nipis bagi menghasilkan kulit karipap yang cantik dan licin ketika digoreng.
4. Minyak masak juga jangan terlalu tidak panas kerana nanti kulit karipap akan menyerap minyak yang banyak ketika goreng. Jadi perlu sesuaikan api dan kepanasan minyak masak ikut dapur masing-masing.

Selamat mencuba!
Sumber: Facebook Fara Mustapa
Rahsia Buat Doh Kuih Gegetas Sedap & Tak Liat. Guna 5 Bahan Je!

Lamanya tak buat Kuih Gegetas! Kadang-kadang bahan semua ada, tapi ‘mood’ nak buat tu tak muncul-muncul juga, kan? Tapi bila dah sekali terbayang dalam kepala, selagi tak buat – selagi tu lah rasa teringin. Jom buat Kuih Gegetas! Resipi perkongsian Pn Habsah Ngah kali ni ringkas je, sesuai sangat untuk minum petang atau nak berbagi rezeki dengan jiran-jiran. Sekali buat satu adunan, puas makan.
RESIPI KUIH GEGETAS YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN DOH KUIH GEGETAS:
- 2 cawan tepung pulut – beli online disini
- 1 cawan tepung gandum – beli online disini
- 1½ cawan kelapa parut
- Sedikit garam
- 1½ cawan air suam panas (masukkan sikit-sikit, ikut keperluan sampai doh boleh dibentuk)
BAHAN AIR GULA:
- 1/2 cawan air
- 1/2 cawan gula
CARA MEMASAK KUIH GEGETAS:
1.Satukan semua bahan dalam mangkuk besar.
2.Uli hingga menjadi doh yang boleh dibentuk.
3.Bentukkan doh ikut saiz dan bentuk yang diingini.

4.Panaskan minyak, goreng kuih dengan api sederhana.
5.Bila kuih mula bertukar warna keperangan, angkat dan toskan.

6.Untuk buat air gula, masukkan semua bahan ke dalam kuali, masak guna api perlahan. Kacau hingga pekat dan likat.
7.Bila air gula dah likat, curahkan ke atas kuih yang digoreng tadi. Gaul cepat-cepat hingga gula menyelaputi kuih dan nampak berkilat serta kering.

Tip: Selalu balik-balikkan kuih supaya masak rata dan tak hangus.Unuk buat kuih ni, boleh goreng kuih terlebih dahulu, baru buat air gula.
Kredit resipi & foto: Pn Habsah Ngah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Kerabu Kuning Sedap. Masak Sendiri Baru Puas Makan.
Resipi Rojak Ayam Sedap. Masak Sendiri Puas Hati & Lebih Jimat
Cara Masak Oden Homemade Ala Family Mart. Sedap & Puas Makan
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Resipi Kerabu Telur Masin Mudah & Sedap. 10 Minit Je Dah Siap.
Adunan Tepung Pisang Goreng Sedap, Rangup & Tak Serap Minyak
Cara Buat Sira Buah Cermai. Resipi Orang Dulu-Dulu Yang Sedap & Wajib Cuba
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Resipi Sotong Goreng Pedas & Rahsia Supaya Lembut, Tak Berbau
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Bancuh Sendiri Kopi Ais Super Kaw. Sangat Sedap, Nikmat Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cantik Kejadian Apam Tapai Nasi, Putih Gebu Je


Kalau ada lebihan nasi yang tidak habis dimakan, jangan dibuang. Anda boleh buat apam tapai nasi yang sangat gebu dan lembut. Bahan-bahan yang digunakan pun mudah didapati.
Menerusi perkongsian daripada saudari Nawar Azhar, cara membuat apam tapai nasi sangat mudah, namun kena menyediakan tapai nasi lebih awal untuk memudahkan kerja.
RESIPI CARA BUAT APAM TAPAI NASI

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras (saya pakai cap bunga teratai) – beli online di sini
1 cawan gula pasir (saya letak 3/4 cawan) – beli online di sini
1 cawan tapai nasi (boleh buat lebih awal satu hari)
2 cawan air
1 paket eno (kaler biru)
Acuan kecil | disapu minyak
TONTON Makan Di Mana Eps 15: Duduk Rumah Pun Boleh Layan Lauk Kenduri
TONTON Dapur Rasa Live: Spageti Sos Rendang
CARA-CARA:
1.Satukan semua bahan. Kemudian, kisar sampai halus dan sebati. Lepas tu tapis.
2. Perap dalam bekas bertutup selama 4-5 jam.
3. Selepas perap, masukkan eno. Kacau sebati.
4. Tuang adunan ke dalam acuan kecil.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

5. Kukus selama 15 minit dengan menggunakan api sederhana.
6. Pastikan air kukusan betul-betul mendidih ye.
7. Balut penutup kukusan dengan tuala bersih bagi mengelakkan air jatuh ke dalam acuan.


BAHAN TAPAI NASI:
3 cawan nasi sejuk
1 ketul ragi
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
CARA BUAT TAPAI NASI:
1.Sediakan tupperware. Masukkan nasi sejuk, lerai-leraikan nasi tu. Kemudian sagat ragi atas permukaan nasi sampai habis.
2. Kemudian gaul merata ragi tadi pada nasi. Tutup, balut dengan kain dan simpan selama 3-4 hari di tempat yang gelap dan tidak terkena cahaya matahari.
3. Guna sudu plastik semasa menggaul ragi pada nasi.
4. Jika suka apam warna-warni, boleh letak pewarna dalam adunan.

Kredit resipi: Nawar Azhar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Kuih Orang Lama, Sangat Mudah Rupanya Buat Koleh Lemak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:

