Ni kerepek tradisional yang cukup terkenal zaman berzaman. Dalam senarai hidangan Raya, kuih siput tetap diminati tua muda.

Bila Rajin Jadi Kuih Siput, Kalau Malas Jadi Kuih Gunting. Rangup & Sedap

Tapi nak cari resipi yang rangup dan sedap nilah cabarannya. Namun resipi yang dikongsikan Masni Bahari dalam FB Kuali Mama ni memang terlajak sedap. Kalau malas nak ‘menyiput’ gulung-gulung atas kayu pencetaknya boleh  digunting aje. Rasanya tetap sama.

Bila Rajin Jadi Kuih Siput, Kalau Malas Jadi Kuih Gunting. Rangup & Sedap

KUIH SIPUT RANGUP

BAHAN-BAHAN :

IKLAN

Bila Rajin Jadi Kuih Siput, Kalau Malas Jadi Kuih Gunting. Rangup & Sedap

  • 1kg tepung gandum
  • Cili kering | sukatan ikut pedas masing-masing
  • 2 sudu makan rempah daging
  • 1 sudu makan jintan manis dan jintan putih | campur dan tumbuk
  • 1 cawan santan  | jangan terlalu pekat
  • 1 cawan majerin | dicairkan
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • Daun kari secukupnya

CARA MEMASAK :

Bila Rajin Jadi Kuih Siput, Kalau Malas Jadi Kuih Gunting. Rangup & Sedap

IKLAN
  1. Satukan semua bahan dan uli sampai jadi doh.
  2. Jika perlu tambahkan air sedikit sahaja, dan rehatkan sekejap
  3. Kemudian dah boleh cubit dan tekan pada acuan
  4. Tapi kalau nak cara senang guntingkan sahaja.Rasanya tetap sama walaupun bentuknya berbeza.

Bila Rajin Jadi Kuih Siput, Kalau Malas Jadi Kuih Gunting. Rangup & Sedap

5. Kemudian boleh lah digoreng, api jangan terlalu kuat, guna api sederhana sahaja.

 

IKLAN

Kredit: masni bahari

FB Kuali Mama