Pulut panggang adalah salah satu kuih Melayu tradisional. Kini pulut panggang telah diperbaharui resipinya yang membolehkan kuih ini disejukbekukan. Jadi, anda boleh menikmati pulut panggang pada bila-bila masa anda mahu. Cuma perlu dikeluarkan daripada peti sejuk, kemudian dipanggang sahaja.
PULUT PANGGANG
BAHAN PULUT
1 kg beras pulut
1 cawan santan
Garam secukup rasa
Ads
CARA MEMBUAT PULUT
1. Cuci beras bulut bersih-bersih. Rendam selama 30 minit. Kemudian kukus sehingga masak.
2. Keluarkan pulut yang sudah dikukus tadi. Gaul dengan sedikit santan dan garam. Kukus lagi beberapa minit.
3. Matikan api dan biarkan sejuk.
BAHAN INTI
7 tangkai cili kering
3 cm kunyit hidup
1 sudu besar udang kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 inci halia
2 batang serai
3 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa (diparut)
1 cawan air
Gula perang secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT INTI
1. Kisar cili kering, kunyit hidup, udang kering, jintan manis, jintan putih, halia, serai, bawang merah dan bawang putih.
2. Panaskan kuali dan masukkan kelapa parut. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi.
3. Masukkan air. Masak inti dengan api sederhana. Selalu kacau.
4. Masukkan gula perang dan garam. Kacau sehingga inti kering. Matikan api, ketepikan.
CARA PENYEDIAAN
1. Ambil pulut. Kepal-kepalkan. Letak inti. Kemaskan.
2. Gulung dalam daun pisang. Kemaskan. Kemudian klip dengan lidi atau dawai kokot (stapler)
3. Panggang atas api atau guna air fryer pun boleh. Siap.
Ads
Pulut panggang yang dah siap.
Ads
Beginilah rupanya.
Nota: Mana yang belum mahu dipanggang, masukkan dalam bekas plastik. Boleh simpan dalam peti sejuk untuk disejukbekukan.
Suka makan Kuih Ketayap? Jom cuba resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni. Resipi ini sangat mudah dan sedap. Sesuai dicuba oleh anda yang nak makan kuih tradisi versi air tangan orang tu dulu-dulu. Inti yang lemak manis, sedang elok rasanya. Bila digulung dalam dadar, memang enak. Jadi jomlah kita cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
CARA MEMBUAT KUIH KETAYAP
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 cawan santan
1 1/2 cawan air pandan
2 biji telur C
1 sudu makan minyak masak
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan, sebatikan. Boleh juga dikisar guna blender.
2. Panaskan kuali (non stick jika ada) guna api perlahan. Jika tiada, guna kuali biasa tapi sapu kuali dengan sedikit minyak.
3. Masukkan 1 senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan/lenggangkan.
4. Biarkan dadar masak. Tak perlu diterbalikan.
5. Angkat, ketepikan dan ulang Langkah sama sehingga habis adunan.
6. Sementara menunggu kuih masak, letakkan inti diatas dadar Kuih Ketayap yang sudah siap lipat kiri kanan, gulung dan kemaskan. Siap.
BAHAN INTI (boleh buat awal):
1 biji kelapa muda – diparut
1 cawan air
4 keping gula kerek / melaka (gula merah pun boleh) – beli online disini
Gula pasir secukup rasa
2 helai pandan – disimpul
Sedikit tepung gandum
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air, masukkan gula kerek, gula pasir dan dau pandan. Masak hingga larut
2. Masukkan kelapa parut dan kacau rata.
3. Bila inti agak-agak nak kering, (opah suka lembab sikit) taburkan tepung gandum. Sejukkan
**fungsi tepung supaya inti melekat dan tidak berderai
Tak dinafikan, kuih tradisional Melayu memang menggamit selera untuk minum petang.
Kuih goreng selalu jadi pilihan sebab mudah disediakan dan enak walau sudah sejuk.
RASA tampilkan 4 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut dan keria. Empat
jenis kuih ini memang boleh jadikan minum petang anda sempurna.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
BAHAN ADUNAN A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
BAHAN ADUNAN B
1cawan mentega
1cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
3.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari.
3.Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil Adunan A, leperkan.
2.Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3.Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4.Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
BAHAN DOH
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
CARA MEMASAK
1.Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2.Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3.Masukkan air perlahan-lahan.
4.Uli sebati.
BAHAN INTI
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
1.Tumis bawang besar dan bawang putih.
2.Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4.Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5.Masak sehingga air kering.
CARA PENYEDIAAN
1.Ambil doh dan leperkan.
2.Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6.Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
BAHAN-BAHAN
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
CARA MEMASAK
1.Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2.Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3.Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4.Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5.Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6.Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7.Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8.Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
CARA PENYEDIAAN
1.Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
BAHAN-BAHAN
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
BAHAN SIRA
½ cawan gula
1 cawan air
CARA MEMASAK
1.Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2.Biarkan keledek empuk.
3.Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5.Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6.Goreng, angkat dan toskan.
CARA SIRA GULA
1.Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2.Masak hingga pekat.
3.Salut keledek dengan air sira.
4.Sejukkan dan hidang.
Selalunya bila teringin makan Putu Bambu mesti beli sebabnya jarang dari kita yang buat putu bambu sendiri, alasannya takda acuam buluh dan acuan ini tidak ada dijual. Jadinya, jalan paling senang beli je dan terus makan. Tapi kalau teringin nak buat sendiri, boleh je walaupun tanpa acuan buluh. Kalau korang nak tahu macam mana, ini cara mudah buat putu bamboo guna acuan biasa. Rasa tetap sedap dan mudah je, asalkan korang ikut tip berikut untuk membuatnya.
Pastikan Tekstur Tepung Beras Lembab Berpasir.
Tepung beras adalah bahan utama Putu Bambu. Goreng sangai tepung beras, kemudian tepung itu dikukus hingga lembab dan dicampurkan dengan air suam dan sedikit garam. Selain air suam boleh tukar dengan susu cair suam untuk tambah perisa. Gaulkan tepung yang dicampur air suam hingga menjadi lembab dan seperti berpasir. Jika terlalu lembik putu akan mudah hancur semasa dikeluarkan dari acuan.
Guna Acuan Aluminium, Silikon & Plastik
Takda acuan buloh, boleh je guna acuan biasa yang dibuat dari aluminium, silikon dan plastik asalkan boleh memuatkan putu dan dikeluarkan dengan sempurna tanpa pecah dari acuan.
Jangan Tekan Adunan Dalam Acuan
Adunan tepung beras yang sudah siap dimasukkan ke dalam acuan. Sukatannya hanya 1/4 dari acuan, kemudian taburkan gula Melaka yang sudah dihancurkan secukupnya. Kemudian tutup lapisan gula dengan satu lai lapisan adunan tepung beras hingga memenuhi acuan. Jangan tekan adunan, bimbang ia akan melekat pada acuam dan boleh menyebabkan tekstur putu menjadi keras.
Pastikan Pengukus Panas.
Rahsia putu cantic, gebu dan tak bantat adalah menggunakan kukus yang panas dan kukus hingga masak. Oleh itu panaskan terlebih air dalam pengukus hingga mendidih ketika dibuka penutupnya. Untuk menambah aroma boleh masukkan 1-2 helai daun pandan dalam air kukusan. Kemudian masukkan acuan berisi adunan putu dan kukus hingga masak. Putu yang dibuat dengan acuan kecil, waktu mengukus lebih kurang 15-20 minit dengan api sederhana.
Bila dah siap bolehlah dihidangkan dengan kelapa yang dan gula. Makan panas-panas dengan secawan kopi memang layan.
Resipi Putu Bambu
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung beras
13 sudu makan a’ir
Gula Melakan Secukupnya
1 helai daun pandan
Secubit garam
Cara Memasak:
Masak aiar dalam periuk besama secubit garam dan daun pandan. Apabila air mendidih dan wangi bau daun padan. Tutup api.
Di dalam mangkuk masukkan tepung beras dam masukkan air suam tadi dan gaul hingga berderai seperti serbuk roti.
Kemudian tapis tepung tadi gunakan penapis jarang dan ayak. Setelah siap masukkan dalam acuan dengan di bahagian tengahnya letakkan gula Melaka.