Selalunya kita makan aiskrim kacang merah bukan? Kali ini kita makan Puding Susu Kacang Merah. Nak buat pun senang dan tak perlu banyak bahan. Rasa lemak-lemak manis menjadikan Puding Susu Kacang Merah enak dinikmati ketika sejuk. Boleh simpan di dalam peti sejuk sementara tunggu anak-anak balik sekolah. Makan ketika cuaca panas, alahai nikmatnya. Nah ini resipi Puding Susu Kacang Merah seperti yang dikongsikan oleh Zura Zul
PUDING SUSU KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
20g agar-agar tali – BELI ONLINE 5 cawan air 1 cawan gula 1 tin kacang merah 1 tin susu cair – BELI ONLINE 1 sudu besar tepung kastard – bancuh dengan sedikit air – BELI ONLINE 1 – 2 sudu besar susu pekat manis – BELI ONLINE Pewarna merah/maroon Secubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Masak agar-agar dengan air hingga hancur agar-agar. Masukkan gula. Kacau lagi.
3. Masuk susu pekat dan tepung kastard, kemudian secubit garam. Kacau lagi.
4. Kacang merah dalam tin asingkan dulu. 1/2 cawan untuk dikisar dengan 1/2 cawan susu cair tadi.
5. Lebihan kacang merah tadi boleh masuk dalam loyang 8 x 8 /acuan (untuk bahagian ini kacang merah, buang air dalam tin. Jirus dengan air. Tuang terus kacang merah dalam loyang pun boleh sahaja. Tiada masalah. Ikut suka hati masing-masing.
7. Baki lebihan agar-agar tadi campur dengan bahan kisar. Kalau rasa kurang manis, boleh tambah gula/susu, sambil masuk pewarna merah/maroon. Kacau lagi dan biarkan masak seketika.
8. Tuangkan perlahan-lahan agar-agar susu tadi sampai habis. Biarkan beku dan sejuk.
9. Simpan dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam. Selepas itu, bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
Nak cuba buat kek yang sedap tapi senang, korang kena cuba buat kek marjerin ni. Hanya dengan 5 bahan, korang dah boleh dapat makan kek yang sedap. Resipi ni dikongsikan oleh Siti Sobri. Cubalah buat.
Cara membuat
1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur ayam satu demi satu. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan susu pekat. Pukul lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul lagi.
5. Bakar dalam oven 170 darjah selama 40 minit.
6. Keluarkan dari acuan. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Anda suka makan PudingRoti? Jika ya, resipi perkongsian saudari Nurul Shafira ni antara yang paling mudah untuk dihasilkan. Nampak sedap kan? Bahan-bahannya pun tak banyak malah senang nak dihasilkan. Bolehlah cuba nanti. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Terasa nak makan keropok lekor panas-panas? Boleh cuba buat Keropok lekor viral ni. Guna mi segera dan tak pakai isi ikan pun! Tapi hasilnya memang macam keropok lekor ikan yang beli dekat kedai tu. Kos tak sampai RM8. Jom cuba resipi perkongsian dari Puan Zuraita Mohd Anua ni. Anda pasti kagum dengan rasanya.
KEROPOK LEKOR MI SEGERA VIRAL
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi segera – perisa asli atau apa-apa perasa pilihan anda
1 biji telur
6 sudu makan tepung ubi kayu
2 sudu makan tepung gandum
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus mi segera hingga kembang. Kemudian toskan.
2. Masukkan mi segera tadi, perasanya, telur dan sedikit garam ke dalam pengisar. Kisar hingga sebati.
3. Seterusnya campurkan tepung ubi dan tepung gandum.
4. Uli seketika sehingga doh tidak melekat di tangan.
5. Bahagikan doh dan uli memanjang.
6. Didihkan air dalam kuali atau periuk kemudian rebus keropok lekor tadi. Tunggu hingga keropok timbul baru diangkat.
7. Potong keropok menjadi potongan kecil.
8. Goreng hingga garing.
9. Angkat dan sedia dinikmati bersama sos pilihan.
Puding mangga susu ini sesuai sangat disediakan ketika ini memandangkan buah mangga banyak dijual sekarang.Paduan mangga segar yang manis bersama rasa lemak susu memang...