Bila tibanya musim perayaan Tahun Baru Cina, hidangan Burger Prosperityni antara yang ditunggu-tunggu. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri burger ni di rumah, saudara Farid Sham Qaseh Pakcik ada kongsi resipinya. Mudah je. Jom cuba.
1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata.
2. Timbang berat patty ikut kegemaran masing-masing. Biasanya sekeping patty seberat 70gm. Jika suka yang tebal, boleh timbang 90gm sekeping.
3. Bentukkan ikut saiz yang digemari.
Nota: Jika buat dalam jumlah yang sedikit, boleh bahagikan jumlah bahan ikut berat daging kisar yang digunakan.
BAHAN SOS LADA HITAM:
1/2 biji bawang besar Holland – hiris halus @ kisar guna food processor.
2 hirisan mentega
1 sudu makan biji lada hitam – dikisar
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan kicap pekat – beli online disini
2 sudu makan sos lada hitam
Serbuk pati ayam secukupnya
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega dalam kuali dan masukkan bawang Holland. Tumis hingga wangi dan agak kekuningan.
2. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau lagi.
3. Seterusnya masukkan tepung gandum. Perlahankan api. Gaul sehingga sekata supaya tepung tidak berketul-ketul.
4. Gaul lagi dan sampai jadi seperti dalam gambar di bawah ini.
Ads
5. Masukkan air. Bolehlah tambah serbuk pati ayam, kicap pekat dan sos tiram. Boleh juga tambah susu full cream, sos tomato dan sos jika untuk rasa pedas dan masamkan lagi sos. Boleh tambah ikut citarasa. Dalam peringkat ni, pelbagai cara anda boleh ‘try & error’ untuk menyedapkan lagi sos.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Sentiasa kacau sos supaya tidak berketul. Bila sos mendidih, ia akan menjadi lebih kental dan pekat. Jika tidak pekat, boleh tambah bancuhan tepung jagung.
CARA MENYEDIAKAN BURGER PROSPERITY
BAHAN-BAHAN:
Patty daging burger
Sos lada hitam
Bawang Holland- dihiris
Roti oblong
CARA MEMASAK:
1. Masak daging burger hingga keperangan dan masak sepenuhnya.
Ads
2. Celupkan ke dalam sos lada hitam dan letakkan atas roti.
3. Tabur hirisan bawang Holland dengan secukupnya.
Kerala adalah sebuah daerah yang terletah di utara India. Terkenal dengan masakan menggunakan kelapa, santan, pelbagai rempah ratus dengan aroma dan warna yang amat menarik serta rasa yang sungguh lazat.
Jadikan kari ayam kampung Kerala nih kalau jadikanjuadah sahur pun sedap sangat nih Lagi pula makan dengan capati, memang terbaiklah.
KARI AYAM KAMPUNG PEKAT KERALA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam kampung- dipotong kecil dan dicuci bersih.
2 biji bawang merah besar-dihiris
1 sudu makan halia-ditumbuk halus
3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari daging
1 sudu makan rempah ketumbar
2 biji tomato-dipotong kecil
2 biji cili hijau-dipotong empat
*5 biji gajus
*5 biji badam
*3 biji buah keras
*2 sudu makan serbuk kas kas
*2 sudu makan kelapa
2 helai bay leaf
1 batang kayu manis
2 biji pelaga
2 kuntum cengkih
Garam secukup rasa
1/4 cawan minyak kelapa (gunakan minyak kelapa untuk kekalkan rasa kari ayam cara Kerala tapi boleh tukar dengan minyak biasa)
Daun kari segenggam
Sedikit daun ketumbar dan pudina
SEMUA TANDA (*)DIKISAR DENGAN SEDIKIT AIR.
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak kelapa dalam kuali dan masukkan bay leaf, kayu manis, cengkih dan pelaga. Tumis sampai bau wangi.
Selepas itu masukkan bawang dan daun kari, tumis sampai layu.
Masukkan halia yang sudah ditumbuk dan cili kering kisar. Tumis lagi sampai wangi dan masukkan tomato, cili hijau, semua rempah dan bahan kisar tadi. Tumis sampai pecah minyak dengan api paling perlahan.
Bila sudah pecah minyak, masukkan ayam kampung tadi dan gaul sebati. Tutup kuali dengan penutup sampai ayam masak. Ayam kampung ambil masa untuk masak jadi masak dengan api kecil sampai masak ayam. Tidak perlu tambah air sebab air dari ayam sudah cukup.
Tambahkan garam secukup rasa.
Akhir sekali taburkan daun pudina dan daun ketumbar..
Siap untuk makan bersama nasi putih, chapati atau roti putih.
INFO: Resipi yang sama boleh digunakan untuk masak kambing dan gunakan periuk tekanan tinggi dengan air yang minima sebelum campurkan dengan rempah diatas dan masak seperti biasa.
CHAPATI
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung atta alagapas
1 sudu teh garam
1 sudu makan minyak zaitun
1/4 air suam (atau secukupnya sampai boleh bentuk doh lembut tidak melekat dekat tangan)
CARA MEMASAK:
Masukkan tepung, minyak dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati.
Selepas itu masukkan air sedikit demi sedikit sampai boleh bentuk doh yang tidak melekat dekat tangan dan boleh dibentuk bulat.
Masak chapati atas kuali leper tanpa minyak. Selepas masak sapukan ghee atau butter pada permukaan chapati dan simpan dalam hot box.
1. Bentukkan chapati bulat-bulat.
2. Doh yang dibulatkan di masak atas kuali leper. Selepas ada dot dot dekat atas baru terbalikkan. Jangan tekan dengan sudip pada masa ini.
3. Selepas terbalikkan tunggu dalam 2 saat.
3. Terbalikkan lagi dan baru tekan dengan sudip kayu di bahagian tengah dan tepi chapati supaya chapati kita kembung.
4.Masak kedua dua belah sampai kembung macam ini.
5. Chapati ketika masak mesti berpisah macam nie untuk lembut.
6. Chapati kembung dengan elok dan boleh sapu ghee atau butter. Simpan dalam hot box atau roll dengan aluminium foil untuk kekal panas.
Terasa nak hidang menu special ala barat untuk keluarga di hari raya ni? Kalau nak kelainan, seleksi aneka Quiche dan Paini boleh anda hasilkan. Jika beli atau tempah, harga pastinya tidak murah. Jadi apa kata anda buat sendiri. Pasti puas hati dan lebih jimat. Selamat mencuba!
1. CHICKEN POT PIE
BAHAN PASTRI:
1 tin sup cendawan
1 cawan susu segar
2 cawan sayur campur
400gm isi ayam
1 biji bawang besar | dipotong dadu
Sedikit minyak untuk menumis
Pastry segera secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis bawang sampai layu. Kemudian masukkan ayam dan kacau sebati. Masukkan pula sayur campur kemudian perasakan dengan sedikit garam.
Masukkan sup cendawan dan susu segar masak sehingga sedikit pekat.
Ketepikan.
Masukkan isi yang telah di masak tadi ke dalam bekas remekin.
Tutupkan dengan puff pastri tadi mengikut saiz remekin. Sapukan kuning telur di permukaan pai.
Bakar dengan suhu 200C selama 15 minit.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Bakar pastri sekadar untuk merangupkan pastri segera sahaja.
2. CHICKEN MUSHROOM QUICHE
BAHAN UNTUK PASTRI:
200gm tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit mixed herbs
110gm mentega sejuk -kiubkan
1 kuning telur
¼ sudu makan jus lemon
20ml air sejuk | dimasuk berselang seli
1 sudu teh gula halus
BAHAN UNTUK INTI:
1 ulas bawang putih dicincang
2 sudu makan minyak zaitun
50gm lada benggala pelbagai warna di potong dadu
1 batang seleri
20gm cendawan butang hiris nipis
Bawang besar
200 isi ayam
Garam secukup rasa
Sedikit mixed herbs
BAHAN UNTUK CREAM:
250gm whipped cream
Sedikit lada hitam
4 biji telur
CARA MEMASAK :
Untuk menyediakan pastri, campurkan tepung gandum, garam dan mixed herbs.
Seterusnya campurkan bahan selebihnya dan gaul hingga sebati. Tuangkan ke dalam adunan tepung tadi.
Kemudian uli sehingga menjadi doh dan rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk.
Selepas itu, terapkan dalam pie mould yang boleh dikeluarkan plate dari bawah dan cucukkan tepung dengan garpu dan bakar selama 15 minit-20 minit secara blind bake atau separuh masak.
Untuk menyediakan filling.Tumiskan bawang putih, diikuti isi ayang yang telah dicincang , goreng sekejap.
Masukkan kesemua campuran sayuran.
Masukkan garam dan sedikit mixed herbs. Ketepikan.
Bagi menyediakan krim pula, campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.
Selepas doh dibakar separuh masak selama 20 minit, masukkan filling.
Akhir sekali masukkan krim.
Taburkan keju cheddar yang diparut dan bakar selama 35 minit pada suhu 170°C.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Quiche adalah sejenis pastri seperti tart yang dimasukkan dengan isi yang dimasak terlebih dahulu.
3. TUNA POTATO FLAN
BAHAN PASTRI:
250gm tepung gandum
1 sudu teh garam
115gm mentega sejuk | dipotong dadu
Air sejuk secukupnya
BAHAN INTI:
1 sudu makan mentega untuk menumis
1 biji bawang Holland
1 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 tin tuna
100gm lada benggala dipotong dadu
2 biji telur
½ cawan krim masakan
½ sudu teh jus lemon
Garam secukupnya
CARA MEMASAK :
Untuk menyediakan pastri, satukan semua bahan kecuali butter dan air. Gaul rata.
Masukkan mentega, adun hingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan adun hingga boleh dikepal sahaja. Tak perlu adun lama-lama atau terlebih uli.
Canai doh dan letakkan doh dalam acuan pai
Kemaskan keliling acuan pai, kemudian lebihan doh dipotong dengan pisau.
Cucuk permukaan doh dengan garpu supaya pastri tidak mengelembung.
Blind bakepastri keemasan (letakkan kertas timah pada permukaan doh dan taburkan kacang merah atau beras supaya berat. Apabila pastri dah keemasan, keluarkan kertas timah dan kekacang).
Untuk menyediakan inti,
Panaskan mentega, tumis bawang Holland dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan garam, serbuk lada hitam dan kacau rata.
Masukkan tuna dan perahkan lemon masak dan ketepikan.
Masukkan inti dalam pastri yang dah kuning keemasan.
Pukul telur, susu cair hingga sebati. Masukkan daun sup. Kemudian tuang pada inti pastri tadi.
Bakar pastri selama 30 minit pada suhu 170C atau cucuk lidi pada adunan telur, jika tidak melekat, itu tandanya sudah masak.
Sedia dihidangkan.
INFO CHEF : Adunan ini sesuai untuk pastri bersaiz besar.
4. QUICHE TOMYAM UDANG
BAHAN PASTRI:
250gm tepung gandum
1 sudu teh garam
½ sudu teh serbuk kari
115gm mentega sejuk | potong dadu
Air sejuk secukupnya
BAHAN INTI:
1 sudu makan mentega untuk menumis
1 biji bawang Holland
1 ulas bawang putih
1 sudu teh perencah tomyam
1 sudu makan serbuk lada hitam
200gm isi udang
2 tangkai daun sup | hiris
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk membuat pastri, satukan semua bahan pastri kecuali mentega dan air. Gaul rata.
Kemudian masukkan mentega, adun hingga menjadi serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan adun hingga boleh dikepal sahaja. Tidak perlu adun lama-lama atau terlebih uli.
Canai doh dan letakkan doh dalam acuan pai.
Kemaskan keliling acuan pai, lebihan doh dipotong dengan pisau. Cucuk permukaan doh dengan garpu supaya pastri tidak mengelembung.
Blind bake pastri keemasan (blind bake – letakkan kertas timah pada permukaan doh dan taburkan kacang merah atau beras supaya berat. Apabila pastri sudah keemasan, keluarkan kertas timah dan kekacang).
Untuk menyediakan inti, panaskan mentega, tumis bawang Holland dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan serbuk kari, serbuk lada hitam dan kacau rata.
Masukkan isi udang.
Masukkan inti dalam pastri yang sudah kuning keemasan
Pukul telur, susu cair hingga sebati. Masukkan daun sup. Kemudian tuang pada inti pastri tadi.
Bakar pastri selama 30 minit pada suhu 170C. Cucuk dengan lidi pada adunan telur, jik tidak melekat, bermakna ia sudah masak.
Sedia dihidangkan
INFO CHEF: Jika suka pedas, boleh lebihkan sedikit serbuk kari dalam bahan.
5. MINI SHEPHERD PIE
BAHAN A (UNTUK INTI):
400 gram daging kisar
½ biji bawang besar | potong dadu
1 ulas bawang putih | cincang
¾ cawan kacang panggang
6 biji cendawan butang |belah empat
5 biji tomato masak | potong dadu atau boleh digantikan dengan sedikit puri tomato
1 batang lobak merah | potong dadu
1 sudu makan tepung jagung | bancuh dengan 1 cawan air
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 kiub stok daging
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
BAHAN B (UNTUK TOPPING):
1 kg kentang | potong kecil-kecil
1/2 cawan susu segar
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Air untuk merebus kentang secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan inti, panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
Sediakan bahan untuk membuat topping pula.
Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk.
Ketika kentang masih panas, lecek hingga hancur sebati.
Gaulkan dengan susu segar, serbuk lada sulah dan mentega.
Masukkan adunan kentang ke dalam bekas aluminium kecil
Seterusnya masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula. Atau masukkan dalam piping bag dan guna swirl nozzle yang besar sikit, paipkan kat atas daging tu hingga menutupi daging.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu . Bakar selama 30 minit atau hingga bahagian atasnya keperangan.
Keluarkan dari ketuhar dan hidangkan ketika masih suam.
INFO CHEF : Boleh dimasak di dalam remekin atau di dalam bekas foil comel.
Pelbagai hidangan menarik boleh dihasilkan dengan menggunakan keledek. Sesiapa yang mempunyai keledek di rumah tapi tidak ada idea untuk buat hidangan berbuka, boleh lah cuba resipi-resipi ni..
BEBOLA UBI KELEDEK
BAHAN-BAHAN
2 cawan ubi keledek-rebus & mashed
1 biji telur
1/2 sudu baking powder
tepung secukupnya
minyak untuk menggoreng
sedikit garam
3 tsb gula
CARA PENYEDIAAN
Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk. Tambah tepung sedikit demi sedikit. Uli sehingga tak melekat di tangan.
Buat bulat-bulat kecil. Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
Masak gula nisse/gula kerek bersama-sama dengan air, daun pandan & cengkih sehingga larut & pekat. Keluarkan daun pandan dan mengkuang yang balut nisse. Tapis air gula tadi.
Pecahkan telur, kacau-kacau sedikit. Tuangkan air gula nisse ke dalam telur, masukkan garam & kacau rata.
Masukkan bancuhan telur dalam periuk yang sesuai (kalau ada periuk yang tebal lebih baik kerana tidak cepat hangus). Campurkan hirisan keledek tadi & ratakan sedikit. Masak dengan api paling perlahan dengan periuk tertutup. (Jika guna pemanggang ajaib jadi ia nampak nipis & cepat empuk) Bila keledek empuk & bancuhan telur membeku bolehlah dipadamkan api. Sesuai dihidangkan ketika masih panas atau sejuk dimasukkan dalam peti sejuk.
Ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama garam ke dalam mangkuk.
Masukkan mentega. Gaul ramas sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan telur. Tambahkan air ais sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh lembut.
Isikan ke dalam plastik atau balut dengan ‘cling wrap’. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Sementara tu sediakan lapisan kastard dan inti pai.
BAHAN-BAHAN (KASTARD)
1/2 tin susu cair
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
CARA PENYEDIAAN
Satukan semua bahan di dalam periuk. Gaul dengan whisk hingga sebati.
Letakkan periuk di atas dapur dan hidupkan api perlahan. Masak kastard sambil dikacau sehingga kastard pekat. Ketepikan.
CARA MEMASAK PASTRI
Keluarkan doh daripada peti sejuk. Canai pastri pada ketebalan bersesuaian dan letakkan di dalam tin pai bersaiz 7 inci. Biar berlebihan di tepi acuan kerana pastri akan sedikit mengecut apabila masak.
Panaskan oven pada suhu 180 C. Masukkan tin pastri di tengah oven dan bakar selama 20 minit menggunakan api atas dan bawah.
BAHAN-BAHAN INTI PAI
150 gm keledek putih/merah- dipotong kiub dan direbus empuk
50 gm gula perang
1 biji telur
20 gm mentega
60 ml susu segar
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
BAHAN CRUMBLE
50 gm gula perang
20 gm tepung kek/ tepung berserbuk penaik
15 gm mentega
3 sudu besar kacang tanah yang telah disangrai dan dikisar
1/2 sudu teh esen vanilla
CARA PENYEDIAAN
Lecek keledek hingga halus. Campurkan dengan gula, mentega, esen, telur dan garam. Gaul sebati.
Keluarkan pastri yang telah dibakar tadi dan ratakan kastard di atasnya.
Ratakan pula campuran keledek di atas lapisan kastard. Akhir sekali satukan semua bahan crumble dan gaul sebati. Taburkan di atas lapisan keledek.
Masukkan pai ke dalam bahagian tengah oven dan bakar pada suhu 160 C selama 30-40 minit lagi. Sejukkan sebelum dihidang.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!