Terasa nak makan pavlova tapi nak yang versi kurang manis? Ha…Namanya pun pavlova, kalau kurang gula, tak menjadi meringue tu. Tapi, usah risau…masih boleh lagi kurangkan jumlah gulanya. Cuba resipi ni. Kombinasi meringue dan krimnya memang sepadan dan buat anda dapat makan tanpa rasa bersalah.
PAVLOVA
BAHAN-BAHAN:
- 200gm telur putih
- 300gm gula castor
- 1 1/2 sudu teh perasa vanila
- 1 1/2 sudu teh cuka
- 1 sudu makan tepung jagung
BAHAN KRIM VANILA:
- 100gm custard segera
- 250gm susu segar
- 700gm cream putar
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan meringue, putar telur putih sehingga separuh kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.
- Masukkan vanila, tepung jagung dan cuka.
- Teruskan memutar sehingga adunan apabila dipegang tidak terasa gula atau adunan tidak jatuh apabila diterbalikkan.
- Bentukkan adunan di atas kertas pembakar. Boleh juga masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas.
- Bakar pada suhu 130C selama 50 minit.
- Sementara meringue pavlova masak, boleh sediakan krim vanilla. Campurkan custard segera dengan susu. Gaul sehingga sebati.
- Setelah itu putar bersama krim putar di dalam mesin pemutar sehingga kembang.
- Masukkan krim dalam piping bag dan paipkan di atas meringue.
- Kemudian hiaskan dengan buah-buahan kesukaan anda seperti strawberi, peach atau kiwi.
- Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Paipkan krim hanya bila ingin menghidangkan pavlova ini. Jika belum sedia dihidangkan simpakan meringue dalam bekas kedap udara.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Aneka Kek Kukus Coklat, Tak Ada Oven Pun Jadi Juga
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 115 gm putih telur
- 10 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B :
- 80gm tepung gandum | diayak
- 20gm serbuk koko | diayak
- ½ sudu teh serbuk penaik
- 50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
- 70 ml minyak jagung/masak
- ½ sudu teh esen vanilla
- 4 keping keju cheddar
- 50 gm cip coklat
- Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm
Waktu memasak: 30 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
2. KEK KUKUS COKLAT BADAM
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A
- 5 biji kuning telur
- 1 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 25gm serbuk badam | diayak
- 15gm serbuk koko | diayak
- ¼ sudu teh serbuk penaik | diayak
- 65 gm coklat gelap compound/ coklat masakan | dicairkan
- 50 ml susu segar
- 25 ml minyak jagung/masak
Bahan topping :
- 400 gm whipping cream/fresh cream
- 20 gm gula aising
- 50 gm Nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping.
Topping :
2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm
Waktu memasak: 20-25 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 75 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 60 gm tepung gandum
- 20 gm tepung jagung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
- 30 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
- 200gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
- 9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3. Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 200 gm putih telur
- 80 gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalet
Bahan B:
- 65 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk badam
- ¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
- 25 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
- 200 gm whipping cream/fresh cream
- 20gm gula aising
- 40gm nutella
CARA MEMASAK :
Kek :
1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 Pukul bahan Ahingga kembang
3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
5 Setelah masak sejukkan kek.
Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 3 biji telur
- 260 gm gula kastor
- ½ sudu teh ovalet
Bahan B:
- 180 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu teh baking soda
Bahan C :
- 1 cawan susu segar
- 125 ml minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
- 250 gm krim keju
- 20 gm gula aising
- 1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hidang.
Krim keju keju :
1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm
Waktu memasak: 20 minit
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Resipi Brownies Cheese Paling Power Tapi Senang Je Nak Buat
Tak perlu guna mixer, tak perlu susah-susah. Tapi brownies cheese ini memang sangat sedap. Beza brownies ini adalah toppingnya. Jadi, kalau korang suka brownies dan cheese, resipi ini memang sangat sesuai untuk anda.
BROWNIES CHEESE
BAHAN-BAHAN
200 gram coklat masakan
1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula
2 biji telur ayam gred A
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan serbuk koko
Secubit garam
CARA MEMBUAT
1. Cairkan coklat masakan dan mentega secara double boil.
2. Selepas siap, ketepikan dan biarkan sejuk.
3. Dalam mangkuk yang lain, pukul telur ayam dan gula guna whisk.
4. Selepas adunan sebati, masukkan esen vanila dan garam.
5. Masukkan coklat yang sudah dicairkan tadi.
6. Masukkan tepung dan serbuk koko yg telah diayak.
7. Kaupbalikkan adunan hingga sebati.
8. Lapikkan loyang dengan baking paper dan tuangkan adunan.
9. Panaskan oven pada suhu 180 darjah selsius dan bakar selama 30 minit.
BAHAN TOPING CHEESE
250 gram cream cheese
3/4 cawan gula kastor
1 biji telur ayam
CARA MEMBUAT TOPING CHEESE
1. Satukan semua bahan dan adun sehingga sebati.
2. Tuangkan atas brownies yang sudah siap dimasak.
3. Bakar semula dalam oven selama 10 minit.
Selamat mencuba!
Kredit: Hidayati Hana
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini.
Kuih Tradisiosnal Ni Sungguh Sedap,Terasa Rasa Lemak & Manis.
Kebanyakan kuih-muih di Kelantan berasaskan tepung pulut, beras, santan dan wajib manis, sebab tu sedap walaupun ada setengah nama kuihnya pelik-pelik. Ternyata orang-orang Cik Siti Wan Kebang kreatif buat kuih. Tak percaya cuba beberapa jenis kuih yang Rasa kongsikan resipinya ini. Sesuai sangat untuk juadah berbuka puasa.
BEKO PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan kelapa parut | putih sahaja dan kisar sedikit
- 1/2cawan gula pasir
- 1 biji telur
- 1/2cawan air daun pandan
- 1/2 sudu teh garam
- Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Pecahkan telur dalam mangkuk, kacau seketika dan ketepikan.
2. Campurkan kelapa yang telah dikisar sedikit bersama gula, tepung pulut dan garam dalam mangkuk adunan
3. Tuangkan air pandan dan telur, kacau rata hingga sebati. Ketepikan.
4. Panaskana ketuhar pada suhu 170C.
5. Sementara itu, sapukan acuan dengan minyak masak, kemudian panaskan dalam ketuhar.
6. Keluarkan, kemudian tuangkan adunan Kuih Beko dalam acuan hingga penuh dan bakar semula hingga masak.
7. Setelah masak, biarkan sejuk seketika sebelum sedia dihidangkan.
NEKBAT SIRA
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung beras
- 10 biji telur
- Sedikit pewarna oren
BAHAN SIRA:
- 500ml air
- 150gm gula pasir
- 2 helai daun pandan
- 6 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
- Tepung beras digoreng sangai dengan api sederhana hingga kering. Ketepikan.
- Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan perwarna dan tepung beras yang telah disangai tadi. Kacau rata.
- Panaskan acuan di dalam ketuhar, setelah cukup panas keluarkan.
- Tuankan adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas bawah padaa suhu 170C.
- Bakar hingga kekuningan atau garing.
- Setelah masak keluarkan dari ketuhar.
- Sementara itu sediakan bahan sira. Masak air dan gula hingga mendidih.
- Masukkan daun pandan dan cengkih.
- Setelah masak, tuangkan di atas kuih nekbat tadi.
- Kuih sedia dihidangkan.
KUIH ULAT BULI
BAHAN-BAHAN:
- 1cawan tepung pulut
- 1 cawan tepung pulut hitam
- 3/4 cawan air
- 1 sudu teh air kapur
- 2 cawan kelapa parut | putih sahaja dan campur dengan sedikit garam galus
BAHAN INTI:
- 1/2cawan kacang hikau
- Sedikit gula Melaka
- 1 sudu makan gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 1/2 kelapa parut
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Untuk menyediakan inti, rebus kacay hijau bersama daun pandan hingga empuk.
- Apabila kacang lembut dan air kering masukkan santan, gula Melaka , gula pasir dan sedikit garam.
- Kacau rata hingga garing.
- Tutup api dan biarkan sejuk.
- Campurkan kedua-dua jenis tepung pulut bersama dan gaul rata.
- Kemudian tambahkan air dan air kapur, terus adun sebati seperti adunan buah Melaka.
- Bulat-bulatkan, kemudian masukkan inti di tengah dan bentuk adunan panjang.
- Buat sampai habus.
- Didihkan air kemudian, rebus adunan.
- Bila sudah timbul angkat menggunakan penapis dan letakkan di dalama bekas berisi kepala parut.
- Golek-golekkan dan masukkan dalam piring hidangan.
- Sedia dihidangkan.
TAHI ITIK
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji putih telur
- 500ml santan
- 400gm gula pasir
- 100gm tepung pulut
- 150gm tepung beras
- 1 helai daun pandan |carik-carik dan simpul
CARA MEMASAK:
- Campurkan semua bahan kecuali daun pandan dalam mangkuk. Kacau sebati.
- Masukkan dalam periuk bersama daun pandan dan masak atas api sehingga masak.
- Kemudian sejukkan
- Setelah sejuk boleh bentukkannya mengikut cita rasa.
BELEBAT UBI STELO
BAHAN-BAHAN:
- 160gm tepung beras
- 200gm gula
- 125gm ubi stelo ungu | potong kiub kecil
- 125 gm ubi stelo oren | potong kiub kecil
- 3 biji pisang emas masak di lecek kasar
- 800ml santan
- 1sudu teh garam halus
- Daun pisang secukupnya |layur dahulu
CARA MEMASAK:
1. Rebus ubi stelo sekejap, kemudian tos airnya dan ketepikan.
2. Campurkan air, santan, tepung beras, garam dan gula.
3.Tapis dalam periuk dan masak adunan yg ditapis hingga pekat.
4. Campur ubi dan pisang.
5.Ambil sesudu besar adunan, letakkan di atas daun pisang dan bungkuskannya.
6. Kukus adunan selama 10-15 minit sehingga masak.