Nasi Ayam semestinya menjadi kegemaran ramai. Namun agak renyah sebab kena tumis dan sebagainya. Nak lebih mudah? Ha..Ini ada resipi pes Nasi Ayam perkongsian saudara Paan Selamat yang anda boleh buat. Dengan pes ni, anda tak perlu lagi menumis bahan-bahan. Hanya perlu masukkan pes dan masak nasi seperti biasa. Sangat mudah & sedap! Rugi kalau tak cuba.
PES NASI AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 biji bawang merah
Halia ( anggaran panjang sejengkal)
15 ulas bawang putih
7 batang serai
5 sudu makan garam
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar bahan-bahan diatas ( kecuali minyak) hingga halus.
2. Kemudian panaskan minyak masak. Masak bahan kisar tadi dan pastikan minyak masak menenggelamkan bahan-bahan tersebut.
Ads
3. Setelah terbit minyak, masukkan garam. Pes ini perlu masin kerana bila dicampur ke dalam nasi, anda sudah tidak perlu menambah garam.
4. Teruskan memasak pes tadi sehingga menggelegak dan airnya telah kering. Cara mengenal pes telah kering air ialah ia sudah tidak merecik dan minyak keluar dengan banyak.
5. Padamkan api dan sejukkan pes. Setelah sejuk, barulah dimasukkan ke dalam balang atau bekas yang bersih.
6. Simpan didalam peti sejuk dan boleh diguna pada bila-bila masa.
CARA MASAK NASI AYAM GUNA PES
1. Basuh bersih 3 pot beras dan masukkan 2 sudu makan pes nasi ayam segera ini. Jika pes anda kurang berminyak, masukkan 1 sudu makan marjerin.
2. Kemudian masukkan air mengikut kesesuaian beras yang akan ditanak. Gaulkan pes itu supaya sebati dengan beras. Masukkan juga potongan daun pandan yang dikerat 2 inchi.
3. Semasa air nasi hampir kering, anda kena kacau lagi sekali nasi itu agar kurang berketul dan rasa pes akan lebih sekata.
Ads
4. Apabila nasi yang ditanak telah masak, boleh padamkan suis periuk. Kita anda nak makan sedikit lewat, elakkan periuk berada dalam keadaan ‘keep warm’ kerana ia akan membuatkan bahagian bawah nasi menjadi sedikit hangus dan berwarna coklat. Kurang menarik nanti.
Nota:Minyak lebihan memasak pes tadi jangan dibuang. Ia boleh menjadikan masakan lebih enak dan berperisa jika digunakan untuk memasak masakan lain.
Terasa nak cuba masak Nasi BriyaniUdang di hari cuti ni? Resipi perkongsian di FB oleh Eaim Lyna ni antara yang paling mudah dan ringkas yang boleh puan-puan cuba. Nampak sedap. Jom cuba!
RESIPI NASI BRIYANI UDANG RINGKAS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras basmathi – dibersih dan rendam 30 minit
5 ulas bawang merah kecil – mayang halus
3 ulas bawang putih – mayang halus
1 inci halia – mayang halus
1 batang serai – dititik
1-2 helai daun bay
5 biji cili padi
1 biji cili merah – dipotong besar
250gm udang besar -dibuang kulit
2 sudu makan rempah biryani
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
Rempah 4 sekawan
Kismis dan kacang gajus secukupnya
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning telur
2 ½ cawan air – untuk masak nasi
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam periuk. Kemudian tumis rempah 4 sekawan bersama bahan-bahan hiris hingga kekuningan.
2. Masukkan rempah briyani yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan semua bahan-bahan lain termasuk udang ( kecuali pewarna kuning telur & garam). Bila udang hampir masak, masukkan garam secukup rasa.
4. Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi. Bila nasi dah masak, baru titiskan pewarna secukupnya. Biar seketika dan jangan gaul terlebih dahulu.
5. Siap untuk dinikmati. Boleh dimakan bersama sambal tumis, telur rebus ataupun kari.
Nasi goreng chili flakes ini paling sesuai dibuat waktu pagi. Sebabnya ia paling pantas untuk dimasak. Waktu sibuk bersiap untuk pergi bekerja pun memang sempat sangat untuk masak nasi goreng ini.
Nasi goreng chili flakes ini tak perlu kisar atau tumbuk cili atau bawang. Hanya perlu potong dan tumis saja, yang pasti hasilnya sedap. Cara buat nasi goreng cepat dan sedap ini dikongsi oleh Kamarul Ariffin Nor Sadan.
Cara buat nasi goreng chili flakes, cepat siap dan sedap
Bahan-bahan (2 orang makan)
2 hidangan nasi sejuk
1 kiub ikan bilis / ayam
2-3 sudu besar chili flakes (empingan chili)
2 butir telur
1 biji bawang merah besar
Gula secukup rasa
Cara membuat
1. Potong bawang, guna penyagat pun boleh. Kemudian tumis.
2. Bila warna bawang keemasan, masukkan empingan cili. Kalau tiada empingan cili, gunakan cili kering yang ditumbuk atau dikisar kasar pun boleh.
3. Tumis bawang dan empingan cili sampai warnanya seperti gambar di bawah. Gunakan api sederhana, empingan cili mudah hangus kalau gunakan api besar.
4. Kemudian boleh masukkan nasi. Gaul hingga sebati.
5. Boleh perasakan dengan kiub ikan bilis atau ayam. Masukkan juga sedikit gula. Ia mengharmonikan pedas dan masin.
6. Akhir sekali pecahkan telur. Kemudian gaul rata.
Siap! Nasi goreng cili kering versi mudah. Kalau nak letak bawang putih, ayam atau apa sahaja, silakan.
Viral sekarang Nasi Ayam Claypot tak halal kan?Mesti ramai nak tahu kenapa orang ramai pergi makan mestilah sebab sedap kan.Mari sini nak share resepi yang halal dan korang pasti boleh buat. Jom masak ikut resipi di @ezzuchang .Tambah sup kosong pun sedap.
CLAYPOT CHICKEN RICE
Bahan-bahan:
Beras
Chicken Stock
Ayam
Kicap Serbaguna Oppa Zuzu
Garam
Minyak bijan
Daun bawang
Halia
Ikan masin tenggiri
Kicap pekat
Minyak bawang
Cara memasak:
1. Masukkan daun bawang,halia,kicap char kuew teow ke dalam ayam. Kalau kuat masin boleh lebihkan kicap dan garam sikit.Kicap letak dua sudu dan 1/2 sudu kecil garam.Masuk satu sudu tepung jagung.Kemudian gaulkan sampai sebati.
2.Letakkan sedikit minyak bijan dalam 1 sudu, kemudian gaul.Perap selama sejam.
3.Basuh beras lebih kurang setengah mangkuk kecil. Rendam selama sejam atau setengah jam.
4.Nak lagi sedap gunakan chicken stock.Kalau tak ada gunakan air biasa dan masukkan dalam beras tadi.Masak selama 5 minit.
5.Kemudian masukkan ayam yang sudah diperap tadi, cendawan butang dan kuah kicap perapan tadi.
6.Masak lagi selama 10 minit.
7.Sementara itu goreng ikan tenggiri masin. Ia paling sesuai untuk Claypot Chicken Rice.
10.Dah 10 letakkan kicap dan minyak bawang.Letakkan ikan masin tadi. Tabur daun bawang.Kemudian tutup sekejap selama 5 minit.
11. Siap untuk dinikmati.Lagi sedap makan dengan cili potong.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...