Bila musim PKP begini, mak-mak pasti pening nak sediakan makanan kudapan untuk anak-anak. Jangan risau, buat sahaja resipi cornsosej cheese ini yang sangat mudah. Budak-budak pasti suka kudapan yang ada cheese kan.

Resipi ini hasil perkongsian saudari Siti Nornaim Keng, pasti membuatkan anak-anak bertambah sayang pada anda!

BAHAN-BAHAN:

1kg tepung gandum – beli online di sini
Sosej | dipotong dua atau tiga 
Cheese | dipotong
1 paket yis – beli online di sini
2 sudu besar gula halus – beli online di sini
Garam sedikit
1 biji telur
Air suam

CARA-CARA:

IKLAN

1.Satukan semua bahan kecuali sosej dan cheese dalam bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit.
2.Bancuh adunan jangan terlampau cair. Kena agak pekat sedikit. Perap sehingga adunan kembang. Ketepikan.


3. Sementara itu, sosej dan cheese yang sudah dipotong, dicucuk pada batang lidi secara berselang-seli. Kemudian, salutkan dengan adunan tadi.


4.Lepas salut sosej dengan adunan ini, sediakan serbuk roti putih. Golek-golek manja saja. Kemudian goreng sampai kekuningan dengan menggunakan api sederhana saja.

IKLAN

Kredit resipi & foto: Siti Nornaim Keng

Dapatkan lebih banyak resipi yang sedap, mudah dan cepat dimasak di laman web Rasa:  

IKLAN

https://www.rasa.my/raikan-hari-bapa-dengan-masak-makaroni-cheese-guna-resipi-sedap-ni/

https://www.rasa.my/biskut-lemon-yogurt-tortilla-tuna-menu-ringkas-mudah-untuk-seisi-keluarga/

https://www.rasa.my/cheese-cake-guna-3-bahan-je-tak-sangka-sedap-sungguh-moist-gebu-pulak-tu/

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official