Tortilla Mini Wrap berinti Nuget Ayam ni sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Sangat mudah sahaja cara penghasilannya. Sekali buat, boleh makan satu keluarga. Kalau buat untuk sarapan, minum petang malah sesuai juag untuk sajian makan malam bagi anda yang mahukan sajian yang lebih ringkas. Kombinasi perlbagai bahan sebagai inti, membuatkan hidangan ini begitu mengenyangkan sekali. Nak cuba buat? Saudari Jaja Ramliada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.
1. Goreng nuget ayam hingga masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan. Boleh juga guna nuget kegemaran yang lain.
2. Petua daun salad supaya tahan segar lebih lama, rendamkan dengan air garam dalam 2-3 minit. Kemdian toskan.
3. Sos cili dan mayones yang diletak dalam botol supaya lebih senang untuk digunakan.
4. Panaskan tortilla terlebih dahulu dalam kuali. Terbalikkan dalam beberapa saat kemudian lipat sebegini supaya nampak garisan. Nanti senang nak potong 2.
Ads
5. Buat seperti ini supaya dapat tortilla saiz mini.
6. Letak Roti wrap pada kedudukan sebegini. Letak mayones dan sos cili atau apa sahaja sos kegemaran.
7. Letak daun salad, nuget dan letak lagi mayones dan sos cili.
8. Lipat roti wrap begini.
9. Jika mahu nampak kelainan, boleh bungkus wrap guna kertas burger. 10. Ambil sekeping kertas pembalut burger kemudian potongkan pada 4 bahagian dan lipat.
11. Untuk lebih kemas, letak salotape di hujungnya.
12. Mini Tortilla Nuget Ayam siap disediakan. Sedia untuk dinikmati.
Menu Arab atau Timur Tengah memang popular di kalangan rakyat Malaysia. Tengok aje dah kecur. Aromanya pun bukan main menusuk hidung. Padan ler restoran Arab cukup laku keras kat Malaysia ni.
Ni min kongsi lima resipi lagisajian Arab dari Chef Suhaili Mohd Nor, orang lama dalam bidang masakan. Jom cuba buat…
1. FALAFEL
BAHAN-BAHAN :
300 gm kacang kuda | direbus dan dikisar
1 besar bawang merah | dicincang
2 ulas bawang putih | dicincang
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh teh jintan manis
1 sudu makan tahini *ada dijual di kedai runcit Arab
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukupnya
Lada hitam secukupnya
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAKNYA :
1. Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam satu adunan kecuali minyak. Adun sehingga sebati.
2 .Kemudian bentukkan menjadi bebola sehingga habiskan adunan.
3. Panaskan kuali serta minyak untuk menggoreng. Gorengkan sehingga nampak warna nya bertukar menjadi keperangan dan masak.
4. Angkat dan toskan. Boleh dihidangkan bersama roti pita dan yogurt.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Ala pengedil kekacang Keistimewaan : Rasa kacang kuda berempah Anggaran kos :RM 10
Info Chef: Sedap dijadikan inti roti pita dan dimakan bersama yogut.
2. HUMMUS
BAHAN-BAHANNYA :
450 gm kacang kuda
1 ulas bawang putih.
1 biji jus lemon.
1 sudu teh jintan putih.
3 sudu makan tahini.
3 sudu makan minyak zaitun.
1 sudu teh garam.
Bahan hiasan :
1 sudu teh serbuk paprika
Sedikit herba dill
1 sudu teh minyak zaitun.
CARA MEMASAKNYA:
1. Rebus kacang kuda sehingga masak. Perlu menggunakan kacang kuda yang kering dan direbuskan sehingga empuk.
2. Kemudian kisar kacang kuda bersama, bawang putih, jintan putih.
3. Setelah dikisar perahkan jus lemon.
4. Campurkan tahini, minyak zaitun dan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali hidangkan hummus dan hiaskan dengan serbuk paprika, dill dan minyak zaitun.
6. Boleh dimakan bersama roti arab.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Sajian Arab Keistimewaan : Boleh menjadi inti sandwic (roti Arab) atau dimakan begitu sahaja Anggaran kos :RM 8
Info chef : Tahini adalah pes yang dibuat dari serbuk bijan . Ia adalah bahan utama dalam masakan hummus
3. COUSCOUS SAYUR
BAHAN-BAHAN :
350 gm cous cous
1 biji bawang holland | dicincang
3 ulas bawang putih
1 batang terung | dipotong dadu
1 tin kacang pis
1 sudu makan minyak zaitun untuk menumis
1 biji tomato | dipotong dadu
1 tangkai herba segar thymes
1/2 mangkuk air
Garam secukup rasa
300 gm keju Mozarella | parutan.
CARA MEMASAKNYA :
1. Tumis bawang holland dan bawang putih dengan minyak zaitun sehingga naik bau.
2. Kemudian, masukkan terung, tomato dan herba thymes.
3. Kemudian masukkan couscous dan air.
4. Biarkan couscous mengembang sedikit dan masukkan garam secukup rasa
5. Akhir sekali masukkan kacang pis dan biar ia masak sebentar.
6. Masukkan dalam bekas aluminium foil masukkan kuskus dan tabur keju mozarella
7. Bakar sebentar sehingga nampak keperang-perangan.
Saiz hidangan : 4-5 orang Waktu memasak : 25 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Sajian Arab Keistimewaan : Boleh menjadi inti sandwic (roti Arab) atau dimakan begitu sahaja Anggaran kos :RM 8
Info Chef :Couscous banyak digunakan dalam masakan Timur Tengah dan Mediterranean. Ia sebenarnya pasta yang dibuat dalam butiran halus
4.SAMBOOSA
BAHAN-BAHAN :
Bahan-bahan Inti:
500 gm daging kisar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk cili
1 biji bawang holland | dipotong dadu kecil
1 ulas bawang putih dicincang
2 tangkai daun pudina
2 tangkai daun ketumbar
1 tangkai daun parsli
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak untuk menumis
Beberapa kulit popiah
1 mangkuk minyak untuk menggoreng
Bahan membuat gam :
2 sudu makan air
4 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAKNYA:
1.Goreng bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan daging, jintan manis, jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, daun pudina, ketumbar, daun parsli dan garam.
3.Gorengkan sehingga air daging kering.
4.Kemudian sejukkan sebentar.
5.Keluarkan sehelai kulit popiah. Masukkan inti ke dalam dan lipat 3 segi.
6.Gamkan lipatan dengan campuran air dan tepung supaya inti tidak terkeluar.
7.Goreng samboosa dengan minyak banyak dengan api yang kecil. Kemudian terbalikkan dan biarkan ia masak.
Saiz hidangan : 5 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Tumis dan goreng minyak penuh Jenis masakan : Kuih, kudapan Keistimewaan : Inti daging lazat dengan kulit samboosa yang rangup Anggaran kos :RM 25
5. MANAKKISH
BAHAN-BAHANNYA :
1 keping roti pizza
10 gm zaitun hitam | dicincang halus
10 gm bijan
1/2 biji cili benggala hijau dan merah | dihiris hiris
1 biji tomato | dipotong bulat
3 sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK :
1. Campurkan minyak zaitun, zaitun hitam yang telah dicincang tadi ke dalam mangkuk adunan.
2. Kemudian lenserkan minyak zaitun ke atas roti pizza dan taburkan kesemua bahan campuran tadi ke atas roti pizza tadi.
3. Akhir sekali hiaskan dengan cili benggala dan tomato di atas inti yang telah ditabur ke atas roti pizza tadi.
4. Bakar selama 15 minit dengan suhu 180 c.
Saiz hidangan : 5 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Sajian Arab untuk sarapan dan minum petang Keistimewaan : Gabungan zaitun dan bijan yang enak Anggaran kos :RM 15
Info Chef : Sesuai untuk mereka yang gemarkan ‘topping’ bukan daging. Sajian berkhasiat tanpa lemak atau rendah lemak.
Roti Sardin Gulung Goreng Tepung antara menu yang sangat mudah dibuat dan juga digemari ramai. Pendek kata kalau sedap intinya, memang sedaplah rasa roti ni. Jika tak ada masa yang banyak nak masak inti, guna sahaja inti tuna dalam tin. Hanya perlu ceduk dan gulung dengan roti. Boleh juga gunakan inti Sambal Tumis Ikan Bilis. Bagi anda yang suka makan Roti Sardin Gulung, boleh cuba resipi perkongsian saudari Noraslinda Md Radzhi ni. Pasti puas hati.
BAHAN-BAHA INTI:
1 tin besar sardine – beli online disini
7 biji cili api – hiris
1/2 biji cili besar merah – hiris
1 biji bawang besar saiz sederhana – hiris
3 ulas bawang putih – cincang
1 biji limau kasturi
Gula dan garam secukup rasa
Bawang besar hiris ( untuk dicampur bila inti dah nak hampir masak )
CARA MEMASAK:
1.Tumis semua bahan yang sudah dihiris dan cincang tadi hingga naik bau.
2. Masukkan isi sardin sekali dengan sosnya. Kacau dan hancurkan isi ikan.
3. Masukkan hirisan bawang besar, jus limau kasturi, gula dan garam secukupnya.
4. Kacau sekejap dan bila inti dah kering, boleh padamkan api.
5. Jika inti sardin banyak minyak, tapis untuk keringkan. Jika tumis guna minyak sedikit dan tiada lebihan minyak, tidak perlu tapis.
6. Ambil sekeping roti, letak inti dan gulung kemas. Untuk lekatkannya, boleh sapu bancuhan tepung gandum di hujung roti. Lakukan hingga habis dan roti tidak perlu dileperkan.
BAHAN BANCUHAN TEPUNG:
1 cawan tepung gandum – beli online disini
1/4 cawan tepung goreng serbaguna (spicy) – beli online disini
2 sudu makan tepung jagung (membukit) – beli online disini
2 sudu makan tepung beras (membukit) – beli online disini
1 sudu makan marjerin
Sedikit air kapur – beli online disini
Udang kering (optional)
Hirisan daun bawang
Perencah cukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Campur semua bahan kecuali daun bawang dan udang kering. Kacau sebati. Pastikan adunan tidak cair sangat.
2. Masukkan hirisan daun bawang dan udang kering. Kacau.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Bila minyak untuk menggoreng dah betul-betul panas, ambil dalam 2 sudu makan dan tuang ke dalam adunan tepung tadi. Kacau sebati. Tujuannya untuk dapatkan salutan tepung yang rangup.
4. Ambil kepingan roti gulung tadi, celup tepung dan goreng hingga keperangan.
NOTA: Jangan kerap balik-balikkan roti untuk elakkan roti serap minyak.
Kanak-kanak memang menggemari sosej. Tetapi, adakala kandungannya membuatkan kita ragu-ragu untuk membeli yang ada di pasaran. Jadi, apa kata kita buat sahaja sosej di rumah.
Sebenarnya, tidaklah sesukar mana untuk menghasilkan sosej sendiri. Tambahan lagi, kita boleh menambah bahan-bahan untuk lebih sedap dinikmati.
Terdahulu, ramai yang telah berkongsi resipi ini. Tetapi kali ini, apa kata kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Rosmirah Yussof ini.
1. Campurkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga lumat.
2. Ini bahan yang telah siap dikisar. Jika agak pekat, boleh tambahkan sedikit air untuk memudahkan dipaipkan ke dalam plastik.
3. Kaup balikkan supaya sebati.
4. Masukkan ke dalam plastik.
5. Masukkan separuh, jangan sampai penuh. Bimbang nanti terkeluar di bahagian belakang.
6. Kemudian, gunting pula di bahagian hujung.
7. Picitkan ke dalam plastik aiskrim. Pastikan hujung plastik aiskrim di sebelah belakang dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
8. Kemudian, baru diikat kembali kedua-dua hujung plastik aiskrim.
9. Bagi yang tak suka gunakan plastik aiskrim, boleh bungkus menggunakan daun pisang ataupun aluminium foil.
10. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan dan kiri daun.
11. Ini adunan yang telah siap dibungkus menggunakan plastik aiskrim dan juga daun pisang.
12. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus antara 15 hingga 20 minit.
13. Setelah siap, bolehlah diangkat dan disejukkan.
14. Setelah sosej, bolehlah dibuka pembalut sosej.
15. Panaskan minyak dan boleh mula menggoreng.
16. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau dibakar di dalam oven.
17. Inilah hasil sosej yang telah siap digoreng. Jika ada lebihan, bolehlah disimpan ke dalam bekas dan disejuk bekukan.