Satu ketika dulu, Milo Cube ni pernah menjadi tular. Harganya boleh tahan mahal kerana ia diimport dari luar negara. Isinya? Alahai…kecil ‘cinonet’ sahaja. Pendek kata, kalau geng mak-mak yang ada ramai rakyat, sebungkus memang tak cukup. Bagi yang teringat-ingat akan rasanya tu, boleh cuba buat sendiri. Malah lagi sedap dari yang anda beli tu. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Mudah sahaja resipi perkongsian saudara Fendi Islam ini.

 

RESIPI MILO CUBE HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

  • 100gm UHT Whipping cream ( krim putar)
  • 100gm chocolate coin @ bar
  • 100gm serbuk milo
  • Aluminium foil
  • Bekas kiub ais

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Satukan whipping cream, coklat dan milo di dalam mangkuk tahan panas. Gaul sedikit. Masukkan ke dalam microwave selama 3 minit pada suhu 250C. Jika tiada microwave, boleh guna kaedah ‘double-boiler’.

Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

     Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

2. Keluarkan dan gaul sebati menajdi coklat ganache. Suhu jangan terlalu panas sehingga coklat berminyak. Nanti coklat akan lambat beku.

IKLAN

Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

3. Sediakan aluminium foil seperti dalam gambar di bawah. Isikan dalam bekas ais kiub.

Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

4. Tuang coklat ganache tadi. Bekukan selama 5-6 jam.

IKLAN

Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

Nota: Jika mahu rasa coklat yang lebih kuat, boleh digolek di dalam serbuk milo.

Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

         Resipi Coklat Milo Cube Homemade. Simple & Boleh Tambah Tenaga.

Kredit resipi & foto: Fendi Islam

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI