Miang Pla Pao adalah sajian yang tidak asing lagi di Thailand. Jika ke Kelantan, ada restoran yang menyajikan sajian ini. Sangat sedap. Selain ikan tilapia, boleh juga menggunakan ikan siakap, aneka makanan laut seperti sotong, udang, kerang dan bermacam-macam lagi. Paling penting, sosnya harus sedap. Makan pula dengan aneka ulam dan sayur segar, cukup mengenyangkan. Cubalah. Saudari Noor Hayato Tukey Emas ada kongsikan resipinya.
RESIPI MIANG PLA PAO & SOS HIJAU
BAHAN-BAHAN:
Ikan talapia – dibersihkan ( boleh ganti dengan ikan siakap)
Peminat buah nangka mesti suka pulut ni. Menurut Roziyana Bakar pulut tu dikukus boleh, nak masak macam masak nasi pun boleh. Tapi jangan lupa rendam dulu pulut tu.
Pemilik resipi masak pulut gula high pressure cooker. Masak lima minit aje.Untuk kuah masak atas api.
PULUT NANGKA
.
BAHAN-BAHAN:
2 cawan pulut (rendam sebentar dalam sejam& toskan)
Santan kotak 1/2 cwn
Daun pandan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MASAK :
1. Masak pulut dan semua bahan. Air sama paras dengan pulut ya.
2. Pemilik resipi guna high pressure cooker, masak lima minit aje
3. Kukus macam biasa pun boleh
KUAH SANTAN
.
BAHAN-BAHAN :
Gula Melaka 2 ketul
Santan 1 kotak
Buah Nangka 8-10 ulas (blend)
Bancuhan tepung jagung 2 sudu
Daun Pandan
Sedikit garam
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Masak gula melaka dgn sedikit air kemudian tapis
2. Masuk semua bahan kecuali tepung jagung bersama gula melaka yg dh di tapis td. Masak hingga mendidih
3. Masukkan bancuhan tepung jagung
CARA MENGHIAS:
1. Belah buah nangka jangan sampai putus, buangkan bijinya.
2. Masukkan sedikit pulut
3. Resipi asal, kukus sekejap dalam 2-5 minit, jangan lama nanti buah nangka lembik. (tak kukus pun tak apa)
Hinggu ni nak masak apa ya. Jom buat kek pulak, anak-anak mesti suka ni. Kita cuba buat kek chiffoun pulak. Kaya dengan rasa oren
Lembut aje bila gigi bersentuhan dengan kek ni.
RESEPI ORANGE CHIFFON CAKE FLUFFY.
.
BAHAN-BAHAN :
Loyang : 7″ removable loose pan
Bahan A :
32gm minyak
65gm jus oren
Bahan B :
68gm tepung kek
Secubit garam
Bahan C :
4 biji kuning telur
Bahan D :
4 biji putih telur
50gm gula
Secubit cream of tartar/ cuka
CARA PENYEDIAAN :
1. Panaskan bahan A di atas kuali dengan apai kecil hingga panas. Matikan api.
2. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan bahan C dan gaul hingga menjadi adunan yang halus.
4. Pukul bahan D menjadi meringue tahap soft peak sahaja. ( jangan sampai stiff peak)
5. Masukkan 1/3 daripada meringue tadi kedalam adunan kuning telur dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan adunan kuning telur ke dalam baki meringue tadi dan gaul menggunakan spatula hingga sebati.
7. Bakar dalam oven yg sudah di panaskan terlebih dahulu.
Bakar :
180°C : 15 minit
Minit yg ke 14, buka dan keluarkan kek dan hiris bahagian atas kek, ( rujuk gambar) ambik masa seminit sahaja untuk hiris, masukkan semula dan sambung bakar pada suhu
150°C : 35 minit atau hingga masak. ( bergantung oven masing2)
Bila dah masak, tunggu sejuk baru keluarkan dari loyang.
Malam ini teringin nak buat bakso. Harapnya rasa sedap macam di kedai. Hidangan ini enak dihidangkan untuk bila-bila masa pun. Kesedapan bakso terletak pada kuahnya. Kalau sedap pasti puas makan.
BAKSO
Bahan-bahan kuah bakso: • 10 biji bawang merah • 5 ulas bawang putih • 3 biji buah keras • 2 inci halia
Cara memasak: 1.*Kisar dan tumis semua bahan di atas. Tumis hingga agak garing dan naik bau. 2.*Masukkan tulang lembu/daging sedikit untuk bagi lagi bangkit kuah tu. 3.*Masukkan air secukupnya. 4.*Lada putih biji 1 sudu besar tumbuk. Masukkan ke dalam kuah. 5.*Perasakan gula garam. 6.*Masukkan bebola daging. 7.*Renehkan hingga pecah minyak.
Resipi Sambal Lada •Cili api segenggam (optional) •cili kering yg direbus (dlm 5 keping je) •1 sudu kecil cuka • 1 ulas bawang putih •sedikit kuah sup •garam gula * blend semua bahan di atas
Bahan lain •Sos cap tamin/Mudim •kicap tamin Sumber : Fara lome
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!