Di hujung minggu begini, sesuai sangat jika puan-puan sajikan Nasi Ayam  ni buat ahli keluarga. Mudah, enak dan lebih jimat.

 

BAHAN-BAHAN

Bahan A – Ayam

  • 1 ekor ayam – bersihkan
  • 3 biji bawang putih- cincang halus atau kisar
  • 4cm halia –hiris nipis
  • 1 kiub pati ayam
  • Sedikit garam

 

Bahan B – Sambal Lada

  • 4  tangkai cili merah
  • 3 tangkai cili padi merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2sm halia muda
  • 1 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar sos cili atau sos cili Thai
  • 1 sudu besar cuka makan

 

Bahan C – Nasi

  • 4 cawan beras
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 ulas bawang putih
  • 3sm halia -hiris nipis
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • Sedikit pewarna makanan kuning
  • 2 helai daun pandan

( kalau tak nak letak daun pandan pun tak apa. Ia hanya bertujuan untuk mewangikan nasi.)

 

Bahan D – Sup Ayam

  • 1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
  • 1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
  • Daun sup

 

Bahan E: Hiasan sampingan

  • Salad
  • Timun
  • Tomato
  • Tauge

 

CARA MEMASAK:

  1. Ayam:Rebus ayam dalam dalam periuk bersama bawang putih dan halia.
  2. Masukkan air menenggelami ayam, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam.
  3. Rebus ayam hingga masak lebih kurang 1/2 jam. Angkat ayam dan ketepikan.
  4. Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti.
  5. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng ayam hingga garing.
  6. Cara buat Sambal Cili: Masukkan semua bahan bahan B dalam pengisar dan kisar.
  7. Masak hingga agak pekat.
  8. Nasi:Panaskan minyak dan tumis bahan C ( bawang putih dan halia ) yang telah dikisar. Setelah agak garing, ambil separuh bahan tumis tersebut dan masukkan ke dalam periuk nasi ayam, separuh lagi akan digunakan untuk membuat sup ayam.
  9. Masukkan separuh air rebusan ayam tadi, sedikit pewarna kuning dan masak nasi seperti biasa.  Masukkan juga sedikit minyak bijan serta daun pandan.
  10. Di dalam periuk lain, masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api.
  11. Hidang bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam goreng rangup ni.

 

INFO CHEF:

Resipi nasi ayam nampak renyah tetapi mudah disediakan. Boleh juga dihidangkan dengan sambal kicap sebagai pelengkap rasa.