Suka makan Laksa Lemak Kelantan? Sedap kan? Lebih kurang Laksam juga juga berbeza dari saiz mi nya sahaja. Hari ni RASA nak kongsikan resipi perkongsian saudari Roselinda Jd yang sedap dan ringkas. Namun ramai yang takut untuk cuba masak hidangan ni kerana menganggapnya susah untuk disediakan. Sebenarnya nak masak Laksa Lemak Kelantan ni sangat mudah. Jika cukup semua bahan, sekejap je dah siap masak. Nak cuba masak untuk ahli keluarga? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMASAK LAKSA KUAH LEMAK PUTIH KELANTAN
BAHAN-BAHAN: 1 paket laksa kecil kering – celur hingga lembut – beli online disini
BAHAN KUAH: 5 ekor ikan kembung 2 keping asam gelugur – beli online disini 1 biji bawang besar – kisar halus 3 ulas bawang putih – kisar halus 1 ketul kecil halia – kisar halus ½ sudu makan lada hitam – kisar halus – beli online disini 1 sudu teh garam 1 ½ kotak santan – beli online disini 2 cawan air Gula secukup rasa
BAHAN ULAM (HIRIS HALUS): 1 ikat daun selom 5 batang kacang panjang 1 ikat daun kesum 1 kuntum bunga kantan 1 mangkuk taugeh
BAHAN SAMBAL BELACAN: 2 tangkai cili merah 10 biji cili padi 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh belacan – beli online disini 1 limau nipis
Dapatkan MUZY MICROFIBER TOWEL SET 2.0dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan codeRASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
IKLAN
CARA MEMASAK: 1.Untuk membuat Sambal Belacan, tumbuk semua bahan kecuali limau nipis. Celur juga laksa hingga lembut. Toskan.
2. Bila semua bahan sudah lumat, perah limau nipis dan sebatikan. Ketepikan seketika. 3. Untuk kuahnya, rebus ikan bersama garam dan asam gelugur. 4. Bila sudah masak, asingkan isi dan tulang ikan. 5. Kisar tulang ikan bersama 2 cawan air rebusan ikan. Tapis dan ambil airnya. 6. Kemudian ambil isi ikan. Kisar bersama air kisaran tulang ikan tadi hingga halus. Ketepikan. 7. Kisar bawang besar, halia, bawang putih dan lada hitam hingga halus. 8. Dalam periuk yang bersesuaian, satukan kisaran isi ikan, campuran kisaran bawang, asam keping, santan, air dan sedikit garam.
9. Masak dan kacau selalu hingga mendidih perlahan dan kuah menjadi pekat. 10. Sesuaikan rasa dengan menambah garam dan gula secukup rasa. 11. Kuah Laksa Lemak Kelantan siap disediakan.
12. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk. Isi bahan-bahan ulam dengan secukupnya, letak sambal belacan dan tuang kuah. Boleh perah sedikit limau nipis untuk rasa sedikit masam.
Kek kalau bahannya dari krim keju, memang sedap tak terkata. Penggemar keju lagi lah pula. Biasanya kek keju asli yang menggunakan bahan asas krim keju dimasak menggunakan teknik ‘water bath’, iaitu tin pembakar kek dialas dengan bekas berisi air semasa membakarnya.
Tetapi jika digunakan sebagai sapuan atau krim lapisan kek seperti Kek Red Velvet dan Kek Lobak Merah, boleh dibakar seperti kek biasa aje.
Hujung minggu ni ceriakan mood anak-anak dengan kek keju yang cair di mulut ini…yummy.
1.RED VELVET CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek span:
200 gm mentega
660 gm gula halus
7 biji telur
30 gm esen vanila
1 sudu teh soda bikarbonat
100 gm tepung jagung
20 gm serbuk koko
400 ml minyak masak
350 ml susu + air lemon 50 ml
Beberapa titik pewarna merah
Bahan krim :
500 gm krim keju
200 gm gula halus
2 sudu makan air lemon
200 gm krim manis (pukul hingga kembang)
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. 2. Setelah kembang masukkan esen vanila dan telur sedikit demi sedikit, dikaup balikkan. 3. Setelah sebati masukkan tepung, soda bikarbonat, tepung jagung dan tepung koko sehingga sebati. 4. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan campurkan campuran susu dan lemon dan kacau hingga sebati. 5. Titikkan pewarna merah. Dan asingkan adunan kepada bekas loyang pembakar, berasingan, ikut berapa lapisan kek yang ingin dibuat. 6. Akhir sekali masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga masak. Cara memasak bahan krim : 1. Campurkan semua bahan krim dan kacau sehingga tidak berketul. 2. Kemudian masukkan krim manis dan kacau hingga sebati. Cara membuat lapisan kek: 1. Buang kulit lapisan atas kek dan bersihkan permukaannya. 2. Sapu rata-rata air suam atas kek tadir. 3. Sapu adunan krim keju di atas kek 4. Ulangi langkah tadi sehingga lapisan teratas. 5. Setelah selesai, hiaskan kek ikut citarasa anda.
INFO CHEF :Bagi mendapatkan kek yang gebu gunakan susu segar penuh krim (full cream). Jangan gunakan susu rendah lemak jika mahukan kek yang berlemak, gebu dan lembut
Saiz hidangan : Kek seberat 1kg Waktu Memasak : 1 jam setengah Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek gebu dan lembut dan boleh dimakan begitu sahaja tanpa krim.
2. KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak *Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
240 gm gula halus
180 gm minyak jagung
2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK : Kek : 1. Putar gula dan telur hingga kembang 2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana 3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati. 4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati. 5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang. 6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit. 7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing.. 8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju : 1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang. 3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg) Waktu memasak: 40 – 50 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO CHEF : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
3. KEK KEJU OREO
Bahan-bahan:
Bahan dasar kerak :
80 gm biskut oreo | telah di asingkan intinya
50 gm mentega | yang dicairkan
Bahan krim keju :
250 gm krim keju @ cream cheese
200 gm non dairy whipping cream
150 gm yogurt biasa
50gm gula kastor
15 gm gelatin
60 ml air panas
50 gm serbuk oreo dan sedikit biskut oreo sebagai hiasan
CARA MEMASAK : Dasar kerak: 1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang spring form 18cm. Alas loyang dengan pembalut plastik atau kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan. 2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padatkan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit hingga sejam. Kek krim keju : 3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. 4. Pukul krim keju cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. 5. Masukkan yogut dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata. 6. Gunakan spatula, masukkan serbuk oreo dan kacau sedikit. Tidak perlu kacau sebati. 7. Tuang separuh adunan ke dalam loyang biskut tadi. Letakkan beberapa keping biskut oreo dan tuangkan baki adunan cheese di atasnya. 6. Sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg) Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak :Gelatin panas dan didinginkan dalam peti sejuk Jenis masakan : Kek Keistimewaan: Biskut oreo memberi kelainan rasa pada kek keju
INFO CHEF :Balut dasar loyang pembakar menggunakan plastik pembalut untuk memudahkan kek dikeluarkan dari loyang pembakar.
4. KEK VANILA KEJU LELEH
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek vanilla span:
150gm tepung superfine
150 gm gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu besar ovalet
1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
80 ml susu segar
80 ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping keju leleh :
250 gm keju krim
1 cawan susu pekat
1 cawan non dairy whipping cream
Parutan keju cheddar | sebagai hiasan
CARA MEMASAK : Kek vanilla span : 1. Satukan tepung, gula, telur, ovalet dan baking powder. Pukul selama 5 minit. 2. Perlahankan mixer, masukkan susu segar dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga adunan kembang dan gebu. 3. Matikan mixer, masukkan minyak jagung dan gaulkan secara kaup balik. 4. Sediakan loyang pembakar bersaiz 20 sm inci (disapu mentega serta dialas bahagian bawah loyang pembakar. Masukkan adunan dan hentakkan sedikit adunan. 5. Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 25-30minit. 6. Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan selama 1 minit (bertujuan supaya kek tidak mengecut dan turun). 7. Selepas itu terbalikkan semula loyang dan keluarkan kek.
Topping krim keju : 1. Satukan keju, susu pekat dan non dairy whipping cream dan kacau sebati. 2. Tuang adunan kejue ke atas kek vanilla tadi. 3. Hiaskan atas kek dengan parutan keju cheddar.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg) atau empat segi Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan: Lemak dan berkrim menepati selera pencinta keju
INFO CHEF : Setelah kek masak perlu segera diterbalikkan dari loyang dan dikeluarkan dari loyang untuk mengelakkan kek mengecut.
5. KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
2/3 tin susu pekat
1 cawan krim putar @ whipping cream.
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
250 gm biskut marie
125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK: Dasar kerak : 1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega. 2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan. 3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm . 4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat Krim keju : 1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan. 2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati. 3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan. 4. Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi. 5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam. 6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar. 7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm Waktu memasak: 3-4 jam Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air) Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
6. KEK KEJU KIWI
BAHAN-BAHAN :
1 kg krim keju
2/3 tin susu pekat
1 cawan krim putar @ whipping cream
1 sudu teh esen vanilla
5 sudu makan pai kiwi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek)
Bahan dasar kerak :
250gm biskut marie | dihancurkan
125gm mentega | dicairkan
Bahan topping @ permukaan :
1 sudu teh serbuk gelatin
30 ml air
150 gm kiwi pie filling @ inti pai kiwi
CARA MEMASAK : Dasar kerak : 1. Hancurkan biskut marie, kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. 2. Letakkan adunan dalam loyang bulat saiz 25 sm 3. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk agar dasarnya lebih padu. Krim keju : 4. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. 5. Putar krim keju dan susu serta whipping cream sehingga sebati. 6. Masukkan sedikit pai kiwi dan gaulkan. 7. Tuangkan adunan ke dalam berisi biskut tadi. 8. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam. 9. Keluarkan dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang pembakar. 10. Hias atas kek dengan kiwi pie dan hirisan buah kiwi mengikut kreativiti anda
Hiasan permukaan /topping :
10.Campurkan gelatin dengan air dan panaskan sebentar sebentar supaya gelatin tadi larut. Selepas itu masukkan kiwi pai filling, kacau. Sedia untuk disapukan atas kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat bersaiz 25.4 sm Waktu memasak: 3 jam Cara Memasak : Bakar dengan teknik ‘water bath’ Jenis masakan : Kek Keistimewaan: Kek keju berkrim dengan rasa kiwi asli
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais. Keluarkan kek dari Loyang pembakar, hanya selepas ia disimpan lebih dari 4 jam dan benar-benar sejuk.
Jika ada lebihan pisang di dapur anda, bolehlah cuba buat menu muffin pisang ini sebagai juadah minum petang.
Resipi muffin pisang yang sangat gebu, lembut dan enak ini, dikongsi saudari Lina Thomas yang dihiasi topping kacang walnut.
JUMBO BANANA NUT MUFFINS
BAHAN-BAHAN:
3 biji pisang montel cavendish ¾ cawan gula – beli online di sini 1 biji telur grade A 1/3 cawan minyak masak – beli online di sini 1 ½ cawan tepung gandum – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder – beli online di sini 1 sudu kecil baking soda – beli online di sini ½ sudu kecil garam ½ sudu kecil serbuk kayu manis ¼ sudu kecil serbuk buah pala ¾ cawan kacang walnuts/pecans | dicincang
3. Dalam mangkuk lain, ayak tepung, baking powder, baking soda, serbuk kayu manis, serbuk buah pala dan garam. 4. Kemudian, masukkan dalam mangkuk adunan pisang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi sebati, masukkan walnuts/pecans dan kacau lagi.
Kari daging ala India ni bezanya dengan kari masyarakat Melayu adalah tiada penggunaan santan. Rasanya sedap dan berempah. Memang sedap untuk dimakan dengan nasi panas ataupun dicecah dengan roti.
KARI DAGING ALA INDIA
BAHAN-BAHAN
1 kg daging lembu
2 peket kecil rempah kari daging
3 sudu besar kerisik
Minyak masak untuk menumis
5 ulas bawang putih | dimayang
5 ulas bawang merah | dimayang
2 cm halia | dimayang
2 tangkai daun kari
Sedikit bunga lawang dan kulit kayu manis
4 cawan air
3 biji kentang | belah 4
CARA MEMBUAT
1. Basuh daging. Toskan. Gaul daging dengan rempah kari daging dan kerisik. Ketepikan.
2. Di dalam periuk, tumis bawang putih, bawang merah, halia, daun kari, bunga lawang dan kulit kayu manis.
3. Selepas bahan tumis agak kering, masukkan daging.
4. Masukkan 1 cawan air. Biarkan daging masak dan pecah minyak.
5. Masukkan lagi air. Masukkan kentang.
6. Biarkan kentang empuk. Masukkan cili besar yang dipotong-potong jika suka.
7. Matikan api. Sedia dihidang.