Suka makan Kuih Siput tapi tak rajin nak gentel tepung? Ini dia resipi segera terbaik yang anda boleh cuba. Resipi ni memang sesuai untuk mereka suka makan kudapan ini tapi malas nak buat dan nak menggentel.
Anda tiba-tiba terasa teringin nak makan “Kuih Siput” boleh cuba versi pasta shell ni. Memang kreatif! Bahan-bahan pun sangat mudah. Hanya dengan 3 bahan sahaja anda dah boleh menikmatinya dengan berselera. Saudara Are Peaceada kongsikan resipinya. Jom cuba! Anda sekeluarga pasti sukakannya. Enak ni buat kudap-kudapan.
Mengakui tak pernah memasak rendang, maka pada program RASA Nostalgia Ramadan, Chef Wan yang memasak sepenuhnya untuk Nad Zainal. Menurut Nad, dia selalunya hanya memerhatikan sahaja ibunya memasak. Namun dia tak pernah jemu untuk belajar.
Selepas berkahwin, Nad tetap memasak namun hanya lakuk-pauk simple yang mudah disediakan.
“Kalau bersahur, saya suka masak simple saja. Selalunya ayam goreng kunyit atau ayam masak kicap. Tapi saya suka belajar masak. Tengok orang masak. Jadi bila masak dengan Chef Wan ni, bolehlah saya try masak rendang udang galah ni raya nanti,” kata Nad.
MENGAKU TAK PANDAI MASAK SANGAT
Nad mengakui kurang mahir di dapur. Sepanjang penggambaran bersama Nad, memang agak lucu tengok aksi spontan Nad yang teragak-agak ketika memasak. Dia lebih banyak membantu Chef Wan masak dan dengar apa yang chef ajarkan. Nampak polos gitu riak muka Nad. Sebagai anak tunggal, Nad kata kerja di dapur memang agak jarang dilakukan sejak dulu.
Hadir ke lokasi penggambaran ketika hujan, berbusana polos kuning cair, Nad memang nampak cantik betul. Rambut pula disisir rapi dan diikat tocang kuda.
Dua resipi yang dihidangkan dalam rancangan ini adalah Rendang Udang Galah dan Puding Cream Caramel. Kedua-duanya nampak menyelerakan. So, nak cuba masak? Jom tengok resipi di bawah.
RENDANG UDANG GALAH
BAHAN KISAR
6 ulas bawang merah kecil
4 tangkai serai
3 cm kunyit
3 cm halia
Sedikit daun limau purut
Sedikit cili padi
Sedikit lengkuas
BAHAN LAIN
Sedikit cili kering (dikisar jadikan pes)
Semangkuk santan
Sedikit air masak
Asam keping
Garam
Daun limau purut
1 kg udang galah
Kerisik
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak.
2. Tumis bahan kisar. Masukkan pes cili kering. Tumis lagi.
3. Masukkan santan dan sedikit air.
4. Kemudian masukkan asam keping dan garam.
5. Masukkan juga daun limau purut. Kacau seketika.
6. Kemudian masukkan udang dan biarkan.
7. Kacau seketika rendang. Kemudian masukkan kerisik.
8. Kacau lagi dan biarkan masak.
PUDING CREAM CARAMEL
BAHAN-BAHAN
1 cawan gula
Sedikit air.
5 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
CARA MEMBUAT
1. Masukkan gula dan sedikit air.
2. Biarkan masak jadi gula hangus.
3. Kacau perlahan.
4. Dalam mangkuk lain, pukul telur. Masukkan esen vanila.
5. Tuang susu pekat.
6. Masukkan susu cair. Kacau sebati.
7. Dalam acuan, tuangkan gula hangus.
8. Kemudian tuangkan pula adunan.
9. Kukus sehingga masak.
Jangan lupa saksikan episod seterusnya dalam rancangan RASA Nostalgia Ramadan di Astro Prima dan Prima HD sepanjang bulan Ramadan ini. Rancangan ini bersiaran setiap Isnin hingga Khamis, jam 5 petang. RASA Nostalgia Ramadan dihebatkan oleh Coway.
Sedapnya Kuih Kaswi. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian opah Mas Cotek tentunya antara yang terbaik yang boleh dicuba.
Resipi ni hasilnya memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH KASWI GULA MERAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah atau gula perang
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan – campur dengan 3 sudu makan air (Guna cawan metrik untuk sukatan yang tepat)
CARA MEMASAK: 1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan. 2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama bahan-bahan lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air. 3. Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras. 4. Didihkan air dalam periuk kukusan dan alas penutup pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti. 5. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih. 6. Kukus kuih guna api sederhana selama 30-40 minit bergantung pada saiz loyang yang digunakan. 7. Bila kuih masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 8. Gaul potongan Kuih Kaswi dalam kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula ( jika suka). Boleh juga gaul dengan kelapa parut kosong kerana kuih sudah mempunyai rasa manis.
Kalau biasa kaswi berperasa gula Melaka tapi kali ni Sabarina Saharani berkongsi resipi kuih kaswi dengan keeenakan rasa dan kewangian daun pandan. Sedap bukan main lah.
Kuih tradisi ni wajib makan dengan kelapa parut, best buat makan sarapan dan minum petang ni. Kenapa namanya gedik, hihi aje tukang masaknya aje yang tahu..
KASWI PANDAN LEMAK GEDIK
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 sudu mkn Tepung beras
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir (sapa suka manis 1cwn)
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama
CARA MEMASAK :
1. Satukan kesemua bahan, kisar dengan mesin pengisar agar tidak berketul.
2.Tapis dan tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit.
3. Sejukkan. Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi.