Kuih muih tradisional seperti Kuih Nagasari Jagung ni memang sedap dan jadi kegemaran ramai. Namun ramai yang tak berani nak cuba kerana menyangkakan ianya susah dan renyah untuk dihasilkan. Bagi peminat Kuih Nagasari Jagung, ini ada resipi yang sangat mudah perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan yang anda boleh cuba. Malah ia juga tidak perlu kukus. Masak je dalam periuk. Mudah kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara pembuatannya.

 

KUIH NAGASARI JAGUNG TANPA KUKUS

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin jagung (jenis kernel) – ditoskan airnya dan tak perlu basuh
  • Daun pisang secukupnya – dibersihkan

BAHAN A:

  • 500ml santan
  • Sedikit garam
  • 900ml air
  • 350gm gula pasir
  • 2-3 helai daun pandan 

BAHAN B:

  • 400ml air
  • 2 paket tepung Hoon Kwee (putih)

(Kedua-dua bahan ni campur dan kacau sebati)

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

CARA MEMASAK:

IKLAN

1. Potong daun pisang lebih besar dari saiz tapak tangan. Kemudian layurkan daun di atas api dapur. Ketepikan.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

2. Bancuh tepung Hoon Kwee bersama air. Kacau hingga tak berketul.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

3. Satukan bahan A dalam periuk. Kacau sebati.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

IKLAN

4. Tapis bancuhan tepung Hoon Kwee ke dalam periuk berisi bahan A. Kacau sebati dan bolehlah buka api perlahan. Kacau hingga adunan sedikit pekat.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

5. Bila dapat adunan sebegini, masukkan jagung yang telah ditoskan airnya. Bila adunan dah pekat, padamkan api.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

IKLAN

https://www.facebook.com/MrsKhai86/videos/10215572350000152/

6. Sudukan 2 sudu makan adunan ke atas daun pisang. Bungkus dengan kemas. Jika tiada daun pisang, boleh guna plastik kuih atau letak dalam loyang/acuan/bekas bersesuaian.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

7. Biar hingga sejuk dan kuih jadi kental kemudian bolehlah dinikmati.

Resipi Kuih Nagasari Jagung Sedap & Tak Perlu Kukus.

INFO: Kuih Nagasari Jagung ini boleh bertahan selama 2 hari jika disimpan di dalam peti sejuk. Jika simpan diluar, tahan sehari sahaja.

 

Kredit resipi & foto: Nana Sabrina Sarsan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI