Dapatkan Primada Mircocomputer Rice Cookerdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Sebut pasal kari, ada macam-macam versi kari, tapi kali ini kita cuba kari Kambing Vandaloo. Kari ala India ini memang sedap, tidak terlalu ‘kaw’ rasa karinya, sesuailah dengan tekak Melayu. Soal rasa memang sedap dan boleh cuba, sebab berbaloi dengan rasanya…
KAMBING VANDALOO
BAHAN-BAHAN:
500gm daging kambing-potong dadu
1 biji tomato-kisar
3 tangkai cili merah -kisar
1 tangkai daun pudina-kisar
3 pokok ketumbar-kisar
4 ulas bawang merah-hriis
4 ulas bawang putih-hiris
3cm halia-hiris halus
1batang serai-titik
3 sudu besar rempah kari
Rempah penumis(kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelage)
250gm yogurt
200 ml susu segar
Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Bersihkan daging kambing dengan tepung dan perahan limau nipis, Gaul rata dan bersihkan dengan air. Kemudian tos.
Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis, bersama serai dan bahan hiris hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar bersama rempah kari, kacau rata sehingga pecah minyajk.
Masukkan pula daging kambing, kacau hingga daging kecut.
Tuangkan susu cair bersama yogurt dalam masakan, kacau rata.
Kecilkan api, biarkan mereneh hingga pecah minyak, angkat dan hidangkan.
Korang mesti teruja dengan nikmat Kek batik indulgence ni. Tengok pun dah terliur. Bukan itu saja ,lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipnya.Bayangkan makan sambil pejam mata tanda sungguh nikmat. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati.
Kek Batik Indulgence
Bahan- bahan kek batik 450gm biskut marie (patah2kan) -BELI ONLINE DI SINI 250g butter – 1 cawan milo (110g) – BELI ONLINE DI SINI 3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g) 1/2 cawan serbuk koko(50g) – BELI ONLINE DI SINI 1/2 cawan air masak(60ml@50g) 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese 250gm cream cheese 150ml whipping cream ( Anchor) 1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati 3 sudu besar gula custor – BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar susu pekat 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan coklat 300gm milk compound coins (beryls)- BELI ONLINE DI SINI 150ml whipping cream (Anchor) 1 sudu besar butter Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara 1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter. 2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati. 3. Ambil air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
* Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat: 1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. Sekeping biskut patahkan empat. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.
2. Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.
4. Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.
5. Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie dan kacau sebati.
7. Pastikan semua tersalut.
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.
10. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.
11. Masukkan air gelatin dan gaul sehingga sebati.
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese .
13. Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ke tepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tip yang pertama. Panaskan whipping cream.
15. Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.
16. Cair macam ni.
17. Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun xpe.
21.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair
22. Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.
23. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tip nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.
24. Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak cukup makan sebiji. Sekali rasa pasti nak lagi.
Cara buat cucur badak montok
Bahan-bahan doh
500g keledek (kukus)
125g tepung self-raising
Sedikit butter atau majerin (5g)
Sedikit garam halus
Bahan-bahan inti kelapa pedas
2 biji kelapa parut putih
5 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 batang serai
1 sudu besar jintan manis (goreng tanpa minyak)
Segenggam udang kering
15 ekor udang segar (goreng sebentar dan tumbuk)
15 tangkai cili kering (buang biji, cuci, dan rebus)
Cara membuat
1. Sediakan inti terlebih dahulu, kisar semua bahan kecuali kelapa parut dan udang yang ditumbuk.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan blender bersama udang yang ditumbuk hingga naik bau.
3. Tambahkan sedikit air asam jawa, garam, gula, dan sedikit Maggi Cukup Rasa. Kacau sebati.
4. Masukkan kelapa parut dan masak hingga sedikit kering. Ketepikan
5. Kukus keledek hingga empuk. Semasa panas, lenyekkan keledek bersama garam.
6. Biarkan keledek sejuk terlebih dahulu sebelum mencampurkan tepung. Uli doh hingga sebati.
7. Timbangkan doh sekitar 30-40 gram dan bentuk bulat. Letakkan inti di tengah dan kemaskan. Sapukan sedikit minyak pada tangan jika doh melekat.
8. Goreng dalam minyak yang banyak dengan api perlahan. Pastikan cucur badak digoreng balik-balik supaya ia montok dan bulat sempurna.
TIP
-Untuk frozen, goreng sebentar dengan api sederhana hingga separuh masak, kemudian sejukkan di atas tuala dapur dan simpan dalam bekas kedap udara.
-Jika ingin membuat lebih banyak, gandakan sahaja resipi doh.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...