
Pecal atau dipanggil pecel adalah hidangan masyarakat jawa yang cukup terkenal. Ala salad untuk orang jawa, semua bahan-bahan dicelur atau digoreng dan kuah dibuat dengan bahan utama adalah kacang tanah.
RESIPI KUAH PECAL MAK TON
Sayur Sayur yang di gunakan:
- Pucuk Ubi
- Pucuk Paku
- Kangkung
- Paku Rawan
- Nangka muda
- Jantung pisang
- Taugeh
Cara Menyediakan:
- Sediakan besen berisi air + ais untuk merendam sayur yang di celur bagi mengelakan sayur menjadi layu selepas dicelur ( over cooking)
- Celur semua sayur dan toskan supaya kering
- Tauhu di goreng
- Timun
Resepi Kuah Pecal:
- 500gm kacang tanah india
- 10biji bawang kecil ros
- 5biji. bawang putih
- 1/2inch belacan
- 3 cawan air
- 2 sudu asam jawa
- 1keping gula kabung
Cara Menyediakan
- Goreng kacang tanah dengan sedikit minyak sehingga perang dan ketepikan
- Kemudian goreng bawang ros dan bawang putih dengan minyak lebihan kacang tadi sehingga perang dan ketepikan
- Goreng belacan sehingga garing ketepikan
- Goreng cili kering sehingga garing ketepikan
- Blender bahan satu persatu dengan 3’cawan air dan kemudian satukan di dalam kuali yang di gunakan tadi
- Asam jawa di ramas bersama air tadi kemudian di masukan ke dalam kuali
- Gula kabung di masukan bersama
- Menggelegakan sehingga pekat dan garamkan
- Sedia untuk di hidangkan
Kredit: Aezach AR
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Buat Chicken Salad Paling Mudah & Sedap, Rasa Nak Makan Setiap Hari

Siapa suka makan salad macam ni angkat tangan sikit. Hidangan ini sangat simple dan sesuai untuk anda yang menjaga diet. Lagi lama ayam ini diperap lagi enak rasanya. Nak lebih juicy rasanya, grill sekejap saja. Bila dah sedap macam ni rasa nak makan hari-hari.Boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nabihah Azhar.
Chicken Salad
Bahan-bahan:
Isi ayam
Paprika
Black pepper-beli online di sini
Cajun
Tomato ceri
Telur rebus
Kewpie dressing
Cara membuat:
1.Ambil isi ayam. Potong kecil-kecil ikut suka hati bentuk apa pun.
2.Perap ayam dengan paprika, black pepper & cajun.
3.Grill ayam. Kalau nak juicy grill sekejap je. Kalau nak garing sikit grill lama sikit. Ikut citarasa masing-masing.
4.Hidang ayam grill tadi atas salad.
5.Tabur tomato ceri.
6.Letak telur rebus.
(cara rebus telur: biar air mendidih. Rebus selama 10 minit)
7.Akhir sekali, dressing dengan Kewpie dressing.
Kredit : Nabihah Azhar
Klik sini
Buat Sendiri Air Vitagen, Cukup Rasa Confirm Berulang Kali Minum
Chocolate Crinkle Cookies. Sedap Sampai Tak Boleh Henti Mengunyah
Resepi Quiche Ayam Sedap & Menyelerakan. 1 Adunan Ni Dapat 2 Biji
5 Juadah ‘Istana Terengganu’ Dari Tengku Norziehan Tengku Muda

Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 biji limau nipis/perah airnya
- 1 biji bawang besar/dimayang bulat
- 2 helai daun pandan
- 1 kulit kayu manis
- 1 bunga lawang
- ¾ cengkih
- 4 biji pelaga
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan minyak sapi
- 4 sudu makan minyak biasa
- Beberapa titik pewarna merah
- Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk.
2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan).
3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis.
4. Setelah mendidih masukkan beras.
5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning
6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg daging/dipotong kiub
- 4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
- 3 biji bawang besar/dikisar
- 5 sm halia/ dikisar
- 1labu bawang putih
- 1 tin susu cair
- 2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
- 3 sudu makan sos tomato
- 4 biji kentang/ dibelah empat
- ½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
- 3 helai daun pandan
- 1 senduk minyak bawang goring
- 2 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu makan cili boh
- 3 sm kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK :
1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk.
2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau.
3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk.
4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak.
5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika.
6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
- 3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
- 2 biji bawang merah /dimayang halus
- 4 ulas bawang putih /dimayang halus
- 2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
- 2 sm kunyit hidup /dimayang halus
- 1 ½ sudu teh garam
- 2 keping asam keeping
- 5 biji cili siam
- 4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
- Sedikit gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan.
2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi.
3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi.
6. Masak dalam 5 minit dan matikan api.
7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir.
Saiz hidangan : 13 orang
Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
- ½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
- ½ biji nenas /dihiris nipis
- 1 biji timun /dihiris nipis
- Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:
- 6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
- 750 ml air
- 3 sudu makan cuka
- 2 ketul gula melaka
- 5 ½ sudu makan cili boh
- 5 sudu makan gula
- 2.5 sm belacan
- 6 biji cili padi
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cara sediakan bahan rojak:
1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air.
2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik.
3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan.
4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka.
Cara masak kuah:
1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk.
2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih.
3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul.
Jenis masakan : Laksa
Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
- 4 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 sm halia
- Sedikit garam
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
- 1 sudu makan halba
- 3 ulas bawang merah/ dikisar
- 1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
- 2 ulas bawang putih /dikisar
- 1.5 sm halia/dikisar
- 3 sudu makan cili boh
- 1 ½ sudu gula
- 3 cawan santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa.
3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat.
4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi.
5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang.
Saiz hidangan : 6 orang
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
5 Masakan Cina Paling Sedap Pastinya Halalan Toyibban.

Dah nak Raya Cina ni memang sajian Cina jadi lebih popular dari biasa. Penggunaan sos tiram, kicap, halia memang sinonim dalam masakan ni
Ni min kongsikan 5 sajian Cina popular, buat sendiri lagi puas hatikan
1.STIR FRIED BLACK PEPPER BEEF
BAHAN-BAHAN :
- 100 gm daging | dihiris nipis (bahagaian batang pinang)
- 2 sudu makan sos tiram
- 3 sudu makan lada hitam | serbuk kasar
- 1 biji bawang | dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih | diketuk
- 2.5 sm halia | dihiris
- 3 biji cili api | diketuk
- Sedikit daun bawang | dipotong 2 sm
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, biarkan hingga naik bau wangi.’
3. Kemudian masukkan daging ke dalam kuali.
4. Masukkan pula sos tiram, serbuk lada, cili api, daun bawang dan bawang besar.
5. Tumiskan dan gaul hingga sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukp rasa
6. Apabila daging empuk, padamkan api.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis da goreng
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Gabungan rasa pedas lada hitam dan sos tiram yang lazat
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Untuk melembutkan daging , perapkan dengan gula, garam dan minyak masak dan biarkan untuk 2- 3 jam.
2 .STEAM TOFU WITH BRAISED MUSHROOM AND BROCCOLI
BAHAN-BAHAN :
- 350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
- 50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
- 50 gm brokoli
- 1/2 biji bawang besar | dihiris
- 4 ulas bawang putih | dihiris
- 4 sm halia | dihiris
- 500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
- 4 sudu makan sos tiram
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’
3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan.
4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen )
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Terima kasih :FIRMAN PAIZI@FAUZI, CHEF DANIEL SOON, CRG CHICKEN RICE GUYS, 40, Jalan Zirkon 7f/F, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor
3. LALA CILI PADI
BAHAN-BAHAN :
- 350 gm lala
- 6 biji cili padi | diketuk
- 50 gm halia | dihiris halus
- 1 sudu teh bawang putih cincang
- 1 cawan air
- 1 sudu teh sos tiram
- 1 sudu teh minyak bijan
- 1 sudu teh kicap cair
- 1/2 sudu teh gula
- 4 sudu makan atau minyak masak secukup
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan rebus lala dalam 20 saat, angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak masak, masukkan halia, bawang putih, cili padi yang diketuk.
3. Tumiskan hingga wangi.
4. Masukkan secawan air, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan kedalamnya
5. Akhir sekali kacau dan gaulkan bersama lala sebentar, serta padamkan api segera.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 10 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Makanan laut
Keistimewaan : Lala dimasak stail cina , penggunaan cili padi memberi rasa pedas
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF: Rebus lala jangan melebihi 20 saat, dan kacau sebentar sahaja bersama rencah untuk mengekalkan rasanya yang berjus dan lembut
4. SOTONG TIGA WARNA
BAHAN-BAHAN :
- 4 ekor @ 250 gm
Bahan sos Cheong Zeng :
- 300 gm tauchu
- 120 gm bawang merah
- 120 gm bawang putih
- 40 gm cili padi
- 400 gm cili merah
- 120 gm cili boh
- 120 gm sos plum
- 30 gm sos tiram
- 90 gm halia
- Gula secukupnya
- 50 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
Bahan sos Ceng Poa :
- 200 gm cili boh
- 60 gm bawang besar
- 60 gm bawang putih
- 40 gm cili kering
- 40 gm cili padi
- 40 gm tauchu
- 40 gm asam jawa
- 200 gm sos tomato
- 200 gm sos cili
- 10.air putih.80 gram
- 80 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali.
2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air .
3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api
4. Sajian siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Makanan laut
Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
5. ITIK SHAO YA
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor itik anggaran 1.7 -2.0 kg
Bahan sos itik :
- 1 sudu makan bawang putih cincang
- 3 sudu makan tauchu
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap cair
- 4 sudu teh gula
- 2 sudu makan minyak bijan
- Sedikit tepung kentang untuk pekatkan kuah
- 3 cawan air
Bahan untuk itik :
- 4 senduk air
- 2 sudu makan sudu.
- 2 kg minyak masak untuk menggoreng itik
- Sedikit minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan air dan kesemua bahan-bahan di atas kecuali kanji/tepung kentang ke dalam kuali.
2. Biarkan mendidih dan masukkan tepung kentang untuk memekatkan kuah. Ketepikan sos.
3. Kemudian masukkan empat senduk air dan dua sudu makan madu tadi ke dalam kuali dan masukkan itik (jangan dipotong dahulu).
4. Biarkan mendidih dan siramkan dengan kerap ke atas itik sehingga berwarna perang.
5. Angkat dan toskan, gantung biar kering
6. Kemudian pijarkan minyak masak di dalam kuali lain.
7. Masukkan itik dan goreng ‘deep fried’, goreng kira-kira 10 minit.
8. Apabila sudah masak angkat, angkat dan gantung hingga minyaknya kering.
9. Kemudian siramkan dengan sedikit minyak bijan.
10. Potong itik kepada beberapa bahagian sebelum menghidang dan hidangkan bersama sos yang dimasak sebelum ini.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Didih dan ‘deep fried’
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Rasa ala itik salai,berjus dan lazat dimakan bersama sos
Terima kasih : Restoran Adam Lai, Seksyen 15