Kek Sarang Semut Berongga antara kek klasik yang tak pernah lapuk dek zaman. Ada yang memanggilnya Kek Gula Hangus. Kedua-duanya kek yang sama. Kek Sarang Semut Berongga ini mudah sangat nak buat. Bahan-bahan pun mudah disediakan. Untuk lebih sedap, gunakan ‘pure butter’ supaya cukup rasa lemak dan tak jemu makan. Ini resipi Kek Sarang Semut Berongga yang dikongsikan oleh Lina Abd Ghappar Marilah kita cuba buat!
RESIPI KEK SARANG SEMUT BERONGGA
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur 2 sudu kecil esen vanilla – BELI ONLINE 1 cawan susu pekat manis – BELI ONLINE 250g mentega – BELI ONLINE 2 cawan gula – BELI ONLINE 2 cawan air panas 2 cawan tepung gandum – BELI ONLINE 2 sudu kecil soda bikabonat – BELI ONLINE 1 sudu kecil garam halus (tak letak pun tidak apa)
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Untuk karamel, gula 2 cawan hanguskan jangan sampai hangit nanti pahit. Apabila sudah jadi karamel, tuang air panas 2 cawan, kacau sebati. Suamkan. Ketepikan.
2. Cairkan mentega 250 gm. Ketepikan.
3. Ayak tepung dengan soda bikarbonat. Ketepikan.
4. Ambil besen yang kering dan bersih. Pecahkan 6 biji telur. Kacau-kacau guna whisk kemudian masukkan esen vanilla. Masukkan 1 cawan susu pekat manis. Kacau lagi bagi sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul sampai rata.
5. Kemudian masukkan gula hangus tadi dan garam, kacau sampai tidak ada ketulan tepung. Tuangkan ke dalam loyang.
6. Bakar dalam oven dengan api bawah dahulu selama 25 minit dengan suhu 140C, kemudian tukar api atas dan bawah untuk 25 minit lagi pada suhu 170C.
Dalam banyak-banyak kek yang pernah dirasai, kek oren juga jadi pilihan. Rasanya yang enak buat kita tak jemu makan. Bahan-bahannya tidak banyak dan buatnya juga mudah.Kek oren paling simple dan menjadi kegemaran ramai .
Bahan-bahan:
5 biji telur B
1 cawan gula halus
1 cawan margerin (sy guna cap pelangi je)
1 sudu ovelet + sedikit esen vanila
perisa kordial oren
jus oren
orange zest
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara memasak:
1.Adun semua bahan ini sampai gebu
2.Masukkan perisa kordial oren (sunquick lg sedap tau),orange zest, jus oren (sebiji buah oren ambil airnya)
Mix kan lagi sekejap bg sebati..
3.Masukkan tepung gandum dan baking powder (Saya ayak 2 bahan ni 2kali ye)
Masukkan sikit-sikit.
4.Bakar selama 50min. 160°.. oven sy 25L kecik je jadi cepat panas.Ikut la kesesuaian oven akak2 semua ya..sy guna loyang 10″..
Mudahnya buat mini cheese cake ni. Simpan dalam chiller dulu semalaman. Kemudian, esok paginya baru makan. Sedapnya sejuk-sejuk makan.
Menerusi perkongsian resipi daripada Ieda Jahaya ini, bahan-bahan yang digunakan pun mudah untuk didapati.
MINI CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN:
20 keping biskut marie atau biskut oreo pun boleh (saiz kecil, kalau saiz roti besar 10 ketul) | dikisar halus – beli online di sini 5 sudu besar mentega | dicairkan – beli online di sini
Dapatkan DeRoyal 3 in 1 Cordless Chopper & Mixer dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1. Mentega yang dicairkan tuang ke dalam biskut marie (kalau guna unsalt butter lagi okay). Gaul rata. 2. Masuk 1 sudu besar ke dalam paper cupcake. Tekan-tekan biskut kisar tadi biar padat. Buat hingga habis. Ketepikan.
250g cheese tatura atau jenama lain pun boleh ½ cawan gula – beli online di sini 2 biji telur Esen vanilla ½ cawan tepung gandum – beli online di sini 1 sudu kecil jus lemon @ sunquick pun boleh (optional) 3 sudu makan yogurt asli
1. Mix dahulu cheese selama 10 minit. Masukkan gula. Mix lagi. 2. Masukkan telur satu persatu dan juga esen vanilla. Mix lagi hingga sebati dalam 10 minit gitu.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan lemon jus atau sunquick pun boleh (tak nak letak pun boleh). Mix sebati. 4. Akhir sekali, masuk yogurt asli. Kaup balik hingga sebati. Isikan dalam bekas cupcake. 5. Panaskan ketuhar dengan suhu 160C dan bakar selama 20 minit. Sejukkan dahulu baru letak topping. Filing strawberry atau buah strawberry pun okay.
Ramai pula di kala PKP ini buat kek pisang. Dah jadi menu viral sebelum ni kek pisang pandang pun tidak. Untuk jadi tidak bosan dengan rasa yang sama boleh olahnya dengan meletakkan cheese di atasnya. Kek menjadi lebih perisa dan buat tak henti makan.
Banana cheese cake
Untuk kek Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
Bahan B
1 cawan pisang yang telah dilenyek
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 biji telur
Cara memasak:
1.Ayak bahan A dan gaulkan dengan garam.
2.Masukkan bahan B dan kacau rata.
3.Masukkan ke dalam acuan
4.Kukuskan selama 25 minit
Untuk cream cheese
1.Kisar cream cheese, sedikit susu full cream & sedikit susu pekat.
Cara buat kuih kalakatar atau bingka kelapa. Merupakan hidangan tradisi masyarakat Banjar, kuih ini terkenal dengan rasa lemak manis, tekstur lembut dan aroma wangi...