Ada kalanya, individu yang baru belajar membuat kek, pasti takut untuk membuat kek yang susah-susah. Kek pisang amat sesuai untuk dibuat oleh individu yang baru bekajar baking.
Menggunakan bahan-bahan yang mudah, pastinya teruja apabila kek yang dibuat cantik kejadiannya.
Jom kita lihat resipi ringkas dan mudah untuk anda cuba. Insya-Allah menjadi.
Ads
KEK PISANG GEBU
BAHAN-BAHAN
1/2 cawan pisang
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan gula perang
Secubit garam
1 cawan tepung beras + tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
10 acuan comel
CARA MEMBUAT
1. Kisar pisang, minyak masak, esen vanila, gula perang dan garam. Masukkan dalam bekas besar.
2. Dalam bekas besar tadi, masukkan tepung beras + tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder yang telah diayak ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit. Gaulkan guna senduk.
3. Panaskan pengukus sehingga air mendidih.
4. Sapukan acuan dengan sedikit minyak masakdan tuangkan adunan ke dalam acuan.
5. Letak hirisan pisang atas setiap acuan.
6. Kukus selama 30 minit menggunakan api sederhana.
7. Cucuk dengan lidi untuk pastikan sudah masak atau belum. Kalau tidak lekat tepung, maknanya sudah masak.
8. Tutup api dan buka penutup periuk. Biar sejuk seketika sebelum hidang.
Ads
Ads
TIP: Masukkan adunan separuh acuan sahaja sebab kek akan kembang apabila dikukus.
Tengah cuti ni best jugak kalau buat biskut, kudapan sedap dimakan masa menonton tv. Bagi min biskut Sarang Semut suatu ketika dulu dah dianggap cukup moden dah. Biskut ni dibuat dari tiga jenis tepung iaitu gandum , kastad dan tepung jagung.
Tapi kini dengan pelbagai biskut moden dengan nama omputih yang canggih, biskut ni dah mula dilupai. Min sukakan teksturnya yang rapuh, dan bila dimakan cair dimulut. Wowww…memang sedap lah. Jom kita cuba resipi perkongsian di laman FB: Resepi Biskut Raya Sedap.
BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN :
250gm mentega
100gm gula halus
350gm tepung gandum ( Mas ikut Noorsha guna 250 gm saja )
100gm tepung kastard ( Mas ikut Noorsha tambah )
100gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
Bahan Hiasan :
sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil ( warna warni )
secukupnya paper cup kecil
CARA MEMASAK :: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam cawan kertas.
5.Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit )
Brownie ni simple aje, teksturnya lembut dan crunchy. Penggemar coklat mesti suka , ada nutella di dalamnya.
Coklat gelap dan coklat susu compound memang ummphlah. Jom tengok resipi yang dikongsikan dalam laman FB : Buku Resipi Cik Bunga April. Dapat dua talam ni.
FLAT BROWNIES
BAHAN-BAHAN :
100gm mentega 250gm dark chocolate + milk compund beryls (mix kan klu suka pahit lebihkan choc dark) 1 sudu besar nutella (blh gnti dgn chocolate spread brand lain) 2 biji telur 1/2 cawan gula perang 150gm tepung gandum 1 sdk tpg beras 1sdk baking powder esen vanila shortening (sapu pada loyang klu tiada baking paper)
CARA MEMASAK : 1. Cairkan chocolate dengan mentega dan nutella 2. Pukul telur dgn esen vanila & gula perang 3. Masukkan coklat yg telah dicairkan ke dlm bekas telur tadi 4. Masukkan tepung gandum, baking powder dan tepung beras ke dlm bekas adunan (ayak dulu ya) 5. Masukkan ke dlm loyang ratakan dgn spatula (loyang tu sy sapu shortening , kalau nk guna baking paper pun boleh juga) 6. Hiaskan dgn kekacang atau chocolate chips. ikut citarasa masing² 7. Bakar selama 30-40min , suhu 150c api ats bawah (ikut oven masing²) 8. Bila dh keluarkan dari oven terus potong masa panas² 9. Tekstur adunan sblm dibakar akan menjadi likat dan selepas dibakar akan menjadi crunchy
1 adunan sy buat dpt 2 talam & 15 papercup (yg guna utk florentine)
Terasa nak makan Biskut Makmur tapi oven tak ada? Usah sedih…Anda masih boleh buat biskut yang dihajati. Tak perlu bakar pun malah bahan yang digunakan pun sangat mudah. 4 bahan sahaja uols! Menurut empunya resipi, biskut ni sangat senang dan pastinya cair di mulut. Jom cuba!
RESIPI BISKUT MAKMUR TANPA BAKAR
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan planta
1/2 cawan minyak sapi
1 cawan susu tepung ( Jika tak ada minyak sapi, boleh guna marjerin)
CARA MEMASAK:
1. Goreng tepung tanpa minyak. Kacau hingga kekuningan namun jangan sampai hangit. Angkat dan letak dalam bekas ata besin bersesuaian.
2. Seterusnya cairkan planta bersama minyak sapi. Bila dah cair, biarkan sejuk.
3. Masukkan gula kastor ke dalam tepung. Gaul rata. Jika rasa kurang manis, boleh tambah jumlahnya. Seterusnya masukkan campuran plantan dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
4. Gaul rata sampai adunan boleh dikepal bulat-bulat.
5. Bila adunan habis dikepal, salut biskut tadi ke dalam bekas berisi susu tepung hingga rata.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...