![Top Image RASA - 2020-11-09T030933.308](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/11/302221.jpeg)
Tekak terasa nak makanan kek yang masam-masam manis? Boleh cuba buat kek minyak sunquick. Jika anda tak pernah makan, cubalah buat di rumah. Sedap tak terkata. Ini resipi yang dikongsi oleh Nur Balqis. Mudah sahaja caranya. Selamat mencuba.
KEK MINYAK SUNQUICK
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji telur
- 2 cawan tepung kek
- 1 sudu besar ovelet
- 1 cawan susu pekat
- 1/2 cawan minyak
- 1/2 cawan pati sunquick
- 1/2 gula aising
- Pewarna oren
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan ovelet dan susu pekat.
3. Kacau sebentar dan masukkan pati sunquick.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
5. Masukkan minyak dan gaul lagi.
6. Bahagikan kepada dua bahagian dan masukkan pewarna oren pada satu bahagian.
7. Sapu minyak pada acuan.
8. Panaskan kukusan dan masukkan adunan berselang-seli mengikut warna.
9. Kukus dan siap!
Kredit foto & resipi: Nur Balqis
Mencari PENGUKUS MAKANAN? Boleh cari DISINI. Banyak pilihan untuk anda.
Baca lagi artikel menarik di laman web RASA:
Resipi Kek Chiffon Pandan Guna Sukatan Cawan. Lembut Macam Kapas!
Cara Buat Kek Keju Sedap Hanya Guna Krim Keju, Susu Pekat Manis & Telur. Mudahnya!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Coklat Kukus, Ringan Dan Lembut Teksturnya
![Kek Coklat Kukus, Ringan Dan Lembut Teksturnya](https://cdn.rasa.my/2023/03/1-49.jpg)
Kek coklat kukus ini tak kurang sedapnya berbanding jika dibakar. Ia cukup mudah, lembut dan sedap.
Lagi menarik, tak perlu nak bakar, hanya guna pengukus je. So, bagi yang tak ada oven, jangan susah hati. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh puan Noriza Awang Hamat ini ye. Selamat mencuba.
Kek Coklat Kukus
Bahan-bahan:
Bahan-bahan (kisar):
2 cawan serbuk koko
Dua cawan gula – boleh beli online di sini
2 cawan minyak masak – boleh beli online di sini
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
8 biji telur
Bahan Lain:
2 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
Dua sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder – boleh beli online di sini
*ketiga bahan ni diayak
Bahan Untuk Topping Coklat:
Coklat masakan – boleh beli online di sini
Sedikit Marjerin – boleh beli online di sini
Cara Memasak Kek C – coklat Kukus:
Dalam satu mangkuk, masukkan bahan yang dikisar berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu. Nak lebih mudah, kisar semua bagi sebati.
Sapu mentega pada loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang dikisar tadi.
Panaskan air kukusan terlebih dahulu. Kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk topping, satukan semua bahan dalam satu mangkuk dan masak secara ‘double boiler”. Kemudian tuang ke atas kek. Boleh hias dengan badam di atasnya kalau suka. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedap & Mudah, Resipi Biskut Telur Rebus Boleh Buat Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16069.jpeg)
Jika diimbas dulu-dulu masak kuih-muih banyak yang dibalut daun pisang. Daun pisang ni bukan sahaja aromanya mewangi satu dapur tapi tempias rasanya meresap dalam kuih muih melazatkan lagi kuih -muih.
Tapi yang lebih istimewa, membalut makanan dengan daun pisang juga selamat dan tiada bahan kimia sampingan. Kini jadi trending pasaraya utama di Asia banyak yang sudah menggantikan pembalut plastik dengan daun pisang.
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16074.jpeg)
.
Jom kita cuba masak kuih muih popular yang berbalut daun pisang ni.
- PULUT INTI MANIS
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16080.jpeg)
.
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
- 50 gm gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gm kelapa parut /diambil putih sahaja
Bahan pulut :
- 100 gm beras pulut /direndam 3- 4 jam toskan
- 100 ml air
- 50 ml santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
CARA MASAK INTI :
- Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
- Masak hingga gula larut.
- Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati.
- Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN :
- Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata.
- Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap
- Angkat dan ketepikan.
- Ambil sedikit beras pulut, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap.
- Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas
- Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang
Masa memasak : 40 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat
Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
- KUIH TEPUNG PELITA ASLI
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16079.jpeg)
BAHAN-BAHAN :
Bahan lapisan hijau /bawah:
- 1/2 cawan tepung beras
- Secubit kapur makan
- 2 cawan air daun pandan /4-5 helai daun pandan dikisar
- 1 sudu teh gula bagi setiap bekas
Bahan lapisan atas/santan :
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan santan
- Secubit garam
CARA MEMASAK :
CARA MASAK LAPISAN HIJAU/BAWAH:
- Campurkan kesemua bahan lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih.
- Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu gula ke dalam bekas, kemudian baru tuangkan campuran tadi sebanyak 1/3 sahaja.
- Kukus selama 15 minit , setelah masak tuangkan pula adunan lapisan santan di atasnya.
CARA MASAK LAPISAN SANTAN/ATAS :
- Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau hingga keluar wap.
- Tuang atas lapisan hijau tadi dan kukus selama 10 minit.
Saiz hidangan : 30 – 40 biji ikut saiz acuan
Masa memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Sedap dimakan apabila disejukkan dalam peti sejuk , manis bersantan
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Seperti juga kuih tradisional yang lain ia turut mengalami ubahsuai dalam resipinya. Ada yang dimasukkan tepung jagung tepung kwan hoe dan bermacam-macam lagi.
- KUIH ABUK -ABUK SAGU
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16077.jpeg)
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan biji sagu
- 2 cawan kepala parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 10 calong daun pisang, lidi penyemat
CARA MEMASAK :
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa dan tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan dua sudu campuran sagu dalam ke dalam calong daun pisang.
- Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan disudahi dengan satu sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit.
- Kuih abuk-abuk siap dihidangkan.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa sagu yang lembut dengan inti gula, pencuci mulut yang sesuai untuk moreh atau memulakan berbuka puasa.
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Gunakan sagu biji putih asli. Bahan yang bermutu dan asli menjamin kualiti kuih abuk-abuk yang lebih enak.
- KUIH KOCI PULUT HITAM
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16073.jpeg)
.
BAHAN INTI:
- 2 biji kelapa
- 1 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan air
- 2 helai daun pandan
- 2 sudu makan tepung gandum
CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan.
NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.
BAHAN DOH KOCI:
- 100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
- 500gm tepung pulut
- 3 sudu makan tepung gandum
- Air secukupnya
CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak mudah guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka).
BAHAN SANTAN:
- 1/2kg santan
- 2 cawan air
- 1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
- 3 sudu makan tepung jagung
- 3 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat.
BAHAN LAIN:
- Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi
CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.
3.Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.
Kredit resipi & foto: Izza Howzin
5. KUIH NAGASARI
.
BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung beras
5 cawan santan
2 camca besar penuh tepung jagung
2 camca besar rata gula
1/2 camca teh garam
Pisang raja secukupnya (sebiji dibelah 2)
Daun pisang secukupnya
Pisang nangka (atau apa shj yg sedap)
.
CARA MEMASAKYA 🙂
1. Satukan tepung beras, santan, gula, garam dan tepung jagung, kacau rata dengan whisk hingga rata.
2. Tapis bancuhan tadi ke dalam periuk. Kacau tanpa henti atas api sederhana hingga pekat dan kental.
3. Kemudian matikan api. Biar suam.
Ambil daun pisang yang telah dilayur dan potong pada saiz sesuai.
4. Letak 1 1/2 camca besar adunan tepung, ratakan. Letak 1/2 bahagian pisang raja.
5. Letak sedikit lagi adunan tepung atas pisang dan kemaskan. Balut seperti membungkus lepat pisang. Buat hingga siap
6. Kukus atas air menggelegak selama 30 minit atau hingga masak. Biar kuih sejuk sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk berbuka puasa….
Kredit :FB : Buku Resipi Online
6.PULUT PANGGANG
![7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/08/16076.jpeg)
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut (rendam semalaman)
- 1 liter santan cair
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 2 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 50 gram udang kering (rendam dan kisar)
- 2 sudu makan cili boh
- ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1 cm lengkuas (kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 1 cm halia (kisar)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF: Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
7. LEPAT LIAT TOK MANEH 1960an
.
- 1 Kg tepung pulut
- 3 cawan Gula merah
- 2 1/2 cawan gula pasir (terpulang kalau nk manis letak lebih)
- 3 biji kelapa (perah amik santan )/ 5 cawan
- Sedikit garam
- Daun pandan
Cara-cara:
1. Campur gula merah, gula pasir, santan , garam & daun pandan dan masak sehingga mendidih. Dah mendidih tutup api. Biarkan sejuk. Dah sejuk tapis.
2. Masukkan tepung dalam besen, kemudian masukkan bahan2 yg dimasak td (No 1). Kacau sampai hancur semua tepung tu.
3. Balut dalam daun pisang (daun pisang kena sapu minyak supaya x melekat) lepas tu kukus 15-20 minit.
NOTA: Kalau yang ade kelapa macam mana pulak yer?… Kalau yang ada kelapa. Hanya parut kelapa. Tambah sedikit garam. Letak acuan atas daun pisang. Kemudian letak inti kelapa lepas tu balut sampai inti kelapa tu tak kelihatan.
Cuba Sendiri! Rahsia Sambal Belacan Tok Mek Kekal Sedap Dan Laris Untuk Jualan Online.
![Cuba Sendiri! Rahsia Sambal Belacan Tok Mek Kekal Sedap Dan Laris Untuk Jualan Online.](https://cdn.rasa.my/2018/09/Untitled-design318.png)
Sesiapa sahaja pasti menggemari sambal belacan. Pelbagai jenis sambal belacan yang banyak dikongsikan di media sosial. Tetapi berbeza dengan sambal belacan Tok Mek, menurut Aida Ajoy sejak beliau kecil lagi ibunya sudah mula menjual sambal belacan ini dan pada ketika ini usianya sudah mencapai 45 tahun dan mewarisi resipi sambal belacan. Kini beliau tidak lokek berkongsi resipi yang beliau buat untuk jualan online kepada peminat tegar sambal belacan.
RESIPI SAMBAL BELACAN TOK MEK
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg cili merah
- 1/2 kg cili hijau
- 1/2 kg limau kasturi
- 350 g cili api
- 7 ulas bawang putih
- Sebiji bawang besar
- 2 biji tomato.
- Sedikit belacan
- Garam gula dan secukup rasa
CARA MEMASAK:
Caranya potong cili dan rendam dlm air biarkan biji2 nya keluar
Bawang besar, bawang putih dan belacan di goreng separuh masak.
Cili merah hijau cili api dan tomato di celur separuh masak
Kisar semua nya .. masukkan gula garam dan secukup rasa serta air limau kasturi .. kalau suka boleh masuk kan kulit limau tu sedikit