Musim durian tengah banyak ni, bolehlah pakat hasilkan aneka makanan berasaskan raja buah ni. Salah satu yang boleh anda cuba ialah Kek Keju Durian ni. Tengok pada resipi perkongsian saudari Norhidayu Abdul Majid ni, Nampak mudah. Jom cuba!
KEK KEJU DURIAN GUNA BLENDER (SAIZ 6 INCI)
BAHAN DASAR KEK:
140gm biskut lemak. Campur dengan sedikit cornflakes – kisar hancur
60gm mentega @ marjerin
BAHAN ADUNAN KEK:
Ads
250gm krim keju
50gm gula kastor
2 biji telur
50ml susu segar / sejat
140gm isi durian
2 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan adunan dasar kek, cairkan mentega kemudian campurkan dengan biskut yang dikisar tadi. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam loyang bersaiz 6 inci yang telah dibalut dengan aluminium form. Leperkn biskut hingga sekata. Simpan dalam peti sejuk seketika.
3. Untuk menyediakan kek, pertama sekali panaskan ketuhar pada suhu 160C. Kemudian masukkan krim keju, telur dan gula ke dalam blender. Kisar hingga sebati dan gebu.
Ads
4. Masukkan isi durian. Kisar lagi hingga hancur.
5. Akhir sekali, masukkan tepung jagung. Kisar lagi sekali.
6. Keluarkan loyang yang disejukkan dalam peti sejuk tadi dan tunag adunan keju di dalamnya.
7. Bakar menggunakan kaedah bain-marie/water bath. Bakar lebih kurang 1 jam. Masa mungkin berubah mengikut jenis ketuhar.
Ads
8. Kek sudah masak bila permukaan kek kelihatan kering dan tak melekit. Keluarkan loyang berisi air tadi dan letak kembali loyang kek dalam ketuhar dengan pintu ketuhar direngangkan sedikit. Biarkan selama 10-15 minit.
9. Keluarkan loyang kek dan letak atas redai. Biarkan sejuk. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dinikmati.
Nak belajar buat KekMarble? Ini ada resipi mudah dan sedap perkongsian saudari Eita EMi yang boleh dicuba. Memang tak renyah. Pendek kata, kalau anda baru nak berjinak-jinak dalam bidang baking ni, kekjenis ni antara yang mudah dicuba. Malah rasanya pun tidak mengecewakan. Jom cuba!
1. Pukul marjerin, gula dan ovalette sampai putih dan kembang. 2. Kemudian masukkan telur satu sebiji demi sebiji, esen vanilla dan susu pekat manis. Pukul dalam 5 minit. Hentikan mixer. 3. Masukkan tepung gandum yang telah dicampur dengan baking powder. Kaup balikkan hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan pada warna asal dan satu bahagian dicampur dengan serbuk coklat. 5. Sediakan loyang bersaiz 8 inci. Sapukan marjerin dan tuang adunan berselang seli sehingga habis. Diatas adunan, boleh tabur cip coklat (jika suka). 6. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 40 minit. Waktu membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing. 7. Setelah masak, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Rasa penuh bercoklat mampu menjadi terapi minda setelah penat dengan urusan kerja dan rutin seharian. Manis dengan rasa Milo yang enak.
Resipi ini tidak menggunakan tepung gandum dan bahan-bahan pun ringkas sahaja. Selain Milo boleh aje menggunakan minuman koko yang lai seperti Ovaltine atau Vico.
Apa minum petang anda hari ini? Selain hidangkan kuih muih sesekali boleh hidangkan dessert special. Milo mille crepe ni sedap dimakan sejuk. Ikut langkah yang betul pasti menjadi.
Milo mille crepe
Bahan-bahan:
7 sudu makan (70g) tepung gandum
1 peket milo 3 in 1
1 sudu besar gula pasir
Sebatikan dua bahan di atas
2 biji telur.
Pukul sebati,masuk
5 sudu makan marjerin /butter cair
250ml susu cair
Kemudian masuk bahan kering sikit
Whisk hingga sebati
Tapis
Sediakan non stickpan
Panaskan api sederhana
Sapu sikit dengan sedikit minyak
Tuang 1 senduk
Tunggu sekejap dan nampak bergelembung,balikkan.Tunggu sebentar dan angkat