Kek Belacan, sejenis kek yang tidak asing lagi andai berkunjung ke Sarawak. Lembut, padat memang sedap. Bagi anda yang nak cuba hasilkan sendiri kek ini, Opah Mas Cotekada kongsikan resipinya. Bolehlah cuba buat untuk keluarga. Selamat mencuba!
1.Pukul mentega, ovelatte dan gula hingga kembang. 2. Masukkan telur sebiji demi sebiji. 3. Seterusnya masukkan susu pekat manis, kaya, Horlicks, serbuk koko, esen vanilla, nestle cream dan browning sugar. Sebatikan. 4. Akhir sekali, masukkan tepung. Sebatikan lagi hingga tiada ketulan dan adunan sempurna. 5. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 4 jam. (empunya resipi guna loyang bersaiz 10×10)
Ads
PETUA:Mengikut nasihat kawan dari Sarawak, bila siap dikukus, kek ini boleh dibiarkan semalaman sebelum dimakan supaya rasanya jadi lebih sedap.
NOTA:
Adunan kek ini banyak. Jadi jika nak buat dalam jumlah sedikit, boleh bahagi adunan kepada separuh sahaja.
Kek rasa lebih sedap jika guna browning sugar yang khas untuk membuat kek sarawak. Empunya resipi tiada bahan tersebut jadi beliau guna browning sugar yang diolah sendiri.
BAHAN MEMBUAT BROWNING SUGAR:
1 ¼ cawan gula pasir 2/3 cawan air panas
CARA MEMBUAT:
1.Panaskan gula hingga cair dan keperangan. 2. Masukkan air, kacau sebati. Kemudian sejukkan.
Bagi penggemar Carrot cake @ Kek Lobak Merahpastinya akan suka dengan resipi yang dikongsi oleh saudari Surina Abadi ni. Sangat mudah malah bahan-bahannya juga senang nak disediakan. Sukat cawan dan sudu je. Kalau beli, sekeping sudah berbelas ringgit. Jom buat sendiri. Memang boleh makan puas-puas. Rasa pun sedap tau. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Untuk bahan A, satukan telur, gula perang dan ovalette. Pukul hingga kembang. Kemudian masukkan minyak. Pukul lagi hingga sebati. 2. Ayak dulu Bahan B. Kemudian campurkan bahan B ke dalam bahan A. Pukul seketika. 3. Masukkan walnut, lobak merah dan kacang gajus. Gaul hingga sebati dan tuang adunan kek ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dioles dengan mentega. 4. Bakar kek pada suhu 160C selama 1 jam 20 minit atau sehingga kek masak menggunakan api atas bawah. 5. Bila kek telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dihias dengan krim keju. 6. Untuk menyediakan krim hiasan, satukan semua bahan dan pukul hingga kembang. Hias pada kek setelah kek sejuk sepenuhnya.
Kek Sarang Semut adalah salah satu dari kek tradisional yang menjadi kegemaran ramai masa hari raya. Dari orang dewasa hinggalah kanak-kanak. Semua sukakan rasanya. Nak buat pun tak susah. Bagi anda yang nak cuba buat kek ini tetapi tak ada ketuhar? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Ella Suhaila ini. Hanya masak guna pemanggang ajaib. Memang mudah! Hasilnya pun nampak sempurna. Jom cuba!
KEK SARANG SEMUT/GULA HANGUS
BAHAN GULA HANGUS:
1/2 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar margerin atau mentega
CARA-CARA:
Buat gula hangus. Bila gula dah cairatau perang,masukkan air panas (hati-hati nanti gula melompat @ merecik)
Bila dah mendidih, masukkan margerin atau mentega. Sebatikan dan padam api.
BAHAN KEK:
4 biji telur
1/3 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar soda bikarbonat
1 cawan tepung naik sendiri
CARA MEMASAK:
Kacau sebati telur,susu, esen vanilla & soda bikarbonat. (empunya resipi hanya kacau guna garfu je. Kacau-kacau manja, pusing 1 arah).
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.Kacau sampai tepung sebati.
Masukkan gula hangus yang masih panas dalam adunantepung dan kacau lagi.
Lapik dasar pemanggang ajaib dengan aluminium foil. Oles sedikit margerin padaaluminium foil.
Tapis adunan ke dalam pemanggang. Bakar menggunakan api kecil selama 20-30 minit atau hingga kek masak.
Sedia untuk dinikmati.
NOTA:
Gandakan adunan supaya kek memenuhi pemanggang ajaib.
Adunan tidak perlu diperap.
Bakar hanya menggunakan pemanggang ajaib. Guna api kecil sahaja.
Kuih gunting dan buah rotan, ni dia dua kudapan tradisional yang sedap dikunyah di musim syawal ini. Mengunyahnya memang krap krup lah bunyinya.
Jom buat ikut resipi dari Farisha Sofea dan Fatin Damia ni. Tambah aje kudapan dan snek raya yang sedap ni.
KUIH BUAH ROTAN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : 1 cawan santan 1/2 cawan gula 1/2 sudu teh garam halus
Bahan B : 1 1/2 cawan tepung pulut 2 sudu makan tepung gandum Sedikit air kapur
Bahan Lain : Minyak untuk menggoreng Biji bijan secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Satukan kesemua bahan A di dalam periuk dan masak di atas dapur sehingga gula larut . 2. Sejukkan seketika. Di dalam bekas lain satukan pula bahan B dan kacau rata. 3. Tuangkan bahan A tadi sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. 4. Sapukan minyak di telapak tangan, ambil sedikit doh dan bulatkan. 5. Kemudian golekkan doh ke dalam bijan sehingga bersalut rata. 6. Ulang hingga habis, sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana. 7. Setelah siap, gorengkan sehingga perang keemasan. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang
Kredit foto & resipi : Farisha Sofea
3. KEREPEK GUNTING MUDAH
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung gandum
3 senduk minyak sayur panas
2 sudu makan serbuk kari ikan
2 sudu makan serbuk cili ( boleh gantikan dengan cili kering yang dimesin dengan bawang merah dan bawang putih jika suka)
Secubit garam
Air sejuk ais secukupnya
Daun kari secukupnya | dihiris nipis
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung, garam, serbuk kari, serbuk cili dan tuang minyak panas ke dalamnya. Gaul sebati. 2. Tambahkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli doh sampai tak melekat di jari. Masukkan juga daun kari yang dihiris nipis nipis ke dalam adunan. 3. Rehatkan doh 10 minit dan selepas itu canaikan doh nipis nipis dan potong memanjang dan lebarnya sesuai selera. 4. Goreng dalam api kecil sederhana sampai masak. Boleh masukkan sedikit daun kari untuk menaikkan lagi bau wangi kerepek gunting.