Kanom Piak Poon atau Puding Pandan Thai ini antara yang menjadi kegemaran jika anda gemar bercuti ke negara Thailand. Memang sedap dan menyegarkan bila makan sejuk-sejuk. Melalui perkongsian Shahmila Radha, wanita ini ‘menurunkan’ resipi sajian pencuci mulut, Kanom Piak Poon yang dipelajarinya dari ‘maid’ Thai.

Memang sedap. Simple sangat, rasa lemak manis kuah santan dan puding, lembut, cair dalam mulut! Simpan dalam peti sejuk dalam satu jam sebelum berbuka lagi best!

RESIPI KANOM PIAK POON (PUDING PANDAN THAI)

Resipi Kanom Piak Poon, Belajar Dari Maid Thai, Rasa Lemak Manis, Lembut & Cair Dalam Mulut

BAHAN-BAHAN:

BAHAN PUDING:

2 sudu kapur masakan (campur dengan 1 gelas besar air. Ketepikan) (ambil 1 1/2cawan air kapur yang jernih sahaja)

1 cawan tepung beras –BELI ONLINE

1/3 cawan tepung pulut –BELI ONLINE

1/3 cawan tepung ubi kayu –BELI ONLINE

1/3 cawan gula perang –BELI ONLINE

1 cawan air

1/2 cawan santan pekat

Secubit garam

1 sudu paste pandan

IKLAN

CARA MEMBUAT:

1. Tapis tepung, satukan semua bahan supaya tidak berketul.

2. Buka api paling kecil, kacau sampai puding jadi jernih. Perlu sentiassa kacau seperti dodol dan tidak boleh tinggal walaupun sekejap.

3. Paling cepat boleh siap setengah jam. Mesti pastikan puding itu betul-betul jernih barulah masak.

4. Apabila sudah masak, bolehlah ketepikan agar suam. Bila sudah suam, boleh scoop masukkan dalam mangkuk puding dan letak dalam peti sejuk.

BAHAN KUAH SANTAN:

2 kotak santan kotak (saiz kecil)
 1 sudu kecil  tepung jagung(bancuh dengan 1 cawan air )
1 sudu besat gula pasir putih
1/2 sudu teh garam

IKLAN

CARA MEMBUAT:

1. Panaskan santan, kemudian masukkan air tepung jagung, gula dan garam. Bila sudah likat, tutup api dan sejukkan dalam peti sejuk.

2. Kelapa parut pula gaul dengan sedikit garam untuk rasa lemak.

CARA HIDANG:

Ketika hendak dihidangkan, tuang kuah santan. Letak satu sudu kelapa parut tadi dan tabur biji bijan. Kalau nak cantik, puding perlu kurangkan air sikit. Apabila sudah suam boleh guna piping icing dan piping atas talam. Tapi ia akan keras sikit tidak cair masuk mulut. Ada yang suka puding ini lembut cuma apabila puding lembut, memang tidak boleh hendak dibentuk.

Resipi Kanom Piak Poon, Belajar Dari Maid Thai, Rasa Lemak Manis, Lembut & Cair Dalam Mulut
Resipi Kanom Piak Poon, Belajar Dari Maid Thai, Rasa Lemak Manis, Lembut & Cair Dalam Mulut
Resipi Kanom Piak Poon, Belajar Dari Maid Thai, Rasa Lemak Manis, Lembut & Cair Dalam Mulut

Sumber kredit: Shahmila Radha

 

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Cara Masak Kari Ayam Kentang Sedap Tanpa Guna Bawang Kisar

Chef Kongsi Resipi Daging Goreng Thai Yang Sedap & Mudah Masak

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=QuEvh-x7Ghg