Teringin nak makan donut yang sedap? Resipi Donut Pandan Susu yang gebu dan ada wangi bau pandan perkongsian saudari Zaimah Zakaria ni memang anda kena cuba.
Lebih istimewa sebab donut ni ada rasa yang lebih lemak sebab ada guna susu tepung. Memang terbaik! Sesuai sangat buat untuk sarapan mahupun minum petang. Gebu dan lembut memang makan sebiji tak cukup ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT DONUT PANDAN SUSU
BAHAN-BAHAN
- 1 sudu kecil garam
- 500gm tepung roti – beli online disini
- 11gm yis – beli online disini
- 10gm bread improver – beli online disini
- 20gm susu tepung – beli online disini
- 50gm gula pasir
- 2 biji telur gred A
- 80gm mentega atau marjerin – beli online disini
- 160gm air sejuk
- 2 sudu kecil pes pandan – beli online disini
- Susu tepung atau gula halus untuk salut donat
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan-bahan dalam mangkuk mixer kecuali air sejuk.
2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh yang licin.
3. Asingkan kepada doh kecik dan timbang setiap satu 50gm.
4. Bulatkan dan canai sedikit dan ambik penutup botol tekan bahagian tengah doh.
5. Tunggu doh naik sedikit dan boleh di goreng menggunakan api perlahan.
6. Salutkan dengan susu atau gula halus. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI