
Milo chocolate mousse ni memang sedap dimakan sejuk-sejuk. Kali ini RASA kongsikan resipi hidangan pencuci mulut yang ummmph.
Rasanya tak terlalu manis. Lemak berkrim je sebab menggunakan susu penuh krim. Milo dan coklat gelap pula menambah cita rasa wow.
MILO CHOCOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN
1 ¾ cawan susu penuh krim
1/3 cawan tepung jagung
60gm serbuk milo
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula
50gm coklat masakan gelap
CARA MEMBUAT:
1. Dalam periuk, satukan semua bahan kecuali coklat masakan gelap.
2. Kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul.
3. Masukkan coklat masakan gelap dan kacau rata.
4. Letak atas dapur, hidupkan api dan masak menggunakan api sederhana.
5. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi sebati dan likat. Tutupkan api.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak masak.
7. Sejukkan seketika dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
8. Untuk dihidang, keluarkan daripada acuan dan taburkan serbuk milo.
Kredit resipi: Farisha Sofea
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Cara Buat Popia Basah Paling Senang & Tak Renyah, Memang Sedap!
Koleksi Lauk Pauk Kari Sedap & Mudah, Buat Lebih Boleh Frozen
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI