Sebut sahaja Creme Brulee, pasti anda sudah membayangkan keenakan rasanya yang lemak berkrim. Jika anda mahu mencuba resipi Creme Brulee yang mudah dan sedap, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Lina Thomas menerusi akaun Facebooknya.
Creme Brulee ala Kayangan
BAHAN-BAHAN:
3/4 cawan susu segar
1 1/2 cawan heavy whipping cream
3/4 cawan gula
8 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
7 sudu teh gula, untuk topping
Air mendidih untuk ‘water bath’
Ads
CARA-CARA:
1. Panaskan oven ke (160C) 325F. Susun 7 ramekins kecil dalam loyang pembakar.
2. Masak susu dan heavy whipping cream hingga mendidih. Masukkan esen vanilla. Biar kan suam sebentar, ketepikan.
3. Pukul telur, kuning telur dengan gula. Jangan sampai berbuih.
4. Masukkan adunan telur sedikit demi sedikit dalam adunan susu dan kacau sebati. Tapiskan ke dalam bekas remekins. Bahagikan campuran sama rata. Susun di dalam loyang pembakar.
5. Masukkan loyang pembakar ke dalam oven, dan tuangkan air mendidih ke dalam periuk di sekeliling ramekins. (water bath)
6. Bakar selama 60 – 55 minit
7. Biarkan dia dalam oven selama 20 minit. Hati-hati keluarkan dari oven dan sejukkan kira-kira 30 minit sebelum disimpan dalam chiller. Tutup dengan plastik cling.
Ads
NOTA:
Custard ni boleh disediakan sehari hari lebih awal atau awal pagi dan sejuk kan dalam chiller.
UNTUK TOPPING:
Ads
Taburkan kira-kira satu sudu teh gula ke bahagian atas setiap custard di permukaan custard. Bakar dalam oven guna “broiler” 3 – 5 sehingga gula bertukar keperangan. Siap dan boleh dihidangankan.
Rupa yang menarik dan cara masak yang tak merumitkan menjadikan apam cornetto ini viral. Sedikit kreativiti boleh mebuatkan kamu menjana pendapatan, selain hobi memasak. Apakata kamu cuba pulak resipi Apam Cornetto ni. Selamat mencuba!
APAM CORNETTO
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur gred A*
1 sudu ovelete*
1 cawan gula halus (saya guna cwn matrik)*
Sedikit Essen vanila*
3 cawan tepung gandum (diayak)
3/4 cawan aiskrim soda.
Pewarna ikut suka
Coklat masakan (apa2 brand pun xpela)
CARA-CARA:
Putar bahan² yang bertanda * sehingga gebu dan likat (speed max lebih kurang 7,8 minit)
Masukkan tepung gandum berselang seli dengan aiskrim soda.
Kemudian bahagikan 3 bahagian dan letak warna kegemaran anda.
Masukkan ke dalam piping bag & paipkan ke dalam acuan kon. Paipkan warna satu persatu. Lebih kurang 3/4 kon sahaja sebab nanti lepas masak apam akan naik.
Kemudian kukus dgn api sederhana selama 15 minit hingga 20minit (pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu).
Sementara itu panaskan coklat masak guna kaedah double boil. Kemudian curahkan coklat masakan diatas apam yang telah masak dan taburkan gula warna/kekacang.
Korang yang suka makan pasta boleh cuba resepi ini. Nak buat kuah pasta macam dekat pizzahut tanpa menggunakan sos prego ini caranya.Anak-anak pasti suka makan pasta ini.Isi korang boleh tukar pada bahan segar contohnya isi ayam atau udang.
Kuah Pasta Carbonara
Bahan-bahan:
1 paket pasta
Hotdog ramli secukupnya
1 kotak kecil cooking cream
3 kiub pati ayam know
3 keping cheesedale
2 gelas susu kotak full cream
2 sudu besar penuh tepung jagung dibancuh dengan 1 gelas air
Hujung sudu kecil serbuk lada hitam
Hujung sudu kecil parsley flakes
Garam,gula secukup rasa
Air sekadar tenggelamkan pasta
Bahan tumis:
1 ketul buttercup guna separuh sahaja
1 biji bawang holland dipotong dadu
1 tin cendawan butang dicuci dan dihiris
Cara memasak:
1.Panaskan instan pot tekan menu “saute” dan cairkan butter.
2.Masukkan semua bahan tumis kacau rata biarkan hingga keperangan.
3.Masukkan susu full cream dan semua bahan berbaki satu persatu kecuali pasta.
4.Kacau sebati barulah masukkan pasta .Pastikan pasta tenggelam di dalam kuah.
5.Tekan menu “pressure cook” set tempoh memasak “5 minit”
6.Siap untuk dihidang.
*Jika guna periuk biasa,pastikan pasta dan kuah dimasak asing. Pasta direbus dahulu sehingga lembut kenyal dan
baru tuang sos atau kuah yang siap dimasak atasnya.
Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.
Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.
KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan segar
sedikit garam
air secukupnya
pewarna pilihan
inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata. 2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam . 3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan . 5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah ) 6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah . 7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah . 8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur . 9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis . 10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit . siap
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...