Sedapnya Creampuff. Inti gebu bak aiskrim menjadikan manisan ini jadi kegemaran ramai. Namun ramai yang ‘takut-takut’ nak cuba kerana fikir ia susah dihasilkan. Anda pula macam mana? Teringin nak cuba buat sendiri?
Resipi perkongsian saudari La Vy Na ni antara yang terbaik. Kenapa? Sebabnya, resipi creampuff ni tidak kecut dan elok hasilnya bila siap dibakar. Jom lihat cara-cara penghasilannya.
1. Didihkan air dan majerin. Bila sudah menggelegak, perlahankan api.
2. Masuk tepung dan kacau hingga jadi bentuk bebola dan tidak melekat di periuk atau kuali.
3. Tutup api dan biarkan adunan sejuk (anggaran masa dalam 30 minit).
4. Masuk telur dan putar guna mixer sampai adunan jadi berkilat. Pastikan juga adunan tidak terlalu cair dan tidak terlalu kental.
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan ke atas dulang yang telah digriskan.
6. Bakar pada suhu 200-230C selama 25 minit. Masa mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar masing-masimg.
Ads
7. Petua untuk elak creampuff kempis setelah dikeluarkan dari ketuhar ialah, bila selesai dibakar, pastikan buih-buih pada creampuff tidak kelihatan. Barulah dikeluarkan dari ketuhar.
300gm non-dairy whipping cream (krim putar bukan tenusu) – putar hingga sederhana kental/medium peak
CARA MEMASAK:
1. Didihkan susu atas api sederhana kuat.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung dan gula. Gaul rata guna pemukul tangan (whisk).
Ads
3. Masukkan telur. Gaul lagi hingga sebati.
4. Ambil 5 senduk susu yang sedang dipanaskan atas api, masukkan ke dalam adunan telur dan tepung. Gaul rata dan sebatikan.
5. Setelah susu dalam periuk mendidih kecil dan berwap, masukkan adunan telur, tepung dan susu yang disebatikan tadi. Sentiasa kacau hingga jadi kental dan berkilat. (Penting! Pastikan campuran sentiasa dikacau bagi mengelakkan kastad jadi hangus dan berketul). Bila dah siap, padamkan api.
6. Ambil plastic wrap dan letak di permukaan kastad. Biarkan sejuk pada suhu bilik kemudian masuk peti sejuk biasa ( bukan peti sejuk beku). Biarkan semalaman.
7. Bila sudah disejukkan semalaman, keluarkan kastad dari peti sejuk dan puku guna mixer untuk mendapatkan tekstur yang halus.
8. Kemudian campurkan bersama krim putar (whipping cream) yang telah dipukul sederhana kental.
9. Satukan kastad dan krim putar dan adun hingga betul-betul kental (stiff peak).
10. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan dalam peti sejuk 2-3 jam sebelum digunakan.
11. Isikan inti aiskrim ke dalam kulit creampuff dan tabur dusting sugar. Sedia untuk dinikmati.
Teringin nak makan Kuih Akok Kelantan homemade yang sedap, lembut dan panas? Ha…Cubalah buat sendiri dengan resipi perkongsian saudari Sitisarah Hamid ni. Mudah je. Paling istimewa sebab boleh bakar guna mesin kek cawan je. Tak perlu guna arang pun. Namun jika tiada sandwich maker, anda boleh menggunakan loyang muffin dan dibakar dalam ketuhar atau acuan kuih cara dan masak menggunakan dapur gas. Sangat mudah. Jom lihat bahan-bahan dan cara pembuatannya. Pasti puas hati dapat makan kuih ni.
CARA MEMBUAT KUIH AKOK SEDAP SECARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN: 6 biji telur 2 keping nise / gula melaka besar (kalau saiz kecil, guna 3 keping) – beli online disini 1 cawan santan – beli online disini ½ sudu teh garam 3 sudu makan tepung gandum – beli online disini 1/2 cawan air 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK: 1.Masak gula melaka atau nise bersama air. Masukkan juga daun pandan dan masak hingga gula larut.
2. Kemudian satukan semua bahan-bahan lain. Kisar sehingga sebati. Boleh juga diadun menggunakan tangan sahaja. 3. Adunan Akok sudah siap untuk dibakar. Boleh guna mesin kek cawan atau jika tiada, boleh guna sandwich maker. Bakar hingga akok masak.
4. Selain itu, Akok juga boleh dibakar menggunakan ketuhar pada suhu 180C selama 20 minit menggunakan api atas bawah. 5. Kuih Akok Kelantan yang sedap dan mudah ini sedia untuk dinikmati.
Kredit petua & foto: Sitisarah Hamid
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ni dia 6 sajian berasaskan ayam dan sayur-sayuran sedap dari penulis buku masakan Azian Hasan. Hidangan mudah dan cepat disediakan.Ada nasi, mi dan spageti dan juga ayam panggang yang pasti menceriakan selera ahli keluarga.
Jom cuba, mudah aje memasaknya. Sajian terbaik bebas msg dan menyihatkan.
1. AYAM PANGGANG DENGAN NENAS
BAHAN-BAHAN :
1/2 biji nenas | sederhana saiz, dikupas dan potong dadu
2 ketul peha ayam
4 sudu makan mentega
1 sudu makan madu
2 biji bawang merah | dicincang halus
2 biji cili merah | dihiris nipis
1 biji oren | ambil jusnya
1/2 cawan apple cider @ cuka epal
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh garam
CARA MEMASAKNYA :
1. Bersihkan ayam dan tos ayam dengan menggunakan tisu dapur
2. Lumurkan ayam dengan garam,serbuk lada hitam dan lada sulah
3. Sementara itu panaskan mentega didalam kuali
4. Tumis bawang sehingga layu dan kemudian masukkan madu.
5. Masukkan apple cider, jus oren nenas dan cili merah.
6. Bancuhkan tepung jagung bersama air dan masukkan kedalam kuali.
7. Masak sehingga kuah pekat
8. Letakkan ayam keatas dulang pembakar
9. Tuangkan kuah tadi keatas ayam .
10. Panaskan ketuhar, dan bakar ayam di dalamnya dengan suhu 250 C selama 40-45 minit.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Sajian barat fusion
Keistimewaan : Rasa masam manis dari nenas menjadikan ayam panggang lebih lazat
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Sajian barat dengan sentuhan rasa tempatan. Lazat dimakan bersama kentang putar dan coleslaw.
2. CREPE BERINTI BAYAM DAN AYAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan crepe :
175 gram tepung serbaguna
3 biji telur
1 sudu makan mentega
1 ½ cawan susu segar
½ sudu teh garam
Bahan inti :
100gm isi ayam | dipotong dadu
1 labu bawang Holland | dipotong dadu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 ikat daun bayam | secekak, dibasuh bersih dan ditoskan
3 tangkai daun ketumbar | dipotong pendek
1 sm halia | dicincang halus
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil garam masala
1 sudu kecil garam
3 sudu besar minyak
CARA MEMASAK:
Cara membuat Crepe:
1. Ayak tepung bersama garam. Ketepikan
2. Pukul telur sehingga kembang dan masukkan telur ke dalam adunan.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan terus mengacau adunan.
5. Pastikan adunan tidak berketul.
6. Biarkan adunan seketika untuk 1 jam
7. Selepas itu bolehlah di panaskan kuali dan sapukan sedikit mentega
8. Masukkan satu senduk adunan dan ratakan seperti membuat pan cake atau lempeng.
Cara membuat inti :
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan isi ayam, bawang putih, halia ,serbuk cili, garam masala dan garam.
3. Selepas itu masukkan tomato dan bayam
4. Kacau hingga ayam masak dan akhir sekali masukkan daun ketumbar
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 – 30 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Sajian barat fusion
Keistimewaan : Sajian crepe berkhasiat dengan gabungan inti ayam dan bayam
Anggaran kos : RM 12
INFO CHEF : Usah membuat crepe yang terlalu tebal kerana ia menenggelamkan keenakan rasa inti ayam bayam.
3. SPAGHETTI UDANG
BAHAN-BAHAN :
1 biji bawang holland | dipotong dadu
1 ulas bawang putih | dipotong dadu
1 sudu teh paprika
2 cawan stok ayam
150gm spaghetti | direbus dan toskan
4 ekor udang
2 ekor sotong
2 tangkai daun ketumbar | dicincang halus
1 sudu makan minyak zaitun
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA :
1. Rebuskan dan toskan spaghetti, ketepikan
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan bawang putih dan masak sehingga wangi.
3. Masukkan serbuk paprika, serbuk lada hitam,tomato dan stok ayam
4. Masak sehingga kuah mendidih dan masukkan udang dan sotong
5. Masak selama 2-3 minit dan perasakan dengan garam dan lada sulah. Akhir sekali masukkan spaghetti tadi dan gaul.
6. Taburkan daun ketumbar
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Pasta
Keistimewaan : Spaghetti Makanan Laut memang lazat dengan ramuan udang segar
Anggaran kos : RM 13
INFO CHEF : Selain udang dan sotong, anda boleh sahaja memasukkan makanan laut yang lain seperti kekapis, kerang, kepah dan sebagainya.
CARA MEMASAKNYA :
1. Panaskan minyak masak kemudian tumis bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan udang kering dan masak sehingga udang garing.
3. Masukkan labu dan kacau sebati. Biarkan labu hingga empuk.
4. Gunakan api besar kemudian masukkan nasi, kicap cair, dan sos tiram.
5. Masak sehingga nasi betul-betul garing dan akhir sekali pecahkan telur ke dalam nasi.
6. Perasakan dengan garam dan serbuk lada sulah.
7. Kacau sebati kemudian masukkan cili merah.
8. Angkat dan hias dengan hirisan daun sup dan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan kacau goreng
Jenis masakan : Sajian Nasi, China Fusion
Keistimewaan : Hidangan nasi berperisa labu yang lazat
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Labu kuning kaya dengan beta karotene dan bersifat anti oksidan, ia memberi manfaat kesihatan yang baik kepada tubuh seperti menajamkan penglihatan dan mencegah kanser.
5. NASI PULAO SAYUR-SAYURAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras basmathi | dibersihkan dan direndam selama sejam
1 ¾ cawan air
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
2 biji bawang merah | dimayang
2.5 sm halia | dihiris memanjang
2 biji tomato | dipotong dadu
1 batang lobak merah | dipotong dadu
2 biji ubi kentang | dipotong kecil
200gm kobis bunga | dipotong kecil
1 cawan kacang pis hijau
4 biji cili hijau | dipotong pendek
2 cekak daun ketumbar | dihiris halus
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak di dalam periuk dan kemudian masukkan minyak sapi.
2. Tumis bawang merah , halia, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, jintan manis, tomato dan cili hijau sehingga terbit bau wangi.
3. Masukkan beras, ubi kentang, lobak merah, kobis bunga , daun pandan dan air.
4. Tutup periuk dan masak sehingga nasi masak.
5. Akhir sekali masukkan kacang pis dan kacau nasi sehingga sebati. Taburkan dengan daun ketumbar.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Tumis dan didih
Jenis masakan : Sajian Nasi
Keistimewaan : Hidangan nasi sayur-sayuran tinggi serat
Anggaran kos : RM 10
INFO CHEF : Selain Pakistan nasi pulao juga terkenal di India, Afghanistan., Bangladesh, Turki dan beberapa negara Timur Tengah dengan panggilan nama berbeza seperti ilaf, Palao, Pilau dan lain-lain.
6. BIHUN YING YONG
BAHAN-BAHAN :
100gm bihun
100gm isi ayam | dipotong dadu
1 biji lobak merah | dipotong memanjang
3 ulas bawang putih | dicincang halus
2 sudu teh pati serbuk ayam
1 sudu teh minyak bijan
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dan goreng mihun sehingga keperangan. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan dalam 2 sudu makan minyak.
3. Masukkan udang dan masak sehingga kemerahan. Angkat dan ketepikan.
4. Masukkan bawang putih . Masak sehingga wangi.
5. Masukkan isi ayam, stok ayam, serbuk lada sulah, garam dan sedikit air. Masak sehingga mendidih.
6. Campurkan tepung jagung bersama air dan tuangkan ke dalam kuah.
7. Letakkan bihun ke dalam pinggan dan tuangkan kuah ke atasnya.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan didih
Jenis masakan : Sajian mi, China Kantonis
Keistimewaan : Hidangan bihun istimewa enak berperisa
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Bihun yang digoreng memberikan rasa rangup. Anda boleh aje menggandingkannya atau menambah ramuan kuey teow.
Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini. Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.
Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
5gm serbuk teh hijau
100gm krim
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
Tutupkan api dan tuangkan coklat
Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti :
125gm puri strawberi
40gm gula
2gm esen ros
3gm pectin
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
Campurkan dan satukan gula dan pectin
Kemudian masukkan puri dan esen
Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
125gm coklat putih | dicairkan
40gm bijan putih
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan inti manga :
125gm puri manga
40gm gula
3gm pectin
Bahan topping :
Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
Campurkkan gula dengan pectin
Kemudian masukkan puri mangga
Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
250gm tepung rose @ tepung gandum
5gm yis kering
30gm mentega cair
25gm gula aising
125ml susu
60gm kuning telur
2 gm garam
Bahan ‘topping’:
50gm gula
50gm tepung gandum
50gm mentega
1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK : Cara buat doh :
Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Nak buat roti homemade yang lembut dan gebu? Cuba resipi Wool Roll Bread ini. Mudah, sedap dan hasilnya macam roti bakeri profesional! Ikuti langkah-langkah lengkap di sini.