Cornflakes Madu Karamel ni antara judapan paling mudah nak buat. Boleh dikatakan, setiap rumah pasti ada biskut ni. Jika anda tiada ketuhar, sesuai sangat cuba resipi ni. Masak guna kuali je! Modal pun tak banyak. Bestkan? Jom cuba!

 

CORNFLAKES MADU KARAMEL

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 kg cornflakes
  • 250gm gula
  • 250gm marjerin
  • 3 sudu makan susu pekat manis
  • Buah hiasan secukupnya – tak letak pun tak apa

CARA MEMASAK:

  1. Satukan gula, marjerin dan susu. Panaskan sehingga berbuih. Guna api perlahan sahaja bagi elak hangit.
  2. Kemudian masukkan cornflakes dan kacau rata.
  3. Tambahkan buah kering dan gaul sekali lagi supaya semua bahan sekata. Padamkan api.
  4. Jemur seketikan kepingan cormflakes tadi sampai kering.
  5. Siap dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga dimasukkan dalam cawan kertas dan disimpan dalam balang biskut.

 

Kredit resipi & foto: Zarina Md Saad Nana