Semperit merupakan salah satu biskut raya kegemaran ramai. Memandangkan Ramadan bakal menjelang seterusnya Aidilfitri, pasti sudah ramai yang tercari-cari resipi biskut yang mudah dan sedap untuk disediakan menjelang Syawal nanti. Salah satu resipi mudah adalah resipi Biskut Semperit Coklat perkongsian saudari Noor Suhaida ini. Pasti digemari ramai dan bagi peminat coklat, ia tentunya resipi yang tidak harus anda abaikan. Kata empunya resipi, biskut ni rasanya seakan Chipsmore. Malah beliau juga bermurah hati berkongsi tip untuk jadikan bunga biskut yang tidak mendap, kekal terletak dan cantik selepas dibakar. Wow…Pasti enak. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MEMBUAT BISKUT SEMPERIT COKLAT MUDAH & RANGUP
1.Ayak gula aising. 2. Satukan gula aising dan mentega. Kacau menggunakan senduk sampai sebati. 3. Masukkan kuning telur dan creamy vanilla. Kacau sebati. 4. Seterusnya masukkan serbuk coklat, tepung jagung dan tepung kastard. Kacau sekadar sebati sahaja. 5. Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang dikehendaki. Doh semperit tidak boleh keras sangat, tidak boleh lembik sangat. 6. Tekan doh menggunakan acuan semperit (acuan pecah 10) pada loyang yang telah dioles. Bakar pada suhu 150C selama 25 minit.
TIP BUAT BISKUT SEMPERIT YANG ELOK & CANTIK
Untuk elakkan bunga biskut ‘tidur’ atau berubah bentuk selepas dibakar, jangan sesekali pukul mentega dan gula sampai kembang macam nak buat kek. Kena kacau manja sekadar sebati sahaja.
Selepas doh semperit ditekan pada loyang, biarkan selama 15 minit sebelum di bakar. InsyaAllah bunga tak jatuh lepas dibakar.
Dengar nama pun dah meleleh rasa, ni kan pula kalau dapat makan kek yang satu ni . Kalau korang suka kek yang ada rasa masam manis , ini lah kek yang patut korang cuba rasa dan buat. Taburan mangga di atas kek memang padu rasa. Kalau biasa kita bakar , kali ni min kongsi cara buatnya dengan kukus . Fuh dah la lembut, kenyal dan nikmat sungguh.
Sponge cake versi kukus
Bahan A :
3 biji telur gred A
½ cawan gula
½ sk esen vanilla
½ sk esen mango
1 sk ovalate
pewarna kuning lemon
Bahan B :
1 cawan tepung gandum
½ sk baking powder
½ sk soda bicarbonate
½ sk cream of tartar (optional)
Bahan C :
⅛ cawan minyak masak
Cara-cara :
1) putar bahan A hingga kembang Dan gebu selama 15@20min.
2) ayak bahan B Dan masukkan kedalam bahan A Yang dh diputar tadi. Putar lg hingga sebati & licin tidak berketul.
3) masukkan bahan C. Kacau guna senduk sahaja.
4) gris loyang @ acuan size 8/9 . Masukkan adunan & kukus selama 40min.
Gandingan Aunty Aini dengan instafamous Adam Didam memang hebat. Gabungan ilmu memasak ibarat ibu dan anak ni menampilkan lagi 3 resipi,moden dan tradisi khas untuk penonton RASA : Ketuhar Kuali.
Siri ke 13 dan episod terakhir minggu ini Aunty Aini dan Adam Didam berkongsi resipi Pizza Sosej Bersama Basil,, Sambal Tumis Kupang Bersama Petai dan Jejari Roti Bersama Sos Beri, cuba lah memang betul-betul sedap.
1.PIZZA SOSEJ BERSAMA BASIL
BAHAN-BAHAN :
2 sudu teh yis
300ml air suam
1/2 sudu teh gula
450gm tepung serba guna
1 sudu teh garam garam
3 sudu makan minyak zaitun Zaitun Extra Virgin
Bahan topping :
1 tin tomato cincang
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam secukup rasa
Bawang Putih
Keju Mozarela secukupnya
Keju Parmesan secukupnya
Sosej secukupnya
½ sudu teh minyak zaitun Extra Virgin
Daun Basil
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung dengan yis segera, gula, dan gaul rata. 2. Masukkan bahan kering dalam mesin penguli, buat lubang di tengah-tengah dan masukkan air dan minyak zaitun. 3. Mesinkan hingga doh tidak melekat. 4. Taburkan sedikit tepung gandum dan uli doh. 5. Bentukkan bulat besar dan rehatkan doh selama 40minit. 6. Setelah selesai, buatkan bentuk buat dan leperkan diatas kertas pembakar. 7. Tekan 3cm dari hujung doh untuk menghasilkan kerak pizza. 8. Untuk sos, gunakan tomato cincang dan campurkan dengan bawang putih yang telah dicincang, garam, dan serbuk lada hitam. 9. Sapu sos pada permukaan pizza dan taburkan isi pizza seperti sosej, keju Mozarela dan Keju Parmesan. 10. Sapu minyak zaitun ditepi kerak pizza. 11. Panaskan dulang pizza sebelum meletakkan pizza. 12. Letak pizza, bakar selama 15minit pada suhu 200’C. 13. Keluarkan pizza setelah siap, dan taburkan daun basil. 14. Siap untuk dihidang.
2. SAMBAL TUMIS KUPANG BERSAMA PETAI
BAHAN-BAHAN :
400gm gm kupang
25 tangkai cili kering | direbus
1 labu bawang putih
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar | dihiris
2.5 sm belacan
Garam secukupnya
Sedikit air asam jawa
Petai secukupnya | ikut suka
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak. 2. Kisar bawang merah, cili kering, belacan, dan bawang putih bersama sedikit air. 3. Tumis bahan kisar dan masukkan sedikit air. 4. Apabila kering, masukkan sedikit air asam jawa. 5. Tambahkan petai kedalam masakan dan perasakan dengan garam. 6. Masukkan bawang besar yang dihiris. 7. Masukkan kupang dan gaul hingga sebati. 8. Siap untuk dihidang.
3. JEJARI ROTI BERSAMA SOS BERI
BAHAN-BAHAN :
4 sudu besar Air
180ml susu segar
60gm mentega
¼ sudu tehl Garam
200gm tepung serba guna
1 sudu teh serbuk penaik
3 biji telur
1 cawan gula
Minyak secukunya
Campuran Beri Segar | secukupnya (Strawberi, Beri Biru, Ceri, Rapsberi)
½ sudu teh esen vanila
2 sudu besar madu
CARA MEMASAK : 1. Panaskan susu, air, garam dan mentega. Kacau hingga cair sebati. 2. Ayakkan tepung dan serbuk penaik. 3. Masukkan susu yang sudah berada dalam suhu bilik kedalam tepung dan gaul rata. 4. Pukul telur hingga kembang dan curahkan kedalam barter perlahan-lahan sambil mengacau adunan. 5. Masukkan adunan kedalam beg paip, dan panaskan minyak untuk menggoreng. 6. Paipkan adunan dalam minyak panas dan gunting unuk putuskan adunan. 7. Toskan jejari apabila sudah kuning keemasan. 8. Untuk sos beri, potong buah beri segar menjadi saiz kecil. 9. Masukkan beri kedalam periuk dan masakkan beri bersama gula, esen vanila dan madu. 10. Masak beri sehingga lembik dan hancurkan. 11. Siap untuk dihidang.
Oven rosak, tak ada oven no hal. Kukus aje kek tu lagi lembab dan padat. Ni min tambahkan lagi lima lagi resipi dari penulis buku resipi kek Norbaini Rahwi. Tengok dari ramuan yang digunakan pun dah terbayang kesedapan dan enak aje bila digigit.
Bagi pelajar kelas masakan Norbaini mesti teruja dengan resipi yang dikongsikannya istimewa untuk RASA. Ingat tau jaga kebersihan ramuan dan masak dalam suasana dapur yang bersih tu penting. Produk homemade kenalah segar dan selamat.
1. KEK KUKUS LAPIS BLUEBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
10 biji telur gred A
150gm gula kastor
1 sudu makan ovalete
Bahan B :
500gm mentega
250gm susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
50gm horlick
270gm tepung gandum
Bahan D:
2 sudu teh blueberi emulco
Sedikit pewarna ungu
Bahan E :
Blueberry filling secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan. 4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata. 5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan 6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di warnakan dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D. 7. Masukkan blueberri filling ke dalam bag piping. 8. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ambil ¾ cawan bahagian yang berwarna ungu dan ratakan di dalam loyang dan ‘drizzle’ kan dengan blueberi filling , ulang langkah sehingga habis. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 25 orang Waktu memasak : 50 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Aroma yang sungguh menyelerakan dan rasa yang unik sedapnya Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Lebih baik ukuran loyang lebih kecil dari periuk kukusan. Loyang yang muat-muat kukusan akan menutup semua lubang sehingga tiada ruang untuk wap naik ke atas dan akan merencatkan proses mengukus.
2. KEK KUKUS ROLL MARBLE
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
2 biji telur gred A
4 biji kuning telur
100gm gula kastor
Bahan B :
100gm tepung gandum
30gm susu tepung
¼ sudu teh serbuk penaik baking powder
Bahan C :
65gm minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanila
Bahan D : 1 ½ sudu teh coklat emulco/serbuk koko
Bahan sapuan dalam kek :
Jam strawberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Ambil 3 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata. 5. Di dalam loyang tuangkan adunan yang berwarna asal, kemudian masukkan adunan yang dicampur dengan bahan D. Lorekkan di atas permukaan adunan dengan lidi. 6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. 8. Bila sudah sejuk sapukan jam strawberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kek kukus lebih mudah digulung berbanding dengan yang dibakar Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kek yang telah disejukkan dan digulungkan hendaklah segera dibalut dengan plastik. Simpan di dalam peti sejuk supaya kek gulung tidak keras dan kering.
3. KEK GULUNG PANDAN KUKUS @ KEK KUKUS ROLL JEPUN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
5 biji telur gred A
175gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
100gm tepung gandum
40gm susu tepung
Bahan C :
100gm minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan D :
Sedikit pewarna hijau.
Bahan sapuan:
Jam blueberi secukupnya
CARA MEMASAK : Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang ukuran 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang. 3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Ambil 1 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata. 5. Ambil adunan yang berwarna hijau dan masukkan ke dalam piping bag. Di atas permukaan loyang yang telah lapik kertas buatkan corak mengikut kreativiti. 6. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah corak tidak melekat di jari. Tuangkan adunan asal dan ratakan. 6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak 7. Setelah masak sejukkan kek. 8. Bila sudah sejuk sapukan jam blueberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Jem bluberi beri keenakan rasa pada kek gulung ini Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 15
Info Chef : Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan di atas redai untuk mengelakkan kek menjadi basah jika dibiarkan sejuk di dalam loyang.
4. KEK KUKUS LADY STRAWBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji kuning telur gred A
2 biji putih telur
125gm gula kastor
¼ sudu teh garam
Bahan B :
130gm tepung gandum
35gm susu tepung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
30ml minyak jagung/masak
Bahan D:
½ sudu makan strawberi emulco
Bahan-bahan untuk filling dan topping :
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
Bahan tambahan untuk dekorasi
Strawberi filling
CARA MEMASAK : Cara-Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan. 5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 6. Setelah masak sejukkan kek, setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara-cara pembuatan 1. Pukul cream cheese hingga lembut. Ketepikan. 2. Pukul whipping cream hingga kental. 3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati. 4. Sapukan krim dan strawberi filling di setiap lapisan.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Kombinasi rasa strawberi memberikan rasa segar dan tidak muak Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Gunakan gula kastor atau gula halus agar memudahkan proses pembuatan kek kukus
5. KEK KUKUS COKLAT NUTELLA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
100gm gula kastor
½ sudu teh garam
Bahan B :
100gm tepung gandum
30gm serbuk koko
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
25ml air
50gm Nutella
½ sudu teh coklat emulco
Bahan D :
30ml minyak jagung/masak
Bahan topping/filling :
500gm Whipping cream/fresh cream
50gm Nutella
Bahan tambahan untuk dekorasi
Nutella
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus : 1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Akhir sekali masukkan bahan D dan digaul rata. 5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak. 7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping : 1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian masukkan Nutella. Kacau rata. 2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga lapisan atas dan mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Kukus Keistimewaan : Gandingan serbuk koko dan nutella melazatkan kek Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Pastikan mangkuk, spatula dan alatan buat kek bersih serta bebas dari lemak dan air sebelum memulakan proses adunan , untuk mengelakkan adunan telur tidak mengembang.
Bagi anda yang nak beli peralatan dapur yang canggih dan berkualiti, boleh membeli secara online melalui shoppe kategori home appliance. Harganya berpatutan dan ada tawaran diskaun lagi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...