Resipi ayam masak kicap kenduri ini boleh dicuba jika teringin menikmati ayam kicap yang sedap. Paling enak dimakan dengan nasi panas dan segelas sirap ais, macam makan kenduri. Memang kombinasi yang padu!
Ayam kicap ini pastinya kena dengan selera ramai kerana pekat, manis dan pedas cukup rasa di samping aroma rempah yang menambahkan keenakannya.
Resipi ayam masak kicap kenduri
Bahan-bahan
½ ekor ayam -dipotong
Garam secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya
3 sudu besar minyak masak
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 biji bunga cengkih
½ sudu besar pes asam jawa -dibancuh dengan sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Kicap manis secukupnya -anggaran mengikut warna dan rasa
1-2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar -dihiris bulat, jika suka
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar
3-4 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
Cili giling (ikut tahap kepedasan yang diingini)
Cara memasak
1. Gaul ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Ads
2. Gunakan minyak yang sama, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, dan bunga cengkih hingga naik bau.
3. Masukkan bahan kisar dan gula (anggaran 2-3 sudu besar). Tumis dengan api sederhana hingga pecah minyak. Kacau sentiasa supaya tidak hangit.
4. Apabila bahan tumis sudah pecah minyak, masukkan bancuhan asam jawa, sedikit garam, dan gula jika perlu.
Ads
5. Tuangkan kicap manis secukupnya untuk memberikan warna dan rasa yang seimbang. Pastikan tidak terlalu banyak supaya tidak terlalu manis atau masin. Kacau sebati dan sesuaikan rasa.
6. Jika suka, boleh masukkan bawang besar yang dihiris bulat. Masak sebentar hingga bawang sedikit layu.
7. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan daun kari. Gaul rata dan biarkan ayam menyerap kuah sebentar dengan api kecil. Siap!
Ads
INFO: Jika mahu sambal lebih banyak, lebihkan bahan kisar
Anda menyukai masakan Thai? Resipi ini sungguh mudah dan korang boleh cuba kerana ia sangat mudah dan sedap dihidangkan terus sebaik siap disediakan. Menu Ayam Sos Thai Daun Limau Purut ini pasti sekali cuba teringin buat lagi.
AYAM GORENG SOS THAI LIMAU PURUT
BAHAN-BAHAN:
300 isi dada ayam | potong dadu sederhana, cuci bersih dan tos
3 sudu makan tepung jagung
Secubit garam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Minyak secukupnya untuk menggoreng
BAHAN SOS:
1/2 cawan air
2 sudu makan pes cili Thai
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula Melaka | hancurkan
Chile Flakes secukupnya
3 helai daun limau purut | hiris halus
3 ulas bawang putih | cincang halus
Garam dan gula secukupnya
LANGKAH DEMI LANGKAH:
Campurkan tepung, garam dan lada sulah dalam mangkuk berisi ayam, gaul rata dan goreng hingga garing. Ke tepikan.
Masukkan pes cili Thai, sos tiram dan gula Melaka,kacau rata.
Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Terus kacau.
Masukkan pula chile Flakes, kacau rata.
Setelah cukup rasa masukkan pula hirisan dan limau purut dan bawang putih.
Setelah sos siap masukkan ayam goreng tadi dalam mangkuk berisi sos dan gaul rata. Setelah siap ayam sedia dihidangkan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Apa yang fenomena pasal nasi 3 budak gemok ya?.. Ohh ini rupanya yang menjadi viral bila 3 orang anak muda menjalankan perniagaan gerai nasi panas, ayam kicap, cili gesek pedas dan ulam yang menjadi pilihan ramai kerana kombinasi masakan yang sedap dan harga yang berpatutan. Jika tak berkesempatan boleh cuba resipi ala 3 budak gemok ni yang dikongsikan oleh Kak Faa ni. Selamat mencuba!
RESIPI AYAM KICAP DAUN KARI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (cuci bersih, toskan air.)
garam secukup rasa
serbuk kunyit secukupnya
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inch halia
minyak masak secukupnya
1 cawan daun kari
Sedikit air
1 sudu rempah kari ayam daging
1 sup bunjut
kicap manis secukup rasa
2 sudu oyster sos
2 sudu kicap pekat
2 asam keping
CARA MEMASAK:
gaul ayam & serbu kunyit. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Habiskan goreng ayam.
buang sedikit minyak goreng ayam tadi. Balance minyak panaskan semula. Blend bawang² & halia dgn sedikit air.
masukkan daun kari dalam minyak yg pnas tadi. Masukkan bahan blend. Tumis sampai garing.
masukkan sup bunjut & serbuk kari. Kacau hingga garing. Tmbah air & asam keping.
masukkan seafood sauce & semua kicap. Kacau sampai mendidih. Masukkan ayam goreng. Kacau sampai semua masak sebati. Done.
RESIPI SAMBAL BELACAN GESEK
BAHAN-BAHAN:
10 ke 15 biji cili api merah
6 ke 8 biji cili api hijau
1 labu bawang besar
3 ulas bwang putih
garam secukup rasa
1/2 sudu gula
1 sudu belacan
jus limau secukup rasa
sedikit minyak
CARA MEMASAK:
hiris semua bawang dan semua cili api. Panaskan minyak. Goreng semua bahan hiris sampai layu. Angkat, toskan minyak dan masukkan ke dalam lesung batu.
tambah gula, garam & belacan. Tumbuk hingga separuh lumat. Masukkan jus limau. Kacau rata.
panaskan 2 sudu minyak tadi, tumis semula bahan tumbuk dlm 5 minit. Done. Makan bersama nasi panas, ayam kicap daun kari & ulam.
Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 sudu makan susu pekat manis
1 biji limau nipis/perah airnya
1 biji bawang besar/dimayang bulat
2 helai daun pandan
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
¾ cengkih
4 biji pelaga
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi
4 sudu makan minyak biasa
Beberapa titik pewarna merah
Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk. 2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan). 3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis. 4. Setelah mendidih masukkan beras. 5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning 6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
1 kg daging/dipotong kiub
4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
3 biji bawang besar/dikisar
5 sm halia/ dikisar
1labu bawang putih
1 tin susu cair
2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
3 sudu makan sos tomato
4 biji kentang/ dibelah empat
½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
3 helai daun pandan
1 senduk minyak bawang goring
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan cili boh
3 sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK : 1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk. 2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau. 3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk. 4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak. 5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika. 6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
2 biji bawang merah /dimayang halus
4 ulas bawang putih /dimayang halus
2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
2 sm kunyit hidup /dimayang halus
1 ½ sudu teh garam
2 keping asam keeping
5 biji cili siam
4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
Sedikit gula secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan. 2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi. 3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi. 6. Masak dalam 5 minit dan matikan api. 7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
½ biji nenas /dihiris nipis
1 biji timun /dihiris nipis
Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:
6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
750 ml air
3 sudu makan cuka
2 ketul gula melaka
5 ½ sudu makan cili boh
5 sudu makan gula
2.5 sm belacan
6 biji cili padi
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: Cara sediakan bahan rojak: 1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air. 2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik. 3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan. 4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka. Cara masak kuah: 1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk. 2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih. 3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih. 4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul. Jenis masakan : Laksa Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sm halia
Sedikit garam
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
1 sudu makan halba
3 ulas bawang merah/ dikisar
1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
2 ulas bawang putih /dikisar
1.5 sm halia/dikisar
3 sudu makan cili boh
1 ½ sudu gula
3 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali. 2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa. 3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat. 4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi. 5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang. Saiz hidangan : 6 orang Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Ketahui mitos telur yang selama ini mengelirukan ramai dan bongkar fakta sebenar tentang nutrisi, kolesterol dan khasiat telur. Panduan lengkap supaya anda boleh makan telur dengan lebih yakin.