Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.
Tauhu boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masa
TAUHU TERBALIK
BAHAN-BAHAN :
tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
isi ayam | dicincang
isi udang |dicincang
jejari ketam| dicincang
bawang besar | dihiris halus
daun sup | dihiris halus
kiub ayam
lada hitam
telur ayam
CARA MEMASAK : 1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan 2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan
Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya
Bahan-bahan sos : cili merah bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau
p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat
Sumber resepi : Aneka resepi Via FB : Suka Makan.Dot.Com
TAUHU BERLAUK
.
. Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan
Bahan B :
Daun Bawang | dihiris
Karot | dicincang
Cili Merah ~ dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (optional)
Bahan Celupan :
2 biji Telur
Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
Secubit Garam
CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng
SAMBAL GORENG JAWA
.
BAHAN-BAHANNYA :
1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, dadu dan goreng
1 keping tauhu, didadu dan goreng
1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1/3 cawan isi udang
1 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 kuib ikan bilis (optional)
1 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar. 2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum. 3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air. 4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata. 5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.
Labu masak lemak ini bukan saja sedap tapi gulai paling senang nak buat. Kalau buat lauk ini bagusnya tak perlu banyak lauk, lawan paling sedap adalah ikan goreng.
Kalau tambah sambal belacan boleh pergi dua pinggan nasi. Bagi yang tak pernah buat bolehlah cuba ikut resipi yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha. Bahan untuk buat masak lemak ini cuma tiga saja. Tak perlu cili atau bawang.
Cara buat masak lemak labu, lauk paling mudah
Bahan-bahan:
Labu (buang kulit dan potong)
Daun kunyit
Kelapa parut – perah santannya (jangan kedekut santan).
Cara membuat:
Sediakan kuali, satu labu, daun kunyit dan santan di dalamnya
2. Kacau-kacau hingga santan dan labu masak.
3. Perasakan dengan garam secukup rasa. Siap! Makan dengan ikan goreng atau ikan kering, memang terbaik.
Sup tauhu ni amat sedap dimakan ketika panas-panas. Lagi-lagi ada daging cencang. Memang sedap.
SUP TAUHU DENGAN DAGING CENCANG
BAHAN-BAHAN
Minyak masak untuk menumis
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu besar daging cencang
2 cawan air
1 sudu besar sos tiram
1 biji telur ayam
2 keping tahu | belah 2
Daun sup secukupnya
Daun bawang secukupnya
Bawang goreng secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan daging cencang. Tumis lagi.
3. Masukkan air dan biarkan mendidih.
4. Masukkan sos tiram. Pecahkan telur ayam. Kacau rata.
5. Masukkan tauhu dan biarkan seketika.
6. Matikan api. Tabur daun sup, daun bawang dan bawang goreng.