Pucuk ubi pun boleh buat masak rendang tau. Hidangan ini berasal dari Negeri Sembilan. Dimasak hingga betul-betul kering.

Kali ini, Puan Siti Mariyatul Chiptiyah sudi berkongsi resipi rendang pucuk ubi yang diperoleh daripada ibu mertuanya, anak kelahiran Rembau, Negeri Sembilan.

Menurutnya dia turut menghalalkan resipi ini dan menyeru semua agar mencuba resipi ini. Jom kita buat.

BAHAN-BAHAN:

1 besen besar pucuk ubi (dihiris halus)

10 helai daun kunyit (dihiris halus)

6 batang serai (diketuk) – Boleh beli online di sini


Ikan bilis halus (lagi banyak lagi sedap) – Boleh beli online di sini


Garam – Boleh beli online di sini


Secukup rasa 


Santan (daripada 4 biji kelapa)

BAHAN KISAR:

Segenggam cili api – Boleh beli online di sini

6 biji bawang besar

6 ketul besar kunyit hidup – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Tumiskan bahan kisar di dalam kuali.

IKLAN

Masukkan serai yang diketuk.

Setelah wangi, masukkan santan.

Apabila santan telah menggelegak, masukkan ikan bilis, pucuk ubi dan daun kunyit yang telah dihiris halus tadi.

Kemudian, masukkan serbuk perasa dan garam.

Kacau sehingga betul-betul kering. Memakan masa sehingga 2 jam lebih untuk kering.

Selamat mencuba.

Kredit: Puan Siti Mariyatul Chiptiyah

IKLAN

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Agar-agar Pandan Kelapa Penuh Isi, Sedap Makan Sejuk-Sejuk

Buat Asam Laksa Sedap, Guna Sardin Tin Makin Mudah Nak Buat

Peminat Kuih Tepung Bungkus Gedik, Boleh Cuba Tanpa Daun Pisang

IKLAN

Mahukan Air Katira Versi Ekspres dan Sedap, Begini Cara Buatnya

Buat Tose Air Tangan Sendiri, Garing Di Luar Lembut Di Dalam

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official