
Stok kunyit resipi mudah untuk menggoreng segala jenis masakan seperti ayam, udang, ikan, sotong dan macam-macam lagi. Untuk kamu yang suka memasak, penyediaan stok seperti ini akan memudahkan sekaligus menjimatkan masa di dapur. Cubalah!
HOMEMADE PES KUNYIT
BAHAN-BAHAN:
2 labu bawang putih
300gm kunyit hidup
1 bungkus garam halus
3inci halia
Serbuk kunyit | agak2 nak bagi tak nak berair
Air | agak2
CARA PENYEDIAAN:
- Masukkan semua bahan dan gaul rata.
- Masukkan ke dalam bekas. Boleh diabiarkan diluar suhu bilik atau dimasukkan ke dalam peti sejuk dan bukan dalam peti sejuk beku.
Kredit resipi: Syiqah Jaafar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Daging Masak Cili. Lauk Ringkas Je Tapi Sedap Makan Dengan Nasi Putih

Sedapnya menu Daging Masak Cili ni. BAgi anda yang suka resipi-resipi ringkas untuk dicuba setiap hari, resipi perkongsian saudari Siti Mariam Zainon ini harus ada dalam senarai anda. Bahan-bahan yang digunakan sangat ringkas dan mudah didapati malah cara memasaknya juga sangat senang. Bak kata empunya resipi, rasa daging ni seakan Daging Goreng Kunyit yang dibeli di trak makanan namun versi yang lebih sedap. Wow! Berbaloi sangatlah untuk dicuba. Paling penting, rasanya yang mantap dan membuka selera.
RESEPI DAGING MASAK CILI YANG MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Daging – hiris nipis
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Cili padi
Bawang putih – beli online disini
Bawang merah – beli online disini
1 inci halia – hiris
Sos cili – beli online disini
Kicap pekat – beli online disini
Sos tiram – beli online disini
Kacang Panjang secukupnya – hiris
Hirisan bawang besar secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Gaul daging bersama serbuk kunyit dan garam. Gaul sebati.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng daging hingga 80% masak. Angkat dan ketepikan.
3. Seterusnya kisar cili padi, bawang putih dan bawang merah. Jumlahnya bergantung pada jumlah daging yang anda guna.
4. Tumis bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan halia. Masak lagi hingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan sos cili, kicap pekat dan juga sos tiram dengan secukupnya.
6. Masukkan daging yang telah digoreng tadi. Gaul sebati.
7. Masukkan juga hirisan kacang panjang.
8. Tambahkan hirisan bawang dan rasa. Jika kurang masin,boleh tambah garam ikut cita rasa.
9. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Siti Mariam Zainon
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
7 Resipi Kreatif Sayur Boleh Pikat Selera Anak. Mudah, Sedap & Cepat Dimasak
5 Jenama Air Fryer Terbaik Boleh Beli Dengan Harga Bawah RM200
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
10 Resipi Kek Homemade Masak Guna Air Fryer

Bagi anda yang suka makan kek, seleksi kek homemade boleh masak guna Air Fryer ini antara yang patut dicuba. Sangat mudah, sedap dan dijamin menjadi. Sesuai dicuba pada bila-bila masa. Tidak perlu lagi ketuhar atau periuk kukus. Hanya menggunakan AF anda juga boleh membuat kek kegemaran dengan lebih senang. Berbaloi kan? Bukan setakat masak lauk, macam-macam boleh dihasilkan dengan gajet ini. Jom lihat resipi-resipi mudah yang anda boleh cuba.
1. KEK PANDAN SANTAN GEBU
BAHAN A:
4 biji telur
1 sudu makan ovalette – beli online disini
1 cawan gula – boleh kurangkan
4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
(semua bahan dikisar @ diblender hingga gebu)
BAHAN B:
2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini
1 sudu makan soda bikarbonat – ayak – beli online disini
1 cawan santan kotak kara (200ml) – beli online disini
1 cawan air kisaran pandan ( kisar 3-5 helai daun pandan)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan senduk hingga sebati. 2. 2. Tuang ke dalam loyang bersesuaian dan bakar dalam AF dengan suhu 160c selama 45 minit atau sehingga masak.
3. Kek Pandan Santan moist sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hamizah Zakaria
2. KEK OREN
BAHAN A (BLEND HINGGA KEMBANG):
1/2 biji oren (kupas kulit)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
2 biji telur
BAHAN B (AYAK):
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
CARA MEMASAK:
1.Campurkan bahan A dan bahan B hingga sebati.
2. Tuang dalam bekas atau loyang bersesuaian yang telah disapu minyak @marjerin.
3. Bakar dalam air fryer pada suhu 150C selama 30 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Norfifi Fatihah
3. KEK MILO COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan milo – beli online disini
2 cawan serbuk coklat – beli online disini
2 sudu besar minyak jagung @ minyak masak lain pun boleh
3 sudu besar tepung naik sendiri – beli online disini
3 biji telur gred B
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini
Sedikit almond slice atau chocolate rice
Sirap coklat
CARA MEMASAK:
1.Adun semua bahan-bahan diatas (kecuali sirap coklat) menggunakan mixer hingga sebati dan gebu. Empunya resipi guna hand mixer sahaja.
2. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
3. Tabur almond slice di atas adunan kek.
4. Kek akan dibakar menggunakan 2 suhu menggunakan air fryer mengikut kesesuaian AF masing.
5. Bakar kek pada suhu 120c selama 30 minit. Kemudian ubah kepada 160c dan bakar lagi selama 20 minit.
6. Bila kek telah sejuk, boleh siramkan dengan sirap coklat mengikut selera masing-masing.
Kredit resipi & foto: Noor Hafizah binti Taib
4. KEK COKLAT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1 cawan susu pekat – beli online disini
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair – beli online disini
1 cawan koko – beli online disini
1 1/2 cawan tepung gandum – ayak
1 sudu teh baking powder – ayak
1 sudu teh soda bikarbonat – ayak
CARA MEMASAK:
1.Pukul @ kisar telur, susu pekat manis, minyak masak dan susu cair selama 2-3 minit.
2. Kemudian masukkan serbuk koko. Ksiar lagi hingga sebati.
3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Kacau sebati.
4. Ambil loyang yang muat dengan AF. Lapik dengan baking paper dan tuang adunan kek tadi.
5. Bakar pada suhu 160c selama 35 – 40 minit atau hingga kek masak.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nutsdieyaa Ernie
Dapatkan MUZY MICROFIBER TOWEL SET 2.0 dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
5. BROWNIES CAKE 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk Milo/coklat malt – beli online disini
2 sudu makan susu pekat manis
2 biji telur
BAHAN HIASAN:
Coklat cip – beli online disini
Marshmallow – beli online disini
Kacang badam jika ada
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata kesemua bahan-bahan diatas dan adun hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dan bakar menggunakan AF pada suhu 180c selama 15 minit.
3. Bila kek sudah masak, angkat, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
Kredit resipi & foto: Diba Diana Norjan
6. BURN CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
1/2 cawan gula
3 biji telur
125gm whiping cream
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar jus lemon
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar @ blender, kisar hingga sebati dan lembut.
2. Sediakan loyang, alas dengan baking paper dan tuang adunan yang dikisar tadi.
3. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit.
4. Setelah siap, biarkan kek selama 15 minit di dalam air fryer.
5. Burnt Cheesecake siap disediakan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Suzana Sha’em
7. KEK GEBU VERSI AIR FRYER
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur – asingkan putih & kuning
5 sudu besar gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar ovalette – beli online disini
1 sudu kecil esen vanilla
2 cubit soda bikarbonat
2 cubit baking powder – beli online disini
2 sudu besar susu pekat – beli online disini
3 sudu besar susu cair – beli online disini
2 sudu besar minyak
1 sudu besar cuka – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Pukul putih telur guna mixer sampai kembang dan licin. Masukkan gula. Pukul lagi sampai gula hancur.
2. Masukkan ovallette diikuti dengan cuka. Adun sampai bertanduk.
3. Masukkan esen vanilla. Adun lagi.
4. Masukkan kuning telur. Kacau guna senduk.
5. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau guna kaedah balik kaup.
6. Campurkan minyak, susu pekat, susu cair dalam cawan. Kacau sehingga rata. Masukkan dalam adunan.
7. Kacau guna kaedah balik kaup lagi sampai semua sebati.
8. Lapik baking paper dalam loyang sebelum tuang adunan kek. Jika tiada baking paper, sapu minyak sekeliling loyang.
9. Guna pewarna kalau nak buat corak diatas kek.
10. Panaskan AF pada suhu 180c selama 5 minit sebelum masukkan adunan kek.
11. Bakar dalam Af pada suhu 180c selama 19 minit.
12. Kek siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Cik Nurul
8. SANTAN PANDAN BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
3 biji telur gred B
5 sudu makan gula halus
2 sudu makan tepung gandum – boleh ganti guna tepung kek
125ml santan kotak – beli online disini
1/2 sudu teh esen pandan – beli online disini
9 titik pewarna epal hijau – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar hingga sebati dan halus.
2. Ambil acuan 6 inci yang muat dengan AF. Alas dengan parchment paper/baking paper.
3. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 180C.
4. Bakar kek selama 25 – 30 minit pada suhu 180C.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zulaiha Abdul Rahman
9. KEK PISANG AIR FRYER
BAHAN A (DICAMPUR & DIAYAK):
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
BAHAN B (KISAR SEBATI):
6-8 biji p – potong kecil
1 cawan minyak jagung – beli online disini
1 cawan gula (kurangkan jika suka kurang manis)
3 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan A. Ayak bersama.
2. Satukan bahan-bahan B. Kisar hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam bekas besar.
4. Tuangkan bahan B yang dikisar. Kaup balikkan hingga sebati.
5. Ambil loyang yang muat Af dan sapu mentega disekeliling loyang.
6. Masukkan adunan kek.
7. Panaskan AF pada suhu 160c selama 5 minit.
8. Masukkan loyang ke dalam AF dan bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
Kredit resipi & foto: Jamaliah Razali
10. KEK OREO 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
2 paket oreo – beli online disini
200ml susu coklat
CARA MEMASAK:
1.Kisar susu bersama oreo. Bsikut tidak perlu dibuang krimnya.
2. Setelah halus, tuang bahan kisaran ke dalam loyang bersesuaian atau cawan kertas dan bakar dalam AF.
3. Jika suka, boleh letak cip coklat pada adunan kek.
4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Masa mungkin berbeza mengkut AF masing-masing.
Kredit resipi & foto: Nadia Iman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
20 Resipi Lauk Pauk & Manisan Mudah Yang Boleh Dihasilkan Guna Periuk Kukusan.

Bagi anda yang gemarkan sajian makanan yang sihat serta kurang minyak , makanan kukus semestinya antarasajian yang menjadi pilihan. Malah, masakan yang dikukus juga mempunyai rasa serta khasiat yang tinggi. Biasanya periuk kukusan ni banyak digunakan untuk memasak ikan stim sahaja tetapi ada banyak lagi sebenarnya hidangan yang boleh disajikan. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
1.CILANTRO LIME CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
- 500gm ayam | potong kecil
- 4 sudu makan minyak zaitun
- 1 sudu makan empingan cili
- 2 biji limau nipis | ambil jus sahaja
- 1 biji tomato | hiris
- 1/2 biji cili benggala hijau | potong dadu
- 1/2 cawan daun ketumbar/cilantro | cincang halus
- 4 ulas bawang putih | titik
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1.Untuk bahan perapan, masukkan ayam, daun ketumbar, bawang putih, cili benggala, bawnag putih, hirsan tomato. Gaul rata.
2. Tambah pula dengan minyak zaitun, jus limau nipis empingan cili, serbuk lada hitam. Gaul rata dan ketepikan.
3. Panaskan kukusan sehingga keluar wap.
4. Ambil aluminium foil dan masukkan ayam yang diperap tadi. Bungkus dengan kemas.
5. Taburkan di atasnya dengan sedikit empingan cili .
6. Kukus lebih kurang 25-30 minit. Angkat dan hidangkan.
2.IKAN KERAPU KUKUS SOS TEOH CHEW
BAHAN-BAHAN
- 1kg ekor ikan kerapu | bersihkan
- Air secukupnya
BAHAN SOS TEOH CHEW:
- 100gm sayuran masin | hiris
- 1 biji tomato | belah enam
- 30gm cendawan hitam | cincang
- 2 biji cili padi | hiris
- 5gm halia | hiris
- 1 biji jeruk plum
- 500gm sup ayam
- 60gm serbuk ayam
- 20gm garam
- 10gm gula
- 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan untuk sos Teoh Chew dan rebus. Ketepikan.
2.Potong ikan menjadi fillet yang dibelah dua dan letakkan di atas pinggan tahan panas.
3.Panaskan pengukus dan kukus ikan selama 15 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya.
4.Tuang sos Teoh Chew ke atas ikan yang telah dikukus tadi.
5.Sedia dinikmati.
3. SUP ‘LOTUS ROOT’ BERSAMA AYAM DAN KURMA MERAH
BAHAN-BAHAN:
- ½ ekor ayam | potong kecil dan bersihkan
- 600gm lotus root
- 20 biji kurma merah
- 10 keping tiram kering
- 1.5 liter air masak
CARA MEMASAK:
1.Potong lotus root secara membulat dan nipis, kira-kira 1cm.
2.Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam air masak dan stim selama 4 jam./
3.Selepas 4 jam, tambahkan garam dan stim semula kira-kira 30 minit.
4.Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Jika ingin lebih pedas, boleh tambah sedikit cili giling ketika menumis.

4. STEAMED TOFU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul tofu lembut
- 1 batang daun bawang | dihiris halus
- 2 ulas bawang putih | dicincang
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan kicap manis
CARA MEMASAK:
1.Panaskan periuk kukusan dan kukus tauhu selama 5 minit. Keluarkan dan buang air yang bertakung dalam pinggan tofu tadi.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan. Padamkan api dan tambahkan kicap masin dan kicap manis. Gaul rata hingga sebati.
3.Tuangkan sos ke atas tofu yang dikukus tadi. Hiaskan dengan daun bawang.
4.Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi: http://dailycookingquest.com
5. CHAI KUE
BAHAN KULIT:
- 300gm tepung beras
- 100gm tepung ubi
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 3 sudu teh minyak masak
- 600ml air panas
BAHAN INTI:
- 150gm isi ayam | dihiris halus
- 1 batang lobak merah | dihiris halus
- 2 biji cili merah | dihiris halus
- Sedikit lada sulah
- 10 helai daun sawi
BAHAN SOS KICAP CAIR:
- 50ml kicap cair
- 10gm gula
- 1 sudu makan sos tiram
- 20gm kicap pekat
- 30ml air panas
CARA MEMASAK:
1.Untuk menyediakan kulitnya, campurkan tepung beras, tepung ubi, garam dan gula. Gaulkan sehingga ia menjadi sebati.
2.Sementara itu, panaskan periuk dan tuang sedikit aduan. Ratakan dan kukus selama dua minit. Ulang sehingga adunan habis. Ketepikan.
3.Untuk menyediakan inti pula, campurkan isi ayam yang telah diracik halus dan dikukus bersama lobak merah yang telah dihiris, cili merah dan lada sulah. Masukkan ke dalam kulit dan gulung. Kukus lagi selama lima minit.
4.Untuk menyediakan sos kicap cair pula, campurkan kicap cair bersama gula, sos tiram, kicap pekat dan bolehlah dihidangkan.
6. SIAKAP STIM NYONYA
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan siakap | dibersihkan
- 2 biji terung | dipotong
- 5 biji bendi | dipotong
- 3 tangkai kacang panjang | dipotong
- 1 biji tomato | dipotong
- 2 biji cili merah | dihiris
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk
- 1 kuntum bunga kantan | dihiris
- 1 batang serai | diketuk
- 1 sudu makan jus limau nipis
- 1 sudu makan air asam jawa
- Gula dan garam secukupnya
- Sedikit minyak masak
CARA MEMASAK:
1.Kukus ikan sehingga masak. Ketepikan.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih, cili merah, serai, bunga kantan, jus limau nipis, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan seketika.
3.Dalam kuali lain goreng bendi, kacang panjang, terung, tomato, cili dan bawang dengan sedikit minyak. Masuk ke dalam kuali berisi tumisan cili merah tadi. Gaul rata.
4.Akhir sekali tuang sos nyonya tadi ke atas ikan yang telah dikukus.
5.Sedia untuk dinikmati.
Info Chef : Selain siakap, boleh juga menggunakan ikan kerapu.
7. TENGGIRI KUKUS HALIA
BAHAN-BAHAN:
- 400gm isi ikan tenggiri
- 1 1/2 inci halia | potong tipis
- 1 biji tomato | potong baji
- 3 ulas bawang putih | dihiris nipis
- 1/2 batang lobak merah | dihiris nipis
- 3 ulas bawang merah | dihiris nipis
- 1 sudu teh serbuk lada hitam serbuk
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Lumurkan ikan serbuk lada hitam dan garam. Perap seketika.
2. Letakkan ikan di dalam bekas tahan panas dan tabur halia, tomato, bawang putih, lobak merah dan bawang merah.
3. Masukkan ikan ke dalam periuk kukusan dan masak selama 10-12 minit atau sehingga masak.
4. Sedia untuk dihidangkan.
8. BAWAL EMAS KUKUS KURMA
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan bawal emas | dipotong dua
- 1 cm halia | dihiris
- 3 ulas bawang putih | dihiris
- 2 ulas bawang merah | dihiris
- 1 biji tomato | dipotong baji
- Sedikit lobak merah | dihiris
- 3 biji buah kurma | dibuang biji dan dihiris
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, halia, bawang merah, bawang putih dan kurma. Didihkan.
2. Masukkan ikan dan lobak merah. Tutup periuk seketika. Biar hingga ikan masak.
3. Tambahkan tomato dan perasakan dengan garam dengan secukupnya.
9. SIAKAP STIM HALIA
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan siakap
- 2.5cm halia
- 3 ulas bawang putih | ditumbuk
- 3 batang serai | ditumbuk
- 5 ulas bawang merah | ditumbuk
- ½ sudu makan serbuk lada hitam | ditumbuk
- 5 sudu makan sos tiram
- 2 biji limau nipis diperah air
- 2 biji cili merah | dihiris
- 1 biji buah tomato | dipotong dadu
- 1 tangkai daun sup
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bahan yang dikisar tadi digaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam, dan sos tiram. Perap kira-kira 15 minit.
2 Cili merah, tomato dan daun sup ditabur di atas ikan. Gunakan tomato untuk sedikit rasa masam supaya seimbang dengan rasa sos tiram.
3 Stim / kukus ikan siakap 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, perah air perahan limau nipis.
10. SOLOK LADA
BAHAN-BAHAN:
- 5 ekor ikan kembung | dikukus dan ambil isinya
- 400gm kelapa parut
- 6 ulas bawang merah | dikisar
- 2 cm halia | dikisar
- 1/2 sudu makan ladan hitam | dikisar
- 100ml santan pekat
- 1 biji telur
- 10 biji cili | dihiris tengahnya dan dibuang bijinya
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Gaul isi ikan bersama dengan kelapa parut, santan, lada hitam, halia, bawang merah dan telur.
2.Kemudian perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya. Gaul rata.
3.Sumbatkan bahan ini ke dalam cili yang telah dihiris tengahnya dan dibuang bijinya.
4.Susun di dalam periuk dan kukus hingga masak. Hidangkan.
11. SZECHUAN MAPO TOFU POT
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket tauhu Jepun
- 100gm isi ayam cincang
- 10gm Hong Kong Starch
- 10gm cili benggala hijau
- 10gm cili benggala kuning
- 10gm cili benggala merah
- 50gm pes cili
- 30gm cuka
- 50gm gula
- 10gm serbuk ikan
- 20gm kanji kentang Hong Kong
- 10gm pes cili
- 10gm sos tiram
- 5gm kicap
CARA MEMASAK:
1.Potong dadu tauhu tauhu Jepun dan perasakan dengan kicap cair.
2.Kemudian kukus lebih kurang lima minit. Masukkan dalam mangkuk dan ketepikan.
3. Dalam kuali lain. Panaskan minyak kemudian tumiskan pes cili, kacau hingga pecah minyak.
4.Masukkan daging cincang dan semua jenis cili benggala cincang hingga wangi.
5.Seterusnya masukkan cuka, sos tiram, gula, garam dan perasa ikan secukup rasa.
6.Akhir sekali masukkan tepung kanji kentang untuk memekatkan kuah.
7.Tutup api, kemudian tuangkan di dalam mangkuk yang berisi tauhu Jepun yang telah dikukus tadi.
8.Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan panas-panas.
INFO CHEF: Jika suka boleh tambahkan hirisan cendawan hitam dan cendawan Bai Ling.

12. CHINESE STEAMED CHICKEN
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 ekor ayam
- 1 sudu makan halia hiris
- 1 sudu makan daun bawang | dihiris
BAHAN PERAP:
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu teh sos cuka
- 1/3 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh garam
BAHAN SOS:
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap cair
- 4 sudu makan air
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu makan daun bawang | dihiris
- 1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan ayam dan lumur dengan bahan perapan hingga rata.
2.Kemudian masukkan hirisan halia dan daun bawang. Perap selama 30 minit.
3.Panaskan periuk kukusan dan masukkan ayam. Kukus selama 20-30 minit sehingga ayam empuk.
4.Angkat ayam dan potong menjadi kepingan yang lebih kecil. Ketepikan seketika.
5.Untuk sos, panaskan periuk dan masukkan minyak bijan. Tumis bawang putih dan daun bawang hingga wangi.
6.Tambahkan sos tiram, kicap cair dan air. Kacau rata dan biarkan mendidih.
7.Padamkan api dan biarkan sos sejuk seketika. Sedia untuk dihidangkan dengan ayam kukus tadi.
Kredit resipi: chinasichuanfood.com

13. UDANG KUKUS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
- 8 ekor udang bersaiz besar
- Sedikit garam
- 5cm halia |hiris bulat
- Daun ketumbar | hiasan
BAHAN INTI:
- 3 sudu makan bawang putih cincang
- 1 sudu makan jus limau kasturi
- 1 /s sudu teh kicap cair
- 1 sudu teh minyak bijan
- Serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan udang dan potong bahagian tengah badannya.
2.Susun hirisan halia di dalam bekas tahan panas dan susun pula udang. Tabur sedikit garam.
3.Dalam bekas berlainan, satukan kesemua bahan inti dan sumbatkan ke dalam badan udang tadi.
4.Kukus udang hingga masak dan hiaskan denagn daun ketumbar.
5.Sedia untuk dinikmati.
Foto: noobcook.com
14. CHOCOLATE MOIST CAKE
BAHAN A:
- 1 1/2 cawan tepung superfine
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
BAHAN B:
- 1 cawan susu cair
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan minyak jagung
BAHAN C:
- 4 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan rata semua bahan A dalam satu bekas.
2. Masakkan semua bahan B dengan api sederhana hingga sebati.
3. Pukul bahan C sehingga kembang dan bebuih.
4. Masukkan bahan B ke dalam bahan C dan kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan bahan A ke dalam sebatian B dan C.
6. Letakkan dalam loyang dan kukus selama 45 ke 50 minit.
CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN:
- 350gm coklat masakan
- 200ml susu cair
- 100ml susu pekat manis
- 1 sudu makan butter
CARA MEMASAK:
1.Panaskan periuk secara double boil dan masukkan semua bahan dan kacau sebati.
2.Sejukkan sebelum di tuangkan atas kek.
Info Chef: Untuk rasa kek yang lebih enak, pastikan anda meletakkan chocolate ganache dalam kuantiti yang banyak.
15. RED VELVET CUPCAKE
BAHAN A:
- 200ml minyak jagung
- 100ml susu segar
- 1 biji telur gred A
- 1 sudu teh cuka epal
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh red velvet emulco
BAHAN B:
- 125gm gula kastor
- 165gm tepung superfine
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh serbuk koko
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan A dalam satu bekas dan gaul sebati menggunakan wrisk dan ketepikan
2. Campurkan pula semua bahan B di dalam bekas yang lain, kemudian masukkan ke dalam sebatian A tadi.
3. Isikan sebatian ke dalam paper cup sebanyak 2/3 bekas
4. Kukuskan kek tadi selama 15 minit.
BAHAN CREAM CHEESE:
- 250gm cream cheese
- 5 sudu besar susu pekat manis
- 5 sudu besar gula aising
CARA MEMASAK
1.Putar semua bahan menggunakan mixer dengan kelajuan sederhana, setelah sebati paipkan atas cupcake tadi.
Info Chef: Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda.
16. APAM POLKADOT
BAHAN-BAHAN:
- 150ml susu penuh krim
- 250gm tepung gandum
- 1 cawan gula kastor
- 3 biji telur gred A (sejuk)
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh ovelatte
CARA MEMASAK:
1.Masukkan telur, gula dan ovelatte ke dalam mixer dan putar dengan kelajuan maksima sampai sebatian menjadi kembang dan berwarna putih.
2.Masukkan susu dan baking powder mix lagi sampai sebati kemudian masukkan tepung mix dengan kelajuan sederhana.
3.Bahagikan kepada 4 bahagian dan letakkan warna yang berlainan.
4.Paipkan ke dalam acuan dan buatkan dot-dot.
5.Kukuskan selama 15 minit.
Info Chef: Jika adunan terlembik, boleh tambah sedikit tepung. Hati-hati jangan sampai apam menjadi keras.
17. HORMHOK
BAHAN-BAHAN:
- 200gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu makan pes kari merah
- 150gm santan
- 2 sudu teh sos ikan
- 1 sudu teh gula
- 1 biji telur
- 3 helai daun limau purut | dihiris nipis
- 50gm kubis bulat | hiris halus
- 15 helai daun selasih Thai
- 1 biji cili merah
- Daun pisang untuk membuat mangkuk
CARA MEMASAK:
1.Masukkan isi ikan tenggiri, telur, pes kari merah, sos ikan, gula dan santan ke dalam bekas. Kacau rata.
2.Seterusnya masukkan hirisan kubis, daun selasih dan sedikit daun limau purut di dasar mangkuk daun pisang.
3.Masukkan isi ikan yang telah digaul sebati sehingga memnuhi 3/4 mangkuk.
4.Kukus selama 10-15 minit.
5.Sebelum dihidangkan, letak sedikit baki santan dipermukaan Hormhok dan hiaskan dengan daun limau purut dan cili merah diatasnya.
18. PUTU MAYAM BIHUN
BAHAN-BAHAN:
- 3 keping bihun yang halus
- 100gm kelapa parut
- Gula perang secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Rendam bihun seketika letakkan di dalam periuk kukusan yang telah dialas dengan kain jarang.
2.Setelah naik wap, kukus bihun sehingga lembut.
3.Keluarkan dan susun di dalam pinggan hidangan
4.Nikmatinya bersama kelapa parut dan gula perang.
Kata Chef: Jika mahukan putu mayam yang berwarna warni, tambahkan pewarna semasa proses merendam bihun dan kukus seperti biasa.
19.KEK GULUNG PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 200gm tepung gandum
- 170gm gula halus
- 60ml santan kotak
- 6 biji telur
- 1 sudu makan ovallete
- 1 sudu teh esen vanila
- Sedikit garam
- 150 ml minyak jagung
Inti:
- Jem Blueberi, strawberi atau buttercream secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Sediakan periuk kukusan. Lengserkan loyang bersaiz 8″ x 8″ dengan sedikit marjerin dan alaskan dengan kertas minyak. Ketepikan.
2.Pukul telur, ovallete dan gula dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan gebu. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan sederhana.
3.Masukkan minyak jagung dan santan sedikit demi sedikit. Kaub balikkan adunan dengan menggunakan spatula sehingga betul-betul sebati.
4.Bahagikan adunan kepada enam bahagian dan warnakan dengan warna ungu, biru, hijau, kuning, oren dan merah.
5.Tuangkan adunan ungu ke dalam loyang dan ratakan. Kukus selama 10 minit.
6.Kemudian tuang pula adunan biru ke atas adunan ungu tadi dan ratakan. Kukus semula selama 10 minit.
7.Ulang langkah yang sama untuk adunan selebihnya. Untuk warna yang terakhir, kukus kek selama 15 minit.
8.Setelah masak, keluarkan kek dan terbalikkan. Potong nipis kek semasa masih panas dan paipkan sedikit inti di tengahnya.
9.Gulungkan kek dengan kemas dan sedia untuk dinikmati.
Kata chef: Pastikan kek dipotong nipis. Jika tebal, kek akan patah semasa proses menggulung.
20.PAK CHOI SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN:
- 4 pokok sayur pak choi
- 5 sudu makan sos tiram
- 3 ulas bawang putih | dihiris
- 1cm halia | dicincang
- Serbuk perasa dan gula secukupnya
- Sedikit tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
- Air secukupnya | untuk mencelur
- Minyak masak secukupnyaCARA MEMASAK:
1.Didihkan air dan celur sayur pak choi seketika. Toskan air dan susun di atas pinggan.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta halia hingga kekuninggan.
3.Masukkan sos tiram dan sedikit air. Tambah sedikit gula dan serbuk perasa dengan secukupnya.
4.Tambahkan bancuhan tepung jagung dan biarkan memekat seketika.
5.Siram sos diatas sayur. Sedia untuk dinikmati.
Info Chef: Tabur bawang goreng diatas sayur untuk rasa yang lebih enak serta manis.
Dekat rumah belum ada PERIUK KUKUSAN @ FOOD STEAMER? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Nak lebih banyak resipi best guna PERIUK KUKUSAN? Boleh cuba resipi di bawah ni:
Cara Buat Puding Karamel Tanpa Guna Telur & Tak Perlu Kukus.
Cara Asas Masak Pulut Kuning Lembut, Sedap & Berkilat Untuk Sukatan 1Kg Beras Pulut.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official