Sarapan dengan cucur yang dimakan panas-panas memang layan. Cicah pula dengan sos gerenti habis sepinggan. Jom kita buat cucur ketam crispy. Rangup kat luar tapi lembut di dalam.
Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
2 ketul dada ayam @ daging
2 ketul kentang@carrot
2 biji telur
1 labu bawang besar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh hilal @ kiup ayam
1 sudu teh serbuk soda *
3 sudu teh tepung gandum *
2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Kadangkala buntu juga untuk memikirkan menu pagi yang tidak menjemukan dan anak-anak pun suka makan. Selain menu berat boleh buat menu sihat dan mengenyangkan ini. Sangat mudah dan bahan-bahannya senang untuk didapati. Kombinasi ubi kentang dan keju mozarella sungguh menyelerakan.
BEBOLA KENTANG CHEESE
3biji kentang
2biji telur(sebiji pun boleh)
1tangkai daun bawang
1biji cili merah(dicincang halus)
1cawan tepung gandum
2cawan serbuk roti
1sudu kecil lada hitam/lada sulah
1sudu besar butter
150g keju mozzarella
minyak secukupnya
Cara-caranya:
1.Rebus ubi dan letakkan sedikit garam.
2.Setelah ubi lembut,bolehlah dilenyekkan.
3.Masukkan tepung gandum setelah ubi lumat.
4.Masukkan telur, daun bawang dan butter.
5.Gaul hingga sebati adunan tadi.
6.bentukkan bola dan leperkan untuk letakkan keju mozzarella.
7.Letakkan bebola tadi ke dalam serbuk roti.
8.Sedia untuk digoreng.
9.Setelah kekuningan boleh angat dan toskan minyak.
Sedapnya Bakwan Sayur rangup ni. Bila cicah dengan sos, lagi bertambah enak. Buat yang pening fikir nak masak apa untuk sarapan makan pagi dan minum petang, bolehlah cuba resipi Bakwan ni. Masak macam ni boleh pikat selera anak. Yang cerewet makan sayur pun suka Bakwan. Nak sediakan pun mudah & bahan-bahan pun ringkas sahaja. Saudari Khadijah Jaafar ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA BUAT BAKWAN SAYUR RANGUP
BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan tepung gandum – beli online disini
½ cawan tepung beras – beli online disini
1 cawan isi jagung
1½ cawan lobak merah – disagat halus
1 ½ cawan kubis – dihiris halus
1 batang daun bawang – dihiris halus
6 ekor udang – dipotong kecil – optional
2 ulas bawang putih – ditumbuk hancur
Air sejuk secukupnya
*nak letak tauge pun boleh
CARA MEMASAK:
1.Masukkan tepung gandum, tepung beras, isi jagung, lobak merah, kubis, daun bawang, udang (nak ganti dengan ikan bilis pun boleh) & bawang putih yang sudah ditumbuk hancur ke dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan bumbu iaitu serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, serbuk pati ayam/ikan bilis, gula dan garam.
3. Bila sudah masukkan semua bahan, tuangkan air sedikit demi sedikit, kacau adunan sehingga sebati, pastikan air tu sejuk. Adunannya tidak terlalu kental atau terlalu cair. Ini supaya bila digoreng, bakwan akan jadi nipis & rangup. Rasa tu, ikut pada selera, boleh ubahsuai garam & gula mengikut selera.
4.Jika cair boleh tambahkan sedikit lagi tepung gandum.
5. Panaskan minyak masak. Ambil adunan secukupnya dan goreng ke dalam kuali yang panas . Pastikan kuali betul-betul panas, supaya adunan tidak melekat pada kuali.
6. Sekali sekala siram kan adunan dalam kuali tadi dengan minyak panas. Goreng sehingga garing, ikutlah pada tahap kegaringan yang korang suka.
7. Angkat & toskan minyak. Hidangkan dengan sos pencicah.
Nak cuba masak ayam bistik homemade yang sedap, mudah dan berkuah pekat? Jom ikut resipi perkongsian Rozmaliza Omar ini – bahan ringkas, rasa mantap, sesuai untuk seisi keluarga!