Semakin lama semakin agak sukar untuk bertemu dengan kuih putu perak. Ini diakui sendiri oleh empunya resipi iaitu Riesha Liena.
“Putu perak ini antara kuih kegemaran saya. Tapi putu perak ni semakin susah nak jumpa di tempat saya. Kalau nak makan, masa balik sampung di Perak saja yang ada. Itu pun di pasar pagi saja. Teringin sangat punya pasal, dah bertahun-tahun tak makan, hari ini saya buat sendiri putu perak,” katanya.
Katanya, putu perak selalunya menggunakan kain kasa. Namun, tiada kain kasa, dia hanya menggunakan daun pisang.
PUTU PERAK
BAHAN-BAHAN
4 cawan tepung beras
1 cawan tepung pulut
1 cawan air suam
1 cwn gula halus ( gula diblander )
1sk garam (saya guna sudu kfc kecik tu jer)
Ads
BAHAN INTI PUTU
Kelapa parut (putih sahaja)
Garam secukupnya
– Satukan kelapa dan garam. Gaul sebati.
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas besar, satukan tepung beras, tepung pulut dan garam. Gaul semuanya supaya sebati.
2. Kemudian masukkan air secara sedikit demi sedikiti. Ramas-ramaskan sehingga berketul-ketul.
3. Pastikan tepung peroi dan bukan lembap. Kita akan tapiskan tepung itu.
4. Apabila tepung sudah nampak peroi, masukkan sikit dalam penapis. Tonyoh dengan jari supaya tepung boleh ditapis.
5. Siap ditapis, masukkan gula. Gaul rata. Kemudian tapis sekali lagi.
6. Masukkan adunan dalam acuan. Jangan ditekan. Masukkan sahaja. Mula-mula masukkan separuh dahulu. Kemudian letakkan inti kelapa. Kemudian masukkan adunan lagi sehingga penuh. Ratakan atasnya dan letak daun pisang. Terlangkupkan dalam kukusan.
Ads
7. Ulang langkah 6 sehingga habis adunan.
8. Kukuskan putu selama 10 minit.
Ads
TIP
– Kalau ketika masukkan adunan tepung itu kita tekan, putu akan jadi padat.
– Kesannya, putu susah untuk dikeluarkan daripada acuan.
– Air kukusan jangan terlalu banyak. Isi air kukusan sedikit sahaja supaya air tidak menitis atas putu.
– Pastikan air kukusan betul-betul mendidih, baru masukkan putu.
Apam Mekar adalah antara kuih tradisional yang menjadi kegemaran ramai. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa, Apam Mekar ini juga tidak sukar untuk disediakan. Jika nak cuba, resipi perkongsian dari Opah Mas Cotek ni antara yang mudah. Bolehlah cuba buat untuk minum petang atau sarapan. Pasti puas hati.
RESIPI APAM MEKAR YANG SEDAP & GEBU
BAHAN-BAHAN:
1 biji telur A
100gm gula pasir
125gm tepung gandum
100ml susu segar
1 sudu teh ovalette
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna yang disukai secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan ( kecuali pewarna) di dalam mangkuk adunan. 2. Pukul guna kelajuan tinggi anggaran 10 minit sehingga adunan menjadi kembang dan gebu. 3. Ambil sedikit adunan dan warnakan ikut warna kegemaran. Ketepikan. 4. Ambil acuan apam. Jika tiada, guna acuan lompang pun boleh. Susun cawan kertas di dalamnya.
5. Sudukan @ picit adunan asal (adunan yang tidak diwarnakan) hingga memenuhi 1/2 cawan kertas. 6. Kemudian sudukan @ picit pula adunan berwarna. Isi hingga penuh acuan.( lebih mudah jika guna piping bag)
7. Panaskan kukusan. Kukus Apam Mekar guna api besar selama 15 minit. 8. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
NOTA:
Lapik penutup kukusan menggunakan aluminium foil @ kain supaya air tidak menitis di atas apam.
Untuk 1 adunan ini, akan dapat 15 biji apam (mungkin berbeza ikut saiz acuan)
Sedapnya Kuih Kaswi / Kosui Gula Merahni. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian saudari NorDiana Mat Desa ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Resipi ni memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI KUIH KASWI / KOSUI GULA MERAH
BAHAN-BAHAN: 2 cawan tepung gandum – beli online disini 1/2 cawan tepung ubi – beli online disini 1 sudu air kapur (secubit kapur + sesudu air kapur yang siap dibancuh) – beli online disini 1 cawan gula merah – beli online disini 1 helai daun pandan 3/4 cawan gula pasir – beli online disini 5 cawan air Kelapa parut – ambil bahagian putih sahaja Sedikit garam garam
CARA MEMASAK: 1. Larutkan gula pasir dan gula merah dengan 2 cawan air. Masak atas api sekejap untuk hancurkan gula. Letak daun pandan untuk aroma. Bila gula telah larut, biarkan sejuk. 2. Dalam bekas berasingan, campurkan tepung gandum, tepung ubi dan air kapur bersama 3 cawan air. Sebatikan. 3. Kemudian masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau sebati dan tapis. 4. Guna adunan ke dalam loyang bersaiz 8×8. 5. Kukus adunan kuih selama 30 – 40 minit. 6. Bila Kuih Kaswi telah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
7. Gaul kelapa parut bersama sedikit garam. Kemudian kukus sekejap supaya kelapa tahan lama dan lambat basi.
8. Gaulkan potong Kuih Kaswi bersama kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.
TIP UNTUK POTONGAN KUIH KASWI YANG CANTIK
Tunggu kuih betul-betul sejuk sebelum dipotong.
Potong guna pisau plastik yang telah disapu dengan sedikit minyak.
Bila tiba waktu minum petang, pastinya kuih muih tradisi yang menjadi pilihan. Salah satu yang mudah adalah Kuih Lopes Sagu / Kuih Sagu ni. Bahan tak banyak dan cara nak masaknya pun sangat mudah. Sesuai dijadikan sajian pada bila-bila masa. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, Opah Mas Cotek ada kongsikan resipinya. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1. Satukan air, gula, pandan dan sirap ros. Masak sehingga mendidih.
2. Masukkan sagu dan kacau rata.
3. Apabila rebusan sagu sudah agak pekat, keluarkan pandan. Kemudian tuang sagu ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak. (beli PERIUK KUKUSAN disini)
4. Kukus selama 20 minit atau sehingga sagu menjadi jernih. Angkat sejukkan.
5. Potong sagu dan gaul dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...