Ada orang suka makan puding karamel. Tapi ada puding karamel yang dibuat jadi kurang enak disebabkan bau telur ayam yang hanyir. Pun begitu, ada juga yang tidak berpeluang makan puding karamel disebabkan elergik dengan produk yang ada telur ayam. Nah, RASA kongsikan resipi puding karamel yang dibuat tanpa telur ayam. Rasanya tetap sama.
PUDING KARAMEL TANPA TELUR AYAM
BAHAN KARAMEL
4 sudu besar gula
3 sudu besar air
Ads
CARA MEMBUAT KARAMEL
1. Hanguskan gula sampai perang.
2. Kemudian masukkan air.
3. Kacau sampai gula cair dan sebati.
Ads
BAHAN PUDING
1 peket serbuk agar-agar (10 g)
4 cawan air
1 tin susu cair
7 sudu besar gula
7 sudu besar susu pekat
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanila
Sedikit pewarna kuning (jika ada)
Ads
CARA MEMBUAT PUDING
1. Masak semua bahan atas api sederhana.
2. Puding kena sentiasa kacau takut berketul.
3. Setelah masak, tapis puding atas karamel tadi.
4. Sejukkan puding. Simpan dalam peti ais dua jam.
5. Kemudian terbalikkan. Hati-hati bimbang pecah.
Ekstra: Tahap kemanisan ikut selera masing-masing. Boleh kurang dan tambah gula ikut cita rasa anda.
Tidak semestinya tunggu ada majlis baru boleh buat fruit cocktail. Kalau dah teringin, belilah bahan-bahan seperti buah-buahan kegemaran dan sebagai. Letak pula ais batu di dalamnya. Memang nikmat rasanya. Lagi banyak campuran buah-buahan lagilah enak.
FRUIT COCKTAIL
Bahan-bahan:
Susu full cream
Susu cair
Plain yogurt
Ice cream vanilla
Susu pekat
Coktail campur
Nata de coco laici
Sago (nak letak pun boleh)
Laici tin/ longan
Epal merah
Tembikai
Buah naga purple
Anggur
Mangga
Gula
Garam
Esen vanilla
Bahan-bahan untuk kuah:
1.Masukkan susu full cream,susu pekat(agak-agak manis yang korang nak),susu cair,yogurt,ice cream vanilla ,air laici dalam tin,esen vanilla, air gula sikit last sekali garam secukup rasa.
2.Untuk bagi kuah berlemak lagi, kacau-kacau kesemuanya bagi sebati. Akhir sekali boleh masukkan sago kalau nak letak sago.
3.Boleh letak buah-buah yang kita dah potong tadi.
4.Siap! Boleh hidang bersama ais batu. Makan fruit coktail ni asing dengan ais lagi sedap. Kalau letak ais terus dalam fruit coktail tu, nanti kuah hilang manis.
Roti, kalau makan panas-panas, memang sedap. Ada pulak air kopi memang layan. Masalahnya susah nak dapat roti panas, kecuali buat sendiri. Kalau nak buat sendiri takda masalah sebab Puan Sharifah bermurah hati share lima resipi roti yang jadi pilihan ramai pelanggannya dengan anda semua.
Apa tunggu lagi cuti hujung minggu ni, kita buat roti sebagai hidangan minum petang keluarga atau sebagai bekal keluar berkelah bersama.
BAN OREO CRUMBLE
BAHAN A:
500gm tepung high protein
80gm gula
30gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
11gm yis
1 biji kuning telur
150gm air
100gm ais
60gm marjerin
Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
25gm mentega
100gm tepung gandum
20gm gula kasar
30gm Oreo
Campurkan kesemua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. Tabur di atas doh sebelum bakar.
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan dan bentukkan doh kepada 55gm setiap satu dan letakkan di dalam acuan kertas. Biar doh naik dua kali ganda.
Tabur campuran crumble oreo tadi di bahagian atas doh roti.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN CHICKEN FLOSS
BAHAN A:
500gm tepung high protein
80gm gula
30gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
11gm yis
1 biji kuning telur
150gm air
100gm ais
60gm marjerin
Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
Chicken floss (serunding ayam) secukupnya
Sos cili secukupnya
Mayones secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
Bahagikan doh kepada 60gram setiap satu. Bentukkan doh bujur memanjang dan letak di dalam acuan kertas. Biarkan doh naik sehingga dua kali ganda.
Bakar doh terlebih dahulu pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan paip sos cili dan mayones pada permukaan atas roti. Akhir sekali tabur ‘chicken floss’.
Sedia untuk dinikmati.
BAN TUNA
BAHAN A:
500gm tepung high protein
80gm gula
30gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
11gm yis
1 biji kuning telur
150gm air
100gm ais
60gm marjerin
Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
1 tin tuna
Cili merah dan daun bawang secukupnya | racik halus
Sedikit susu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Untuk membuat topping; hancurkan tuna dan masukkan cili merah dan daun bawang yang telah diracik. Gaul sebati. Ketepikan.
Untuk membuat doh; satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Timbang doh kepada 55gm setiap satu dan bulatkan doh. Bentukkan doh menjadi segi tiga.
Sapukan topping di bahagian atasnya. Biarkan doh naik dua kali ganda. Satukan susu cair pada bahagian atas topping tuna tadi.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN VANILLA CRUMBLE
BAHAN A:
500gm tepung high protein
80gm gula
30gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
11gm yis
1 biji kuning telur
150gm air
100gm ais
60gm marjerin
Secubit garam
BAHAN B (TOPPING):
50gm mentega
100gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
30gm gula pasir
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan dan bentukkan doh kepada 55gm setiap satu dan letakkan di dalam acuan kertas. Biar doh naik dua kali ganda.
Tabur campuran crumble vanilla tadi di bahagian atas doh roti.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
BAN PANDAN
BAHAN A:
500gm tepung high protein
80gm gula
30gm susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
11gm yis
1 biji kuning telur
150gm air
100gm ais
60gm marjerin
2 sudu makan pes pandan
Secubit garam
Sedikit susu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A ke dalam penguli dan uli selama 30 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan dan bentukkan doh kepada 60gram setiap satu dan bulatkan doh. Rehatkan doh yang dibulatkan sehingga kembang dua kali ganda.
Jika ada lebihan nasi impitdan tak tahu nak masak apa, boleh hasilkan Nasi Impit Goreng Tepung ni. Rasanya yang seakan nuget pasti memikat selera si kecil. Sesuai juga dicuba untuk anak-anak yang susah nak makan nasi.
CARA MASAK NASI IMPIT GORENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
Nasi impit mini | dipotong empat
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
BAHAN TEPUNG CELUPAN:
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung goreng ayam segera
1 sudu makan tepung jagung
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Gaul nasi impit bersama serbuk pati ikan bilis hingga rata.
2.Satukan kesemua bahan celupan dan bancuh hingga sebati.
3.Ambil nasi impit dan celupkan ke dalam bancuhan tepung tadi.
4.Panaskan minyak dan goreng nasi impit hingga kekuningan.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!