Spagetti seafood aglio olio memang sedap kalau betul cara walaupun masakannya nampak simple. Puan Nurha Muhammad bermurah hati berkongsi resipi yang beliau buat untuk jualan dan ambil order dari rakan-rakan pejabat. Kini tiadah rahsia lagi, wajib cuba!

 

RESIPI SPAGETTI SEAFOOD AGLIO ALIO

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 1 paket spagetti ( saya guna jenama san remo)
  • 1kg seafood (udang & sotong)
  • 1/2 cawan minyak zaitun
  • 1 labu bawang putih dicincang halus
  • 3 sudu besar oregano flakes
  • 3 sudu besar parsely flakes
  • 3 sudu besar chili flakes (kurangkan jika xsuka pedas)
  • 1 sudu teh blackpeper flakes
  • 1 sudu teh garam
  • 1 kiub pati ayam knorr
  • Tomato ceri

CARA MEMASAK:


1. Rebus air hingga mendidih. Masukkan 1/2 sudu besar garam halus & sedikit minyak masak. Bila air mendidih baru masukkan spaggeti . Masa memasak ikut arahan pada plastik spaggeti ye. Kalau san remo 12minit. Jangan tutup spaggeti ketika merebus utk elak banjir dapur anda.
2. Dalam kuali lain, masukkan minyak zaitun & tumis bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan sotong, udang & kiub ayam. Kacau hingga masak.
3. Masukkan parsley, oregano, cili flakes,garam dan blackpepper . Kacau rata kemudian masukkan spaggeti dan kacau hingga sebati. Siap
4. Hiaskan dengan daun parsley (jika ada) & tomato ceri.

IKLAN

 

Kongsi resipi: Nurha Muhammad