Piza mini burger ini menggunakan roti burger. Saiznya macam burger tapi rupanya macam piza. Menarik kan? Tapi rasanya memang enak. Boleh bubuh pelbagai inti/filling. Anak-anak pun tentu sangat suka.
Piza Mini Burger ini sesuai untuk dijadikan hidangan keluarga. Mudah nak dibahagi-bahagi. Seorang sebiji. Tak perlu nak berebut. Atau boleh juga dimasak ketika ada jamuan atau potluck. Tak payah potong-potong. Memudahkan.
Bila buat sendiri piza, kita bebas untuk buat apa intinya. Kalau suka keju, boleh letak bermacam-macam jenis keju di atasnya. Begitu juga boleh letak ayam, daging, seafood dan sebagainya.
Specialnya bila kita buat sendiri piza, kita bebas letak apa saja mengikut selera keluarga. Best kan?
Untuk membuat inti/topping, tumis bawang Holland hingga terbit bau wangi.
Kemudian masukkan sos spageti Bolognese. Gaul sekata. Akhir sekali masukkan pula sosej yang telah dipotong. Kacau hingga sebati. Angkat dan ketepikan. Gunakan sudu untuk membuat lubang di tengah-tengah roti.
Kemudian masukkan inti yang telah dimasak tadi ke dalam tengah roti (boleh rujuk gambar). Setelah itu tabur cheese dn hirisan cili beggala.
Ads
Setelah itu, bakar di dalam oven mengikuti suhu kesesuaian oven masing-masing.
Tengah berfikir apa nak dihidangkan untuk minum petang atau selepas makan malam? Ada yang suka kuih tradisional yang boleh dibeli. Buat anda yang suka buat sendiri, boleh cuba resipi tart keju ini. Gerenti sedap.
Di laman sosial, terdapat banyak menu ringkas dan mudah yang anda boleh cuba. Sebagai contoh, Roti Rangup Inti Berlauk perkongsian Mleisya Scarf Comel Sokmo ni. Daripada roti sandwic biasa, anda boleh ubah jadi hidangan luar biasa sedapnya! Jom cuba. Anda pasti suka.
ROTI RANGUP INTI BERLAUK
BAHAN-BAHAN:
Roti sandwic
Tepung goreng sebaguna
BAHAN INTI:
Telur – goreng hancur tanpa minyak
Ayam – rebus & cincang halus
Sosej – rebus & potong nipis
Daun ketumbar@ daun sup – hiris halus
Lobak merah – hiris nipis
Mayones secukupnya
Serbuk lada hitam @ serbuk lada putih secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil tepung goreng serbaguna dan bancuh dengan air hingga jadi bancuhan agak pekat. Adun hingga sebati. Tepung ini akan digunakan untuk mencelup roti.
2. Satukan telur hancur, isi ayam, sosej, daun ketumbar dan lobak merah dalam bekas.
3. Kemudian masukkan mayones serta serbuk lada hitam @ lada putih dengan secukupnya. Gaul rata.
4. Ambil roti dan potong dua. Kemudian letak inti berlauk tadi.
5. Lipat kemas dan salut dalam bancuhan tepung yang telah dibancuh awal tadi.
6. Kemudian golekkan roti dalam bekas berisi tepung gorengan serbaguna yang kering.
7. Panaskan minyak dan goreng roti hingga garing dan berwarna keemasan. Pastikan minyak betul-betul panas sebelum masukkan roti. Goreng guna api sederhana.
Sedapny Roti Kukus! Bila tengok ada makanan yang viral di media sosial, pasti kita teringin nak merasanya kan. Tapi kadang-kadang faktor lokasi yang jauh, boleh membantut hasrat tersebut. Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri saja roti kukus yang viral di Bangi. Menerusi perkongsian daripada Juliana Jue Cullen ini, dia mencari sendiri resipi roti kukus di Youtube. Manakala untuk fillingnya, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
RESIPI ROTI KUKUS VIRAL
BAHAN-BAHAN:
425gm tepung pau/tepung gandum
75gm tepung tang mien (optional) | boleh cari di kedai bakeri, kalau tak ada boleh guna sepenuhnya tepung pau/gandum ye
125gm gula halus
5gm yis
5gm baking powder
50gm shortening (lemak sayur)
+-225gm-240gm air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Adun bahan dengan menggunakan mixer. Masa lebih kurang 30 min low speed
2. Adunan akan dapat 4 bekas kod 4573, setiap timbangan doh 225gm-228gm.
3. Proofing lebih kurang 1 jam-1 jam 30 min bergantung kepada cuaca.
4. Kukus selama 25 minit ke 30 minit. Pastikan balut tutup pengukus dengan kain.
5. Roti yang siap dikukus, sejukkan dulu baru potong. Gunakan pisau yang bergigi halus. Boleh dapatkan di kedai bakeri, pelbagai size ada.
6. Lebihan roti yang belum diisi filling, boleh simpan dalam peti beku. Nak guna, kena kukus semula bagi dia lembut balik.
7. Filling boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing.
8. Nak jimat, bancuh guna tepung gandum dulu. Dah mahir sikit, baru cuba tepung pau.
Nikmati promosi Krismas 2025 dan Tahun Baru 2026 di Concorde Hotel Shah Alam dengan sajian istimewa di Melting Pot Café. Buffet meriah, hiburan menarik dan pengalaman perayaan yang memukau menanti anda.