Phad Thai atau kueyteow goreng versi Thailand ni sememangnya lain dari yang lain. Sedikit berbeza dengan kueyteow yang biasa kita makan di Malaysia. Nak tahu apa bezanya? Meh cuba resipi ni.

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm mi Thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah Thai
  • 100 gudang | dibuang kulit
  • 50gm tauge
  • 1 sudu teh serbuk cili Thai
  • 10gm daun kucai | potong 2cm
  • 1 sudu makan pes asam jawa
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 2 sudu makan minyak masak

BAHAN PELENGKAP:

IKLAN
  • 1 hiris limau nipis
  • Sedikit tauge dan daun kucai

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi.
  2.  Masukkanudang, kacau lagi hingga udang masak.
  3.  Diikuti mi Thai dan jus asam jawa, serbuk cili Thai dan sedikit air gaulkan 2-3 minit.
  4. Akhir sekali masukkan tauge, daun kucai, gula dan garam secukup rasa.
  5. Angkat dan hiaskan dengan bahan pelangkap sebelim dihidangkan.

 

IKLAN

INFO CHEF:  Mi Thai boleh digantikan dengan spageti atau kueyteow halus.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI