Ads

Petua Elak Sotong Kecut Lepas Masak, Rebus Dengan Bahan Ini Dulu

Waktu beli sotong di pasar elok pilih yang segar dan besar. Tapi lepas masak sotong jadi kecut dan makin kecil. Ramai yang merungut begini bila masak sotong.

Bagi memastikan sotong kekal dengan saiznya dan tak kecut sesudah dimasak ada petua yang boleh dipraktikkan. Caranya pun mudah saja, dikongsi oleh Zin Ros bagi mengelakkan sotong kecut cuma rebus seketika dengan bahan ini.

 

Petua elak sotong kecut lepas masak

Petua Elak Sotong Kecut Lepas Masak, Rebus Dengan Bahan Ini Dulu

Kalau nak masak sotong guna petua ini supaya sotong tak mengecil saiznya bila dimasak.

Ads
Caranya

1. Mula-mula siang sotong, buang semua tulang sotong. Selepas cuci masukkan kepala sotong ke dalam badan sotong kembali.

2. Kemudian rebus sotong dalam air selama 5-8 minit bersama 4 atau 5 keping asam keping.

Ads

Petua Elak Sotong Kecut Lepas Masak, Rebus Dengan Bahan Ini Dulu

 

Ads

3. Hasilnya bila masak sotong tak hanyir, saiznya kekal tak mengecut. Takde lah masa beli besar sotongnya tapi bila dah masak kecil je jadinya.

Semoga bermanfaat

Sumber: Zin Ros

 

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Resepi Kampung Bajet: Hidangan Murah Rasa Kaya Yang Memukau

Temui koleksi resepi kampung bajet bawah RM10 yang murah tetapi rasa kaya. Resepi ini mudah, sedap dan penuh nostalgia – sesuai untuk hidangan harian.