Home Berita 6 Cara Cuci Alatan Memasak Agar Lebih Bersih & Bebas Bakteria

6 Cara Cuci Alatan Memasak Agar Lebih Bersih & Bebas Bakteria

Makanan yang sihat bermula dengan alat memasak yang tepat dan tidak merosakkan kandungan nutrisi makanan yang anda ambil. Malah, untuk tidak mengundang masalah lain, anda perlu membersihkan alat memasak dengan cara yang betul. Berikut adalah berapa tip berguna yang boleh dikongsi bersama.

 

1.    Pisau Yang Tajam

foto: new.uniquejapan.com

•    Menurut Chef Rinrin Marinka, penulis buku Fantastic Cooking, pisau yang tumpul boleh melukakan tangan. Contohnya, ketika memotong tomato yang permukaan licin. Jadi, pilih pisau seramik atau stainless steel yang menjadi pilihan chef kerana ia tidak mengubah warna makanan.

Tip: Cuci pisau dan keringkan. Sebaiknya, pisau stainless steel diasah setiap hari terutamanya selepas menggunakannya.

 

2.    Mesin Pengisar/Food Processor

foto: chopchoplabz.com/

•    Lebih baik anda menyediakan makanan dari bahan asli daripada membeli makanan dalam tin. Melalui food processor, anda boleh membuat mayonis, puri sayuran dan buah, sos dan sebagainya.

IKLAN

Tip: Cuci mesin pengisar/food processor dengan berus yang khusus agar ia menjangkau bahagian tertentu. Keringkan dengan segera untuk mengelakkan sebarang bau atau bakteria.

 

3.    Bekas Yang Diulang Pakai

foto: containerstore.com

•    Untuk memudahkan anda memasak makanan pada waktu yang sibuk, anda boleh menyiapkan bahan makan segar di dalam bekas yang tertutup rapat dan diulang pakai. Pilih bekas kaca atau pastik yang BPA free dan sesuai digunakan pada ketuhar.

Tip: Bersihkan bekas dengan sabun dan air suam. Gunakan span halus agar tidak memberi goresan pada bekas. Keringkan segera untuk mengelakkan bakteria membiak.

IKLAN

4.    Papan Pemotong

foto: habitat.co.uk

•    Jangan sesekali memotong ayam, daging dan sayuran pada papan pemotong yang sama. Sebaiknya, sediakan sekurang-kurangnya dua papan pemotong di rumah. Ini adalah cara terbaik untuk mengelakkan pencemaran antara sayuran dan daging. Selain itu, pilih bahan pemotong yang diperbuat daripada kayu kerana papan pemotong plastik boleh menyebabkan plastik terhiris dan mencemarkan makanan.

Tip: Bersihkan papan pemotong dengan larutan sabun dan air suam. Keringkan segera.

 

IKLAN

5.    Alat Pengukus

fptp: dhgate.com

•    Selain dimakan mentah, cara terbaik untuk mengambil sayuran adalah dengan mengukus. Pilih alat pengukus dari bahan stainless steel dan lebih praktikal dengan alat pengukus yang fleksibel.

Tip: Bersihkan alat pengukus dengan menggunakan berus yang khusus agar ia mudah dibersihkan pada bahagian tertentu.

 

6.    Periuk

foto: cutco.com

•    Periuk juga memainkan peranan dalam jenis masakan yang anda masak. Begitu juga dengan alat pemanggang yang membuatkan anda lebih mudah untuk membersihkan. Namun, anda perlu perhatikan bahan anti lekat yang boleh membahayakan dan mengeluarkan racun.

Tip: Untuk jenis periuk ini, anda perlu membersihkan dengan menggunakan span yang lembut agar bahan merkuri tidak tertanggal dan bahaya untuk badan anda.