Puding Di Raja ni memang cukup istimewa sekali dan antara menu istimewa Istana Pahang. Ia menjadi salah satu menu manisan pencuci mulut yang dihidang semasa majlis santapan sempena Hari Pertabalan Agong yang lalu.

Bahan asasnya adalah pisang lemak manis, kacang gajus, susu cair dan yang paling penting adalah jala emas yang dihidangkan bersama sos yang dibuat dari susu, telur , esen vanilla dan bahan lain.

Jom cuba puding ni.

PUDING DIRAJA PAHANG.


Oh, Inilah Rupanya Puding Di Raja, Menu Istana Pahang Makin Jadi Carian.

Bahan untuk Jala Emas :

IKLAN
  • 7 biji telur.
  • 2 senduk gula.
  • 2 cawan air.

Bahan untuk hiasan :

  • 3-5 biji pisang lemak manis (Jangan masak sangat).
  • buah ceri merah dan hijau.
  • kacang gajus.
  • Buah prune
  • Strawberi | jika suka

**sedikit mentega untuk mengoreng pisang tersebut.

Oh, Inilah Rupanya Puding Di Raja, Menu Istana Pahang Makin Jadi Carian.

IKLAN

CARA MEMASAK :
Cara menjala :
1. Masukkan air bersama air gula dalam kuali dan tunggu sehingga gelegak
2. Sebatikan kuning telur tadi dan tapis untuk mengelakkan ia daripada susah keluar waktu menjala.
3. Masukkan dalam botol muncung tiga (botol roti jala) atau kelongsongkan daun pisang dan buat lubang yang kecil pada hujungnya (cara zaman dulu).

Teknik menjala:.
1. Untuk menjala pastikan jangan diangkat botol tersebut untuk mengelakkan daripada putus (tak cantik ler) dengan cara picit secara membulat ikut bentuk kuali.
2. Tunggu dalam 2 minit sedia diangkat dan toskan ia.
3. Goreng pisang menggunakan mentega (jangan dipotong pisang tersebut).
4. Air gula jangan dibuang terus masukkan pisang yang digoreng tadi.

Oh, Inilah Rupanya Puding Di Raja, Menu Istana Pahang Makin Jadi Carian.

Bahan untuk kuah :

IKLAN
  • 3 biji kuning telur.
  • 1 tin susu cair.
  • 1/2 tin air (guna tin susu tadi).
  • 1 sudu kecil esen vanila.
  • 11/2 senduk gula.
  • 1 helai daun pandan.


Oh, Inilah Rupanya Puding Di Raja, Menu Istana Pahang Makin Jadi Carian.

Cara buat kuah :
1.Masukkan susu cair,kuning telur,gula,esen vanila dan air ke dalam bekas.
2. Simpulkan daun pandan dan masukkan sekali.
3. Kukus bahan tadi didalam periuk yang berisi air panas menggelegak atau nak masakkan terus boleh tapi jangan biar sampai berketul.
4. Kacau sehingga kuah puding menjadi pekat.
5. Tutup api dan sejukkan,(masukkan dalam peti ais).

CARA HIDANG :
1. Bila nak makan,letakkan pisang yang digoreng ke dalam mangkuk puding.
2. Hiaskan ceri hijau dan merah dan juga kacang gajus atasnya.
3. Tuang kuah yang sejuk atasnya.

Selamat Mencuba , Cuti Kemerdekaan ni boleh cuba buat
Kredit : Resepi Sarapan Pagi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI