
Bahan-bahan :
5019765{-}BAHAN PASTRI: 85gm mentega| 5021350{-} BAHAN PASTRI: 120gm tepung gandum| 5037787{-} BAHAN PASTRI: 24gm gula ising| 504415{-} BAHAN COKLAT GANACHE: 500ml fresh cream| 5041679{-} BAHAN COKLAT GANACHE : 500gm coklat gelap ( dark chocolate)| 505734{-} BAHAN KARAMEL MASIN: 200gm gula kastor| 5065983{-} BAHAN KARAMEL MASIN: 90gm mentega| 507673{-} BAHAN KARAMEL MASIN: 75gm krim putar ( whipping cream)| 5094891{-} BAHAN KARAMEL MASIN:1 sudu teh garam|Cara Memasak :
[start_directions]
- Satukan mentega, tepung gandum dan gula ising. Gaul hingga jadi doh.
- Tekan doh ke dalam acuan tat dan bakar pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan.
- Untuk coklat ganache, masak fresh cream hingga suam dan masukkan coklat gelap. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Bagi menyediakan karamel masin, masak gula hingga cair dan masukkan krim putar. Kacau hingga sebati.
- Masukkan mentega dan garam. Kacau hingga larut.
- Untuk menyediakan tat, masukkan separuh adunan coklat ganache ke dalam pastri tat diikuti karamel masin dan akhir sekali taung lebihan coklat ganache.
- Simpan dalam peti sejuk hingga coklat menjadi kental sebelum dinikmati.[end_directions]