
Kali ini RASA nak share resipi hidangan pencuci mulut yang ummmph. Milo chocolate mousse ni memang sedap dimakan sejuk-sejuk. Rasanya tak terlalu manis. Lemak berkrim je sebab menggunakan susu penuh krim. Milo dan coklat gelap pula menambah cita rasa wow.
MILO CHOCOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN
1 3/4 cawan susu penuh krim
1/3 cawan tepung jagung
60 gram serbuk milo
1 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula
50 gram coklat masakan gelap
CARA MEMBUAT
1. Dalam periuk, satukan semua bahan kecuali coklat masakan gelap.
2. Kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul.
3. Masukkan coklat masakan gelap dan kacau rata.
4. Letak atas dapur, hidupkan api dan masak menggunakan api sederhana.
5. Sentiasa kacau sehingga adunan menjadi sebati dan likat. Tutupkan api .
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak masak.
7. Sejukkan seketika dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
8. Untuk dihidang, keluarkan daripada acuan dan taburkan serbuk milo.
Yummy!
Kredit Resipi: Farisha Sofea
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Yeeha!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Kek Gebu Olahan Kacang Gandakan Keenakan. Jom Buat Gaya Dill Cakes

Kek gebu lembut dengan ramuan kacang memang enak sekali. Lagi pulak kalau empunya resipi tu berjiwa seni seperti bekas ‘guitarist’ Fadzil Mohd Salleh.
Jika dahulu Fadzill mengalirkan bakat seni ke muzik dalam band Metropolitan yang popular dengan lagu “Fikirkan Boleh” era 1990an dulu, kini jiwa seni itu itu dialirkan ke pembuatan kek yang lazat dan cantik.
Min dah rasa kek buatan Dill Cakes memang terbenam gigi menggigit dek lembutnya. Dalam masa yang sama ada rasa rangup pulak. Jom kita cuba buat kek gebu hebat berasaskan kacang yang super sedap ni.
1. BERYL’S PECAN CHEESE
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanila
Bahan crust @ kerak:
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | cairkan
Bahan sirap coklat :
- 250gm coklat Beryls Coin | dicairkan menggunakan kaedah double boiled
250gm kacang Pecan | dibakar
½ diracik halus
½ belah dua
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 15sm @ 6 inci. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara membuat kek keju :
1. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati.
2. Masukkan kacang pecan yang telah diracik bersama dengan coklat yang telah dicairkan. Gaulkan.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi. Bakar dalam oven suhu 70C selama 2.5jam.
4. Keluarkan dalam masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari Loyang
5. Hias atas kek dengan kacang pecan yang telah dibakar.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang pecan
Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dengan lemak rangup dengan kacang pecan
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Selain kacang pecan boleh juga digantikan dengan gajus, walnut dan badam. Pastikan kekacang ini dibakar terlebih dahulu.
2. MARBLE PEANUT CAKE
BAHAN-BAHAN :
- 114gm tepung kek
- 130gm gula castor
- 40gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder
- 120ml susu segar
- 60ml minyak jagung
- 3 sudu makan mentega kacang
- Esen vanila
- 1 biji telur
- 120ml air panas
Bahan peanut buttercream :
- 225gm mentega tanpa garam
- 150gm mentega kacang
- 170gm gula aising
*Pukul ketiga-tiganya sehingga sebati. Boleh juga gunakan mentega kacang yang dijual di pasaraya. Ketepikan.
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim putar ‘dairy’
- 15gm sirap glukos
- 250gm serbuk kos
- 10gm mentega
- ½ cawan mentega kacang
CARA MEMASAK :
1. Satukan susu segar, telur dan juga minyak jagung ke dalam mangkuk. Kacau sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering, pastikan selalu kaup di tepi mangkuk.
3. Apabila sudah sebati dan rata, masukkan air panas sedikit demi sedikit. Campurkan 3 sudu mentega kacang dalam adunan.
4. Bakar menggunakan loyang 6 inci selama 40 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
Cara membuat coklat ganache :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas yang berisi coklat.
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan setengah cawan mentega kacang.
3. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan, sapukan setiap lapis dengan dengan coklat ganache.
2. Salutkan kek dengan choc ganache. Letak sedikit mentega kacang di atas kek untuk menjadikan ia corak marble
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas mentega kacang tanah
Keistimewaan : Kaya dengan coklat dengan keenakan lemak berkrim mentega kacang
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF: Seeloknya mentega kacang dicairkan sedikit menggunakan kaedah double boiler untuk dihias di atas kek
3. WALNUT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 225gm mentega
- 200gm gula castor
- 5 biji telur gred B
- 100gm kacang walnut | dikisar sedikit
- 60gm susu pekat manis
- 200gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan frosting krim :
- 500gm fresh cream
- ½ sudu kecil ekstrak vanilla
- 1 cawan walnut | dibakar dan dikisar halus
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik dan susu pekat manis.
3. Masukkan 1/2 kacang walnut dan gaulkan sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan bersaiz 8 inci @ 20sm, sapu sedikit mentega dan dilapik kertas minyak dan taburkan baki kacang walnut di permukaan adunan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
6. Potong kek kepada 3 lapisan. Sapu setiap lapis dengan fresh cream. Hiasi atas kek dengan walnut kasar yang telah dibakar
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Kacang walnut dipanggan dahulu sebelum dimasukkan dalam adunan untuk rasa kekacang yang lebih rangup.
4. CHOCOLATE ALMOND BROWNIES
.
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 230gm gula castor
- 120gm tepung naik sendiri
- 3 biji telur
- ½ cawan serbuk koko
- 70gm badam nib
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan gula dan putar lagi, masukkan telur satu demi satu dan teruskan putar.
2. Masukkan tepung naik sendiri, serbuk koko dan selepas itu badam nib dan gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang empat segi 9 inci x 9 inci @ 23sm x 23sm yang telah dialas kertas kek. Taburkan badam nib di atas adunan.
4. Bakar selama 40 minit dalam suhu 170 C- 180C
5. Bagi memudahkan untuk dihidangkan potong saiz 1.5 inci x 1.5 inci @ 3.9sm x 3.9sm (36 keping).
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Rasanya tidak terlalu manis, walau nampak garing di luar tetapi ianya lembab dan lembut di dalam.
5. HAZELNUT DAIM CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kek :
- 3 biji telur
- 90gm gula halus
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh krim tartar
- 30 gm gula halus
- 30gm tepung gandum | diayak
- 75gm Hazelnut | dibakar dan dicincang
- 30gm mentega
Bahan krim kastad :
- 250ml susu segar
- 50gm gula halus
- 40gm tepung jagung
- 4 biji kuning telur
- 40gm gula
- Secubit garam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan croqan :
- 100gm hazelnut | dibakar dan dicincang
- 100gm gula halus
- 20gm mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim tenusu | dairy whipping cream
- 15gm sirap glukos
- 250gm coklat gelap
- 10gm mentega
- 10 keping coklat Daim | dicincang
- Croqan
CARA MEMASAK :
Cara masak kek :
1. Cairkan mentega, putar kuning telur , gula(60gm) dan esen vanilla hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih. Masukkan gula ( 30 gm) perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang
3. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur . Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan hazelnut cincang dan kacau rata. Masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan.
5. Masukkan adunan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah dilapik dengan kertas pembakar kek
6. Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit . Bila kek telah masak sejukkan.
Cara masak krim kastad:
1. Panaskan susu dan 50 g gula hingga mendidih.
2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, esen vanila, secubit garam dan 40gm gula halus kacau hingga berkrim. Tuangkan susu dan gula yang telah dididihkan tadi ke dalam adunan.
3. Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat.
Cara membuat croqan :
1. Masukkan hazelnut cincang ,vanila dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
2. Kacau rata hingga berwarna keemasan. Masukkan mentega . Kacau hingga mentega cair dan sebati
Cara membuat coklat ganace :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan dalam bekas yang berisi coklat .
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
3. Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata . Tinggalkan sedikit croqan untuk hiasan
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan,sapukan pada setiap lapisan dengan krim kastard.
2. Salutkan kek dengan coklat ganache. Hiaskan atasnya dengan coklat Daim yang telah diracik halus dan sedikit croqan
Saiz hidangan :Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 60 minit – 90 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang hazelnut
Keistimewaan : Keenakan berganda dengan coklat dan hazelnut
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Jika adunan kastard bergentel masukkan dalam mixer dan putar hingga lembut
JURU FOTO : NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
Karipap Ikan Makan Panas-Panas Gerenti Tak Cukup Satu

Isi Kandungan
ToggleKaripap Ikan ni memang sesuai buat minum petang. Goreng garing-garing memang best.
Adunan ini dapatlah dalam 40 biji.Sebahagian boleh buat frozen dan simpan dalam peti ais.Bila nak makan atau tetamu datang ke rumah boleh hidangkan panas-panas.
Karipap Ikan
A. Inti Ikan
20 ekor ikan sardin(direbus asingkan tulang,dihancurkan isi ikan)
1 kotak kecil santan
8 biji bawang merah(dihiris nipis)
2 inci halia (dihiris nipis-nipis)
1 sudu besar halba
Air rebusan ikan
Garam,gula dan perasa
Cara memasak:

1.Mula-mula masukkan ikan dan sedikit air rebusan ikan kacau.Bila hampir kering masukkan santan.Bawang merah dan halba,kacau lagi masukkan garam, gula dan perasa puladan semua bahan dimasak bersama hingga kering atau lembap-lembap sikit. Siap.
B.Kulit karipap
4 cawan tepung gandum
4 sudu besar tepung beras( optional- tujuannya untuk bagi lagi rangup kulit)
1/2 cawan minyak masak
3 sudu besar marjerin
1 cawan air + ais
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Untuk kulitnya panaskan marjerin dengan minyak dan ketepikan. Campurkan tepung gandum dan tepung beras.Gaul rata.
2.Masukkan marjerin yang kita cairkan tadi.Gaul-gaul dan masukkan air ais batu.Sedikit demi sedikit hingga menjadi doh dan tidak melekat di jari. Doh jangan terlalu keras atau lembik.Biarkan doh rehat dalam 40 minit(boleh masukkan dalam plastik beg atau tutup bekas dengan kain untuk elak doh kering).

3.Kemudian uli balik doh tu sampai jadi licin.Biarkan doh dalam 10 minit.
4.Kemudian bentukkan doh jadi kecil-kecil( dalam 28g++ sebiji) kemudian boleh uli
5.Masukkan inti dan bentukkan jadi karipap. Goreng dengan api kecil bila kekuning- kuningan, tutup api.Siap.
Kredit: Muliadi Ramli
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Mushroom Chicken Pie Mudah, Tanpa Uli. Hanya Guna Pastri Segera
Resipi Kuih Bom Bijan Yang Sedap, Lembut & Tak Liat Walau Dah Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Masak Garlic Nan Homemade Yang Sangat Mudah & Sedap

Garlic Nan homemade atau Roti Nan Bawang Putih ni memang sangat sedap kalau makan panas-panas. Jika kena yang betul-betul padu, makan tanpa kuah pun dah cukup membuka selera. Untuk menikmatinya, kebanyakkan kedai-kedai makan mamak ada menjual menu ni. Tapi, kalau susah nak jumpa yang sedap & kena selera, puan-puan boleh cuba buat sendiri secara homemade. Sangat mudah dan guna bahan-bahan yang senang dicari. Jom lihat resipi perkongsian saudari Amie Samuri ni. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI GARLIC NAN HOMEMADE YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN DOH:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan yis
- 1 sudu makan susu pekat manis – boleh abaikan
- 1 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh RFB atau sebarang pelembut roti (bread improver) – RFB adalah agen untuk menggantikan bread improver yang diperbuat daripada bahan berasaskan tumbuhan.
- 4 sudu makan minyak zaitun / minyak masak
BAHAN SAPUAN:
- Mentega
- Bawang putih cincang
- Daun ketumbar atau parsley cincang secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan doh dan uli sehingga agak licin.
2. Perap doh hingga naik 2 kali ganda. Tumbuk buang angina dan canai nipis.
3. Rehatkan doh selama 5 minit.
4. Satukan mentega dan bawang putih. Gaul sebati dan sapukan pada doh tadi. Tabur daun ketumbar atau parsli dengan secukupnya.
5. Masak doh menggunakan kuali non-stick dan tutup penutup periuk.
6. Bila dah keperangan, terbalikkan dan masak sebelah lagi hingga keperangan.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO: Jika tiada pelembut roti (bread improver), boleh gantikan dengan 1 sudu teh baking powder atau double action powder untuk dapatkan tekstur roti yang lembut walaupun sejuk.
Kredit resipi & foto: Amie Samuri