Bosan pula makan nasi biasa. Apa kata ubah selera dengan nasi marjerin. Nasi jadi lembut dan wangi aromanya. Dipadu pula dengan ayam panggang memang sesuai dan menyelerakan. Boleh buat untuk makan malam mahupun makan tengah hari. Nah.. Ni resepinya
Cara menyediakan dan memasak👇
Basuh Beras. Toskan.
Cairkan marjerin dalam periuk nasi.
Goreng bawang hingga terbit bau.
Masukkan beras.
Kacau rata. Masukkan Air secukupnya.
Akhir sekali masukkan daun pandan, kiub ayam dan kismis.
Kacau sehingga sebati.
Ayam Panggang
Bahan👇
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu madu
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu minyak bijan (pilihan)
Sedikit lada sulah
Ads
Cara-caranya👇
Campurkan semua bahan tadi di dalam satu mangkuk,tak perlu letak garam, namun kalau nak masin sedikit, letak garam sedikit sahaja sebab sos tiram sudah masin.
Kemudian perap ayam yang telah direbus tadi dalam 15 minit.
Guna api sederhana kecil, apabila minyak betul-betul panas masukkan ayam, namun jangan masuk banyak sangat.
Goreng dalam 5 minit ke 7 minit sahaja.
Terpulang sama ada nak menggoreng, gril dalam oven atau panggang atas arang(✌️sy pilih grill)
Sambal Nasi Ayam👇
Bahan👇
6 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1 sudu jus limau nipis
Sedikit halia (anggaran 1 ruas jari kelingking)
4 sudu gula
1 sudu kecil garam
Air rebusan ayam 3/4 cawan
1 sudu kecil tepung jagung yang dilarutkan dengan 2 sudu air
Ads
Cara-caranya👇
Blender semua bahan.
Masukkan air rebusan tadi.
Masukkan dalam periuk, masak guna api kecil.
Dah mendidih, masukkan gula, garam dan perah limau nipis.siap!!
Kuah Kicap Nasi Ayam👇
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam
Cara Penyediaan Kuah Kicap:
Kuah kicap nasi ayam ni simple sahaja.
Panaskan air rebusan ayam dan kicap di dalam periuk.
Kalau nak lebih pekat, gunakan kicap pekat atau tambahkan sedikit tepung jagung.
Bagi sesetengah orang, mereka perahkan air asam limau ke dalam kicap.
Jadi bergantung kesukaan anda, kalau suka bolehlah perah sedikit asam limau untuk kuah kicap nasi ayam anda.
Ads
Sup Ayam👇
Bahan sup👇
air rebusan ayam
lada sulah
daun sup
garam secukup rasa
Cara buat sup
Panaskan air rebusan ayam, tambahkan air jika terlalu pekat.
Masukkan lada sulah dan garam secukup rasa.
Taburkan daun sup diatasnya.
Bagi mereka yang nak cepat dan sibuk, lontong goreng ni memang sesuai. Senang dibuat dan makan pun cepat sebab tak perlu berkuah, Makan, ngap..ngap di pagi raya kejap aje dah licin pinggan.
.
Tumiskan aje sekali ketupat mini dengan rencah. Dah siap, jomlah cuba..
LONTONG GORENG SPECIAL :
BAHAN-BAHAN :
10 biji nasi impit @ ketupat (yang mini)
1- 2 ulas bawang putih (diketuk)
6 biji bawang merah | kisar sekali dengan cili kisar
4sudu besar cili kisar (nak pedas letak lebih)
Sedikit ikan bilis (ditumbuk kasar)
1paket tempe (dipotong halus dan digoreng dulu)
1keping tauhu (digoreng & dipotong dadu)
1keping fucuk tauhu(direndam dulu)
Beberapa ekor udang basah/ayam/daging(terpulang)
1biji telur
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak utk menumis
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih yg diketuk
3. Bawang putih dah kuning masukkan ikan bilis,..biar garing sedikit
4. Masukkan cili kisar , dah garing naik bau, masukkan fucuk tauhu,udang,tauhu n tempe
5. Masukkan gula,garam dan secukup rasa (jika suka),kacau sebati
6. Masukkan ketupat mini impit yg dipotong 4..kacau sebati
6. Akhir sekali masukkan telur, siap boleh dihidangkan
.
Sumber FB : 1001 Jenis Resepi Masakan Dan Petua DI Dapur
Resipi Ayam Golek antara sajian yang turut menjadi buruan ramai untuk juadah berbuka puasa. Jika sebelum ini kita hanya beli sahaja di bazar-bazar Ramadan, apa kata Ranadan tahun ini kita cuba buat sendiri sahaja Ayam Golek di rumah. Tak susah mana pun hendak buat. Ada periuk Noxxa, jangan simpan. Gunakan. Jom kita cuba resipi yang dikongsikan oleh Norhanan Azman ini.
RESIPI AYAM GOLEK
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (perap dulu dengan kicap dan sos tiram)
BAHAN KISAR:
3 biji bawang merah – BELI ONLINE 3 ulas bawang putih – BELI ONLINE Halia sebesar ibu jari 1 sudu lada kisar 1 sudu serbuk kunyit 1/2 gula kabung –BELI ONLINE Garam dan gula (secukup rasa) 1 sudu Maggi cukup rasa 1 sudu serbuk jintan manis – BELI ONLINE 2 batang serai
*Sedikit majerin dan minyak masak (untuk menumis)
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan kuali. Masukkan 2 sudu majerin dan 1 sudu minyak masak.
2. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga naik bau.
3. Tunggu bahan tumisan sejuk dan kemudian tuangkan di atas ayam. Lumurkan pada seluruh ayam.
4. Perap selama 20 minit. Lagi lama perap lebih sedap sebab bahan-bahan lebih sebati dengan ayam.
5. Bolehlah di bakar di dalam periuk Noxxa. Balik-balikkan ayam supaya ramuan sebati. Siap untuk dihidangkan.
NOTA: Tekan di bahagian butang ‘meat’ 10 minit sebab ayam besar tombol ke pressure. Stir fry 3 minit untuk pekatkan sos. Hasilnya ayam sedap, empuk dan masak sekata.
Melalui facebook, wanita bernama Dynie Khainudin berkongsi resipi membuat ayam goreng berempah. Ternyata ayam goreng berempah ini memang sangat sedap dan berbau harum ketika digoreng. Kiranya, boleh naik selera makan la. Jom cuba ayam goreng berempah yang nampak sedap ni.
Satu tip yang diberikan oleh beliau adalah ketika menggoreng kita perlu pandai jaga api. Jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil. Api sederhana menjadikan ayam goreng berempah lebih juicy.
AYAM GORENG BEREMPAH
BAHAN UTAMA
1/2 ekor ayam
BAHAN PERAPAN
Serbuk kunyit
Garam
Bawang putih
Cili giling atau cili flake
Serbuk kari | Optional
CARA PERAP
1. Kisar semua bahan.
2. Lumur pada ayam.
3. Perap selama 30 minit.
BAHAN KISAR KERING
1 labu Bawang besar
3 batang serai
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Halia
Bawang putih
CARA PERAPAN
1. Kisar semua bahan.
2. Lumur pada ayam bersama sedikit garam dan gula.
3. Perap selama 2 jam.
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak.
2. Goreng sehingga ayam masak.
TIP
* Nak ayam masak rata dan tidak keras, kena pandai adjust api kecil dan sederhana.
* Minyak masak hanya guna satu kali goreng sahaja supaya rempah tak hitamkan ayam goreng.
Resipi Sotong Masak Kicap Pedas yang ringkas tetapi padu ini penuh aroma, berkuah pekat dan siap dalam 10 minit. Ketahui teknik sotong lembut, tumisan pecah minyak dan gabungan sos yang menaikkan rasa.