Nasi Lemak memang tak lengkap tanpa padanan sambalnya. Masak nasi lemak guna beras basmathi pun gerenti sedap gak, lembut berderai dan sedap nasinya.
Ni dia resipi perkongsian daripada Mariana Zainal, yang bestnya siap dengan sambal kerangnya sekali. Terbaiklah Mariana.
NASI LEMAK BASMATHI
.
BAHAN-BAHAN :
4 cawan beras basmathi
1 cawan santan pekat
5 cawan air
Sebesar ibu jari halia(hiris)
1 biji bawang besar hiris
1 sudu teh lada hitam( lada hitam biji, buang angin dlm badan) – beli online DI SINI
3 biji bunga lawang(bangkit aroma) – beli online DI SINI
1 helai daun pandan(simpul)
2 sudu teh garam
CARA MEMASAK : 1. Basuh beras. Eloknya beras basmathi direndam dulu dengan air sekurangnya 30 minit), toskan. 2. Masukkan semua bahan dan beras dalam periuk nasi elektrik.. Tekan cooked.. Biarkan sehingga masak…siap. 3. Apabila butang periuk dah naik, jangan kacau nasi tu lagi, biar aje dulu, lepas 15 minit nanti baru kacau.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan bahan kisar dalam kuali masak guna api sederhana.(jangan letak minyak sbb Mariana dah kisar dengan minyak,salah satu teknik bila masak sambal tak nak merecik. 2. Bila cili dah mula masak elok..masukkan bawang hiris,gula pasir,gula merah,air asam jawa dan bahan perasa.. 3. Masak hingga pekat bila dah pekat masukkan garam..Sesuaikan rasa, buang lebihan minyak.
(kisar semua bahan ini) Hiasan 1 biji besar besar ( potong bulat)
CARA MEMASAK : 1.Masukkan bahan kisar dalam kuali. 2. Masukkan asam keping,gula,garam dan bahan perasa. 3. Tumis hingga naik minyak dan garing, api sederhana dan kacau sesekali. 4. Apabila sambal dah masak elok, masukkan kerang dan air. 5. Masukkan juga bawang besar yg di hiris bulat. 6. Sambal agak pekat tutup api, dah siap.
TIP DARI MARIANA : NAK NASI YANG LEBIH LEMBUT TAMBAH 1/2 LAGI CAWAN AIR..
:JIKA GUNA BERAS BIASA, 1 CAWAN BERAS DAN 1 1/2 CAWAN SANTAN CAIR
Biskut pelbagai rasa dan rupa yang menarik ni memang sedap dinikamati bila-bila masa pun. Ambil sebalang kunyah sambal menonton tv tau-tau licin aje balang tu. Yang pasti hiasan dan corak biskut tu boleh membangkit selera sesiapa jua.
Nah ni 12 aneka biskut@cookies dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin, Yummilicios Cakes n Cookies sudi berkongsi 12 resipi biskut bersama RASA. Laku keras ni kalau buat jualan lagi pulak secara online.
1. CEREAL & SUNFLOWER SEED COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
½ biji telur
½ sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
30 gm biji bunga matahari
30 gm campuran ceri hijau dan merah
Bahan hiasan :
Serbuk nestum secukupnya
Biji bunga matahari panggang secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
Masukkan esen vanilla, telur, pukul rata
Masukkan tepung gandum,dan baking powder.
Masukkan biji bunga mata dan ceri.
Gaul rata hingga terbentuk doh.
Jemput sedikit dan salut dengan serbuk nestum, dan hiaskan kuaci di atasnya.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
30 gm corn flakes | dihancur
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan telur, pukul rata.
Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik, gaulkan.
Masukkan cornflakes hancur, gaul rata hingga jadi doh
Jemput sedikit doh dan golekkan ke dalam cornflakes hancur.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat lembut.
3. PANDAN SNOW COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
2 sudu teh perisa pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Bahan hiasan:
Kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan esen perisa pandan, pewarna hijau dan telur, kemudian pukul rata.
Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik
Kemudian masukkan doh ke dalam beg piping.
Bentukkan ikut bentuk kegemaran, dan taburkan kelapa parut kering.
Panaskan oven dan bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF: Gunakan kelapa parut yang dijual dalam tin.
4. TRIPLE M & M COOKIES
BAHAN-BAHAN :
100 gm mentega
1 sudu makan susu tepung
50 gm gula aising
½ biji telur
1 sudu teh esen vanilla
230 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan hiasan :
Coklat M & M secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung, gaul rata.
Masukkan tepung gandum, dan hingga membentuk doh.
Simpankan sebentar di dalam peti ais lebih kurang 10 – 15 minit.
Bentukkan bulat dan tekan dengan garfu.
Susunkan coklat M & M diatasnya. Susun di atas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega.
Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Susun biskut jarak jauh sedikit kerana ia akan mengembang. Dohnya agak lembut.
5. HAPPINESS SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
100 gm mentega
1 sudu makan susu tepung
50 gm gula aising
½ biji telur
1 sudu teh esen vanilla
230 gm tepung gandum gandum | diayak
30 gm badam | dihancurkan kasar
Bahan hiasan :
Kacang badam, buah-buahan campuran dan coklat urai warna warni secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung.
Masukkan tepung gandum dan masukkan badam hingga menjadi doh.
Simpankan doh sebentar di dalam peti ais selama 10 minit.
Bentukkan dengan acuan bentuk kapal.
Hiaskan dengan kacang badam, buah-buahan campuran dan taburkan coklat urai.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius dan perang keemasan.
INFO CHEF : Coklat M & M ini juga boleh dimasukkan dalam adunan jika suka, anggaran 30 gm
6. MILKY ALIEN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
125 mentega
½ tin susu pekat manis
400 gm tepung jagung | diayak
4 sudu makan susu tepung | diayak
Bahan hiasan :
Cip coklat dan coklat urai
CARA MEMASAK :
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan.
Adunkan semua bahan hingga menjadi doh.
Bentukkan menjadi seperti choc kiss.
Hiaskan dengan cip coklat dan coklat urai.
Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius, bakar api bawah sehingga 25 minit hingga di bawahnya perang keemasan.
INFO CHEF : Hanya dengan menggunakan empat bahan anda boleh membuat biskut alien yang sedap ini.
7. LEMON & CHERRY BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula kastor
2 biji telur
2/3 cawan jus lemon
4 cawan tepung naik sendiri | diayak
½ sudu teh garam halus
3 sudu makan parutan kulit lemon
1 sudu teh baking soda | diayak
Bahan hiasan :
Ceri merah dan ceri hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus lemon dan telur, pukul rata
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan kulit lemon, gaul dana adun hingga membentuk doh
6, Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan buah ceri
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Kaya dengan rasa lemon yang masam dan manis. Biskut ini tidak muak dimakan.
8. TANGY ORANGE BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula kastor
2 biji telur
2/3 cawan jus oren
4 cawan tepung naik sendiri | diayak
½ sudu teh garam halus
1 sudu teh baking soda | diayak
2 sudu makan parutan kulit oren
Bahan hiasan :
Parutan kulit oren secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus oren dan telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren
6. Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan kulit oren yang diparut
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Boleh tambah pewarna oren untuk warna lebih menyerlah. Gunakan oren Sunkist atau jenama berkualiti untuk rasa lebih sedap.
9. ROSE VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
30gm shortening
220gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh cuka makan
300gm tepung gandum | diayak
30gm tepung koko | diayak
50gm tepung jagung | diayak
¾ sudu teh serbuk penaik | diayak
¾ sudu teh baking soda | diayak
¼ sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanilla
1sudu makan pewarna merah
Bahan hiasan :
Biji manik warna perak saiz sederhana secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega danshortening dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan cuka makan,vanilla,pewarna merah serta, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,serbuk penaik,garam,tepung jagung dan tepung koko
4. Masukkan garam halus dan baking soda, gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam piping beg dengan nozzle bunga
6, Hiaskan dengan manik
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar lebih kurang 15-20min.
INFO CHEF : Adunannya agak lembut, jadi ia lebih sesuai dibentukkan secara piping.
10. CAPPUCINO BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
240gm mentega
4sudu teh pes serbuk kopi
80gm gula aising
220gm tepung naik sendiri | diayak
80gm tepung jagung | diayak
25gm serbuk badam
1 sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan:
Gula berbentuk hati warna merah secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Pukul mentega, gula aising hingga kembang.
2.Masukkan pes kopi,vanilla dan telur, pukul rata
3.Masukkan tepung naik sendiri,tepung jagung dan serbuk badam
4.Masukkan kedalam piping beg, dan paipkan seperti semperit.
5. Hiaskan dengan gula hati warna merah
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Serbuk kopi dijadikan pes dengan mencampurkan dengan air secukupnya hingga menjadi pes.
11. COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
50 gm mentega
1 biji telur | kuning sahaja
20 gm gula aising
80 gm tepung naik sendiri | diayak
30 gm instant coffee | diayak
½ sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
Corn flakes hancur dan cip coklat putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Masukkan vanilla dan kuning telur dan pukul rata.
Masukkan tepung naik sendiri serta pes serbuk kopi segera.
Adun menjadi doh hingga boleh diterap dengan acuan biskut @ cookie cutter
Hiaskan dengan corn flakes hancur dan cip coklat putih.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup
12. RAINBOW RING COOKIES
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
80gm gula aising
250gm tepung gandum | diayak
80gm gajus | dikisar
Bahan hiasan:
Manik biji warna warni @ thousand sprinkles, secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega, gula icing hingga kembang.
Masukkan gajus kisar dan tepung gandum
Terapkan dengan acuan pemotong biskut
Hiaskan dengan thousand sprinkles.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan jenis kacang yang lain seperti walnut dan pistachio.
RESEPI : NOR SHAHIDAH MOHD MAHAYADIN
Terima kasih : D’Kayangan , Seksyen 13, Shah Alam. Ig : shidamahayadin fb : Yummilicious cakes n cookies
Sebut je Ayam Masak Kicap pasti ramai yang menyukainya, ia bukan hanya sedap tapi paling mudah untuk dimasak. Mungkin di hujung cuti ini anda baru balik dari kampung atau bercuti tentu penat, jadi anda ingin masak lauk ringkas tapi disukai oleh semua ahli keluarga. Jangan risau ini dia menu yang paling ringkas dan senang.
AYAM KICAP CILI PADI BERSERAI
BAHAN-BAHAN:
1kg ayam | potong kecil, cuci bersih dan tos
3 batang serai | titik
12 biji cili padi | hiris memanjang
2 biji bawang besar | hiris bulat
3 ulas bawang putih | titik
3cm halia muda | hiris memanjang
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan air asam Jawa
Garam,gula dan perasa secukupnya
4 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih,halia, cili padi dan serai hingga wangi.
Masukkan ayam kacau rata. Tunggu ayam kecut dan tambah sedikit air.
Biarkan isi ayam empuk dan air ayam kering sedikit baru masukkan kicap pekat dan air asam Jawa.
Seterusnya masukkan kicap manis, diikuti dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
Nak masak mi goreng ni kalau nak sedap, kena bermula daripada pemilihan mi selain daripada resipi yang super sedap. Mengikut Ben Safwan dalam perkongsian resipi di laman FB nya bila memilih mi kena pilih yang kurang kapur.
Mi yang kurang kapur tu nampak tak berminyak dan nampak segar, dan biasanya tempoh luputnya cepat. Bagi ben mi atau bihun goreng kena masukkan daging baru sedap kerana air daging yang keluar tu memang menyedapkan rasa.
Ben sarapan mee goreng ajeee.Maaflah awal-awal pagi dah muncul. Perut mudah lapar.. Akak sarapan apa tu? Kena makan walau diet punResepi untuk 450-500 gram mee ( 1 bungkus mee )
Bagi Ben,mi atau mihun goreng kena masukkan daging.Baru sedap air daging turun tu.
MI GORENG SEDAP ALA BEN
.
BAHAN-BAHAN :
450gm-500gm mi kuning (sebungkus) | tos bersih dulu
Bahan Kisar :
1 1/2 sudu makan cili kisar
1 1/2 biji bawah merah saiz ping pong*
2 ulas bawang putih saiz kecil*
bahan bertanda * dikisar 90 peratus halus
Bahan Lain :
200-300gm daging
1 1/2 sudu makan sos tomato
2 1/2 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap pekat
Sawi, taugeh, kucai (ikut nak pilih yang mana)
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Limau nipis
CARA MEMASAK : 1. Tumis bahan kisar biar kuning masak elok,baru tambah cili kisar.Masak hingga pecah minyak.Buh daging.Masak je daging letak segala sos yang diperlukan. 2. Masukkan udang dan tomato. Akhir sekali,masuk mi,sayur dan balik-balikkan hingga mi terpalit elok. 3. Taburkan daun bawang/sup, bawang goreng dan cili. Sedap dihidang dengan sambal