[mo_oauth_login]

Home Hobi & Minat Nak Goreng Telur Mata Yang Elok Hasilnya, Ikut Tiga Tip Ni

Nak Goreng Telur Mata Yang Elok Hasilnya, Ikut Tiga Tip Ni

Sedap makan bila dapat telur goreng dengan kicap. Nak goreng telur mata pun ada caranya, barulah boleh dapat kuningnya yang cantik dan sempurna.Perkongsian tip Wan Luqman ini boleh bantu anda yang selalu gagal bila nak menggoreng telur mata. Jom baca perkongsiannya di bawah.

 *****

Saya nak kongsikan sikit tip nak buat telur mata kerbau.

*Pertama, kena guna kuali kecil dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tu tak merebak ikut saiz kuali.

*Tip kedua, minyak kena lebih supaya ia akan tenggelam biar rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali.

Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak tu meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus. Bila keliling putih tu dah start garing sedikit, boleh angkat dah.

*Tip ketiga, gunalah telur saiz D ataupun E. Ianya lebih afdal. Bila telur mata kerbau, macam ni. Kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.Selamat mencuba.

IKLAN

Kredit: Wan LuQman

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

IKLAN

https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/

https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/

https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/

https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/

IKLAN

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.dailymotion.com/video/x8c2yy9

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI